6.5 Speciale og specialeseminar


Sidst redigeret: 17/8-2007   grafik   Udgave: 2006/2007 Samf 

 


6.5 Speciale og specialeseminar

Fagelement: Samfundsvidenskabeligt speciale

Indhold
Specialeskrivning indebærer, at den studerende under anvendelse af fagets teorier og metoder udarbejder en større, skriftlig, akademisk opgave, der analyserer en selvvalgt politologisk problemstilling.
En obligatorisk del af specialeskrivningen er specialeseminaret, der giver de studerende generel viden om og vejledning i metodeanvendelse, opgaveskrivning, strukturering af såvel det skriftlige produkt og styring af arbejdsprocessen som af andre relevante elementer af specialeskrivningen. Et væsentligt element ved specialeseminaret er de studerende egen aktive deltagelse, idet det kræves, at de både fremlægger eget arbejde og opponerer på andres arbejde. Endelig får den specialestuderende som en integreret del specialeskrivningen tildelt en vejleder.

Kompetenceprofil
Gennemførelse af specialeskrivningsprocessen giver den studerende:

  • specialiseret og omfattende viden om specialets emne, teori og metode
  • erfaring med og indsigt i at arbejde med konkret anvendelse af teori og metode i forbindelse med udarbejdelsen af en omfattende analyse og gennem en længerevarende arbejdsproces
  • projektstyringskompetencer, såsom planlægning, tilrettelæggelse og gennemførelse af større opgaver inden for en given tidsramme og under hensyn til akademiske kvalitetskrav,
  • erfaring med udarbejdelse af mål og delmål, sammentænkning af del og helhed, kritisk læsning og vurdering af eget værk, kontrol for konsistens og kontinuitet osv.
  • kompetence inden for skriftlig formidling af specialiseret viden på et højt akademisk niveau
  • videregående færdigheder inden for indsamling af data i bred forstand og søgning af information og litteratur
 

Målbeskrivelse
Gennem arbejdet med specialet skal den studerende demonstrere færdighed i at nyttiggøre fagets metoder og teorier i forbindelse med en selvstændig analyse af en problemstilling med politologisk relevans. Det indebærer, at den studerende selvstændigt og kritisk er i stand til:

·  at formulere, afgrænse og operationalisere specialets problemstilling

·  at udvælge, diskutere og anvende relevante metodiske tilgange til analysen og at udvælge, afgrænse, indsamle og bearbejde primært eller sekundært teoretisk og/eller empirisk materiale af relevans for analysen

·  at analysere teoretisk og/eller empirisk materiale med henblik på besvarelse af problemstillingen

·  at dokumentere analysen og diskutere dens styrker og svagheder

·  at udvælge, diskutere og anvende relevante teoretiske begreber og begrebsbygninger i forbindelse med analysen og at koble eventuel empirisk analyse med teoretisk indsigt og perspektiv samt

·  at fremstille resultaterne af analysen, med logisk struktur og sproglig klarhed således, at det formulerede problem besvares


Kriterier for målopfyldelse
Karakteren 12 gives, når specialet på fremragende vis, dvs. med ingen eller få uvæsentlige mangler, lever op til følgende:·  Specialet behandler selvstændigt og kritisk en selvvalgt politologisk problemstilling. ·  Der er en høj grad af indholdsmæssig og formidlingsmæssig sammenhæng i specialet.·  Specialet bygger på selvstændig analyse baseret på primær- og/eller sekundærkilder,  ·  Der indgår selvstændig anvendelse af teori/ teoretisk refleksion/ teoretisk perspektivering·  Specialet rummer en redegørelse og begrundelse for samt diskussion af den metodiske tilgang, og anvendelsen af empiriske og/eller teoretiske kilder tillige er kritisk-refleksiv·  Alle væsentlige valg er begrundede.·  Alle nøglebegreber er defineret og diskuteret.·  Alle væsentlige påstande er dokumenterede og/eller argumenterede.·  Det formulerede problem besvares i specialet·  Specialet er præget af selvstændighed, dristighed og/eller originalitet i forhold til emnevalg, metode, dataindsamling, analytisk arbejde og/eller teoretisk refleksion, og/eller specialet behandler en vanskelig problemstilling/emne og/eller specialet frembringer ny viden. 

Karakteren 7 gives, hvor specialet med adskillige mangler lever op til kriterierne for målopfyldelse og/ eller udviser en mindre grad af selvstændighed i analysen.

Karakteren 02 gives, hvor specialet kun lever minimalt op til kriterierne for målopfyldelse og/eller er præget af uselvstændigt og/ eller overfladisk gennemført analyse og/eller af ukritisk og/eller referatpræget anvendelse af kilderne.

Omfang
Specialet udgør 30 ECTS.

Litteratur
Der stilles ikke krav om et egentligt petitum til specialet, men specialet skal indeholde en litteratur-liste jf. afsnit 4.4 om udformningskrav til skriftlige arbejder.

Undervisnings-, arbejdsform og vejledning
Specialeseminaret udbydes hvert semester, og det tilstræbes, at de forskellige hold består af specialestuderende, som skriver speciale inden for samme faglige område. Studienævnet kan fastsætte regler for antallet af deltagere i det enkelte seminar. 

Alle specialeseminarer kræver forhåndstilmelding inden en af studielederen fastsat frist. Deltagelse i specialeseminar kan have forskellige former, men indebærer normalt, at den studerende fremlægger specialeoplæg (til sammen på et omfang af min. 10 og max. 20 sider), opponerer på andre studerendes oplæg og deltager i diskussionerne heraf. Deltagelse i specialeseminar er obligatorisk, og der vil kun i ganske særlige tilfælde kunne forventes dispensation herfra. 

Ved tilmelding til specialeseminaret godkender studielederen (den generelle specialevejleder) specialeemnet og fastsætter samtidig en afleveringsfrist for specialet.

I forbindelse med specialeskrivningen tildeles den studerende en vejleder i samarbejde med den generelle specialevejleder. Vejledning varetages normalt af fastansatte adjunkter, lektorer eller professorer. Eksterne lektorer kan, efter ansøgning til studienævnet, tildeles som hoved- eller bivejleder. Ph.d.-studerende kan ikke være hovedvejledere.

Eksamensform
Regler for specialets udarbejdelse og retningslinier for bedømmelse af specialet fremgår ovenfor (målbeskrivelse mv.) og af afsnit 4.6

Bemærkninger
Specialet aflægges som den sidste eksamen og afslutter dermed kandidatuddannelsen.



Københavns Universitet