6.4 Praktikophold


Sidst redigeret: 17/8-2007   grafik   Udgave: 2006/2007 Samf 

 


6.4 Praktikophold
Fagelement: Politologisk/samfundsvidenskabeligt fagelement.

Indhold
Praktikopholdet skal rumme et uddannelseselement. Arbejdsopgaverne skal have et politologisk sigte. Praktikopholdet afsluttes med udarbejdelsen af en praktikopgave, der skal indeholde teoretiske refleksioner relateret til det arbejde, der er udført under praktikopholdet. Der skal være medarbejdere på praktikstedet med tilstrækkelig akademisk kompetence til at kunne tilbyde støtte i forbindelse med arbejdsopgaverne og refleksionen over indholdet og arbejdsprocessen. 

Kompetenceprofil/målbeskrivelse
Formålet med praktikopholdet er at opnå viden om og erfaringer med at udføre konkrete opgaver og projekter, der kan give indblik i ”politologi i praksis”. Gennem tilstedeværelse og aktiv deltagelse på en relevant arbejdsplads i forhold til studiet får den studerende mulighed for at gøre brug af sin faglige og teoretiske indsigt og viden i en praktisk sammenhæng og for at reflektere teoretisk over det udførte arbejde i praktikken. 

Praktikopholdet giver den studerende
  • indsigt i et eller flere eksempler på, hvordan politologer indgår på arbejdsmarkedet og arbejder konkret med opgaver i relation til det samfundsvidenskabelige område, herunder arbejdsopgavernes karakter, hvilke krav (faglige og ikke-faglige) der stilles, og hvordan fagligheden anvendes i praksis
  • egne erfaringer med at anvende sin empiriske og teoretiske viden fra uddannelsen i praksis gennem et længerevarende uddannelsesmæssigt arbejdsforløb
  • basale kompetencer til at give kvalificerede bidrag til løsning af arbejdsopgaver inden for praktikstedets arbejdsområde og erfaring med at anvende disse
  • konkret og erfaret viden om og indsigt i forhold, institutioner, processer og arbejdsmetoder i relation til praktikken og af relevans for statskundskabsstudiet, samt færdigheder i at indplacere disse indsigter i en akademisk kontekst. 

Kriterier for målopfyldelse
Praktikopholdet afsluttes med udarbejdelsen af en praktikopgave, der skal indeholde teoretiske refleksioner relateret til det arbejde, der er udført under praktikopholdet. Herudover bedømmes opgaven i øvrigt efter samme kriterier for målopfyldelse som et speciale under fornøden hensyntagen til de omfangsmæssige rammer, som gælder for praktikopgaver, se afsnit 4.7.6 og 6.5.

Omfang
Et praktikophold kan afløse op til 30 ECTS på kandidatuddannelsen.

Praktikopholdet skal udgøre mindst 450 timer, hvis det skal overføres til 20 ECTS på kandidatuddannelsen og mindst 650 timer, hvis det skal overføres til 30 ECTS. Desuden er det et krav, at praktikopholdet er et sammenhængende forløb med et ugentligt omfang på omkring 30 timer om ugen.

Litteratur
Petitum, der ligger til grund for praktikopgaven, udgør 1200 sider og skal godkendes af praktikvejlederen.

Undervisnings- og arbejdsform
Der er ikke undervisning i forbindelse med et praktikophold. Der skal være en kontaktperson på praktikstedet og en praktikvejleder på instituttet. Praktikvejledning kan varetages af fastansatte adjunkter, lektorer og professorer. Det er den studerendes eget ansvar at finde en praktikvejleder. Dette skal ske i forbindelse med ansøgning om forhåndsgodkendelse af praktikopholdet. Et fastlønnet arbejde kan ikke godskrives som praktikophold.

Eksamensform
Et praktikophold afsluttes med en karakterbedømt praktikopgave med intern censur. 

Bemærkninger
Et praktikophold skal afløse mindst én karaktergivende eksamen.

Under gennemførelse af et praktikophold må årsvægtsnormeringen ikke overskrides. Det betyder, at man ikke kan gå til eksamen under et praktikophold, hvis årsvægtsnormeringen derved overskrides.

Hvilken faggruppe (Almen og sammenlignende statskundskab, International politik, Forvaltning eller samfundsvidenskab), praktikopholdet tilhører, bliver vurderet ud fra petitum til praktikopgaven.

Se afsnit 5.5.2 vedrørende godkendelse af praktikophold.



Københavns Universitet