uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Filosofi


Sidst redigeret: 25/10-2010   grafik   Udgave: Åbent Universitet 2011/2012 

 


Filosofi tematiserer en række centrale antagelser i vores videnskabelige og dagligdags forståelse af mennesket og dets forhold til samfund, sprog, værdier, natur, videnskab og religion. Filosofi er en refleksion over afgørende træk ved fagvidenskabelige og dagligdags tilgange til verden, men selv hverken en fagvidenskab eller en form for dagligdags tænkning.

Hvad der nærmere ligger i dette kan antydes med nogle få eksempler. Et centralt filosofisk tema er muligheden for erkendelsen af verden. Kan man erkende verden som den er? Er der forskel på, hvordan den fremtræder for os og hvordan den er i sig selv? Hvad karakteriserer viden til forskel fra blotte formodninger om en sag? Hvad karakteriserer en videnskabelig tilgang til verden til forskel fra f.eks. en dagligdags eller religiøs tilgang? Et andet tema er, hvad vi skal forstå ved normer og værdier, det være sig etiske, æstetiske eller politiske. Kan vi formulere vores moralske normer mere præcist? Kan der gives en rationel begrundelse for normer og værdier? Hvilken status har normer i det hele taget? Et tredje tema vedrører menneskets placering i naturen. Adskiller mennesket sig på en afgørende måde fra andet liv? Er der noget ved mennesket, der principielt unddrager sig naturvidenskabelig beskrivelse?

Beskæftigelse med filosofi består bl.a. i at foretage systematiske og detaljerede undersøgelser af teorier, der fremsættes som svar på filosofiske spørgsmål og problemer. Dette gøres ved at specificere mulige fortolkninger af teorierne, samt deres implikationer og begrundelser. Endvidere tager man stilling til synspunkter og teorier ved at undersøge deres forenelighed med vores generelle antagelser om mennesket, samfundet, værdier og den omgivende natur. Refleksionen over filosofi og filosofiens metoder til at behandle filosofiske spørgsmål og problemer har været og er selv en central del af filosofien. Filosofisk metode er ikke låst fast i nogen bestemt teoretisk ramme, eller tilknyttet særlige problemfelter, selvom der er en række områder, man i særlig grad har interesseret sig for i filosofien. Det betyder, at en indgående beskæftigelse med filosofi giver en akademisk kompetence, der til stadighed og relativt let kan overføres fra område til område.

Adgangskrav: En bestået uddannelse på gymnasialt niveau eller tilsvarende.
Information om studiet
Studieplan
Instituttet
Semesterangivelse: Efterårs kursus
Oldtidens, middelalderens og renæssancens filosofi
Semesterangivelse: Efterårs kursus
Kontinental filosofi
Semesterangivelse: Efterårs kursus
Praktisk filosofi
Semesterangivelse: Efterårs kursus
Valgfrit emne - Filosofi
Semesterangivelse: Efterårs kursus
Filosofi BA-projekt - efterår
Semesterangivelse: Forårs kursus
Nyere tids filosofi
Semesterangivelse: Forårs kursus
Det 20. århundredes filosofi
Semesterangivelse: Forårs kursus
Teoretisk filosofi
Semesterangivelse: Forårs kursus
Argumentationsteori, logik og sprogfilosofi
Semesterangivelse: Forårs kursus
Filosofi BA-projekt - forår



Københavns Universitet