uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Information om studiet


Sidst redigeret: 25/10-2010   grafik   Udgave: Åbent Universitet 2011/2012 

 


Masteruddannelsen i dansk som andetsprog udbygger den studerendes faglige viden, færdigheder og kompetencer, etablerer og styrker en forskningsbaseret vidensudvikling og refleksion hos den studerende over fagområdets discipliner og metoder. Uddannelsen kvalificerer endvidere de studerende til at varetage undervisningen i dansk som andetsprog. Det er uddannelsens mål, at den studerende erhverver faglige og pædagogiske forudsætninger for at varetage, begrunde og udvikle undervisning i dansk som andetsprog, herunder undervisning i grundlæggende skriftkyndighed (literacy), samt at den studerendes personlige og faglige udvikling fremmes gennem selvstændigt arbejde med uddannelsens indhold og gennem deltagelse i forskellige arbejds- og samarbejdsformer.

Masteruddannelsen i dansk som andetsprog er et 2-årigt deltidsstudium normeret til 60 ECTS-point, der udbydes som deltidsuddannelse. Den består af fire moduler a 15 ECTS-point. Uddannelsen kan også tilrettelægges som et fuldtidsstudium over et år.

Adgangskrav
For at blive optaget på moduler af Masteruddannelsen i dansk som andetsprog skal ansøgeren have bestået en af følgende uddannelser:

• en bachelor- eller kandidatuddannelse med minimum 45 ETCS-point inden for sprog
• en professionsbachelor med sprogligt linjefag
• en mellemlang videregående uddannelse som lærer med sprogligt linjefag
• en diplomuddannelse i dansk som andetsprog

Herudover kræves mindst to års erhvervserfaring inden for undervisning eller kommunikation efter gennemført adgangsgivende uddannelse:
• Undervisere i dansk som andetsprog: På Danskuddannelsen for flygtninge og indvandrere,
• Almen Voksenuddannelse AVU og HF, de gymnasiale uddannelser, i grundskolen, på arbejdsmarkedsuddannelserne, erhvervsuddannelserne, ungdomsskoler og højskoler.
• Undervisere på linjefaget dansk som andetsprog på professionshøjskolerne (læreruddannelsen).
• Undervisere i dansk som fremmedsprog på universiteter i udlandet.
• Konsulenter og medarbejdere involveret i integrationsarbejde.

Ansøgere, der ikke har en direkte adgangsgivende uddannelse (f.eks. en mellemlang videregående uddannelse som lærer med sprogligt linjefag), men som efter Studienævnet for Nordiske Studier og Sprogvidenskabs konkrete vurdering skønnes at have tilsvarende uddannelsesmæssige kvalifikationer, kan søge om optagelse. Studienævnet kan fastsætte krav om, at ansøgeren skal bestå supplerende prøver for at blive optaget.
Studerende med udenlandsk adgangsgrundlag og udenlandske studerende skal inden studiestart have bestået “Studieprøven” eller danskprøver på tilsvarende niveau (C1-niveau).

Studieforløb
deltidsstuderende:
1. semester: Sprogbeskrivelse
2. semester: Kulturforståelse og interkulturel kommunikation
3. semester: Andetsprogspædagogik
4. semester: Masterprojekt

fuldtidsstuderende:
1. semester: Sprogbeskrivelse og Andetsprogspædagogik
2. semester Kulturforståelse og interkulturel kommunikation og Masterprojekt

Se studieordningen



Københavns Universitet