uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Lange linjer og afgørende øjeblikke i dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik: udfordringer og muligheder v/ Mikkel Runge Olesen


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Forår 2013 Samf
Årsværk: 10 ECTS

Semester:

Forår 2013
Uddannelsesdel: Kandidat niveau
Undervisere: Mikkel Runge Olesen (Fagkoordinator: Jens Ladefoged Mortensen)

Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Forår 2013 Samf
Undervisnings- form: Kurset vil være struktureret omkring forelæsninger, diskussioner, studenteroplæg og praktiske analytiske øvelser.

Indhold: Kurset sigter efter at give de studerende en forståelse for skift og kontinuitet i moderne dansk diplomatisk historie med primært fokus på de udenrigs- og sikkerhedspolitiske beslutningsproces-ser. Vi starter i det skelsættende år 1864 hvor Danmark for alvor blev reduceret til en småstat, men vil lægge hovedvægten på perioden efter Anden Verdenskrig. På kurset vil vi stille skarpt på konkrete danske beslutningstageres overvejelser vedrørende vitale storpolitiske spørgsmål. Kurset kommer til at handle danske nationale interesser, og det kommer til at handle om trusler mod den danske stats overlevelse og suverænitet. Beslutningsprocesserne knyttet til specifikke kriser og dilemmaer vil ligeledes blive sat ind i deres historiske kontekst.

Litteraturen er centreret omkring fremstillinger af dansk udenrigspolitik siden 1864, og der trækkes både på forfattere med forankring i dansk moderne diplomatisk historie og på forfattere med forankring i International Politik. Sekundærlitteraturen vil blive suppleret af udvalgt primært materiale. Vi er pragmatiske i vores tilgang til IP’s mange teorier, og vil primært inddrage dem i det omfang de kan hjælpe os med at forstå de danske udenrigs- og sikkerhedspolitiske beslutningsprocesser.

Foreløbig undervisningsplan:

Uge 1: Introduktion. Præsentation af kurset. Hvad kan vi bruge de lange linjer til? Og hvordan analyserer man sammenhængen mellem de lange linjer og de konkrete beslutningsprocesser? Dansk udenrigspolitik i brede termer.

Uge 2: 1864: En udenrigspolitisk fiasko af vital betydning for dansk udenrigspolitiks psykologi og handlerum.

Uge 3: 1864-1945: Begrænsede muligheder: Dansk udenrigspolitik Tysklands skygge.

Uge 4: Advarslerne til Danmark forud for 9. april 1940. Beslutningsprocessen der førte til at Danmark ikke kæmpede 9. april analyseres og diskuteres (næranalyse af en beslutningsproces).

Uge 5: NATO eller Norden? Hvorfor Danmark tilsluttede sig NATO i 1949.

Uge 6: Atomvåben på Grønland. Var de der overhovedet, og hvad var det amerikanerne havde fået lov til på Grønland? Beslutningsprocessen knyttet til den danske atompolitik på Grønland analyseres og diskuteres (næranalyse af en beslutningsproces).

Uge 7: Danmark og detente (Gæsteforelæser).

Uge 8: Afslutningen af den kolde krig og dansk baltikumpolitik. Hvorfor dansk støtte til de baltiske selvstændighedsbevægelser op til Sovjets sammenbrud?

Uge 9: Aktivistisk udenrigspolitik i 90erne. Hvordan den danske aktivisme gradvist militariseredes.

Uge 10: Synopsis-vejledning.

Uge 11: Betydningen af 11. september og Afghanistan-krigen for den aktivistiske udenrigspolitik. Den danske konsensus under pres.

Uge 12: Irak-krigen og enden på den danske konsensus om aktivistisk udenrigspolitik.

Uge 13: En ny konsensus? Libyen og den nyeste danske udenrigspolitiske aktivisme.

Uge 14: Afslutning.

Kompetence- beskrivelse: Kurset giver de studerende en bred forståelse for de lange linjer i dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik frem til i dag. Det vil ligeledes gøre de studerende i stand til at stille skarpt på de vigtigste øjeblikke i den udenrigspolitiske beslutningsproces og vil optræne deres evne til at deducere sig frem til hvorfor beslutningstagerne træffer afgørende beslutninger. Kurset vil desuden styrke de studerendes evne til at anvende cases fra den nyeste diplomatiske historie til teoretiske formål samt udvikle de studerendes generelle analytiske sans. Kurset er særligt brugbart for studerende der stiler mod at arbejde i politiske organisationer, i statsadministrationen og indenfor diplomatiet.

Målbeskrivelse: De studerende skal efter endt undervisning kunne:

Beskrive de overordnede hændelsesforløb indenfor dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik siden 1864.

Præsentere forklaringsmodeller for dansk udenrigs- og sikkerhedspolitiks lange linjer.

Anvende kvalitative metoder på primærmateriale relateret til dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Kombinere arbejdsmetoder tværdisciplinært. Her sigtes især på at gøre den studerende i stand til at skabe synteser imellem International Politik og Historie, således at de studerende kan stå bedre rustet til at benytte diplomatisk historie til IP-teoretiske formål.

Analysere udenrigspolitiske beslutningsprocesser med henblik på at afdække motiver og tendenser.

Vurdere gyldigheden af de præsenterede fortolkninger af dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Kriterier for målopfyldelse:
  • Karakteren 12 gives for den fremragende præstation, dvs. hvor den studerende med ingen eller få og uvæsentlige mangler og på selvstændig og overbevisende måde er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.


  • Karakteren 7 gives for den gode præstation, dvs. hvor den studerende, om end med adskillige mangler, på sikker vis er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.


  • Karakteren 02 gives for den tilstrækkelige præstation, dvs. den minimalt acceptable præstation, hvor den studerende kun usikkert, mangelfuldt og/eller uselvstændigt er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.


Litteratur: Foreløbig litteratur

Vi læser bøger (uddrag), artikler og primært materiale. Den endelige litteraturliste vil følge inden semesterstart.

Bjørn, Claus & Carsten Due-Nielsen, Dansk Udenrigspolitiks Historie bind 3 - Fra Helstat til Nationalstat 1814-1914, (Gyldendal Leksikon, 2003)

Branner, Hans & Morten Kelstrup (eds.): Denmark’s policy towards Europe after 1945: History, Theory and Options, (Odense University Press, 2000)

Folketingstidende: F 30 Om NATO's udfordringer. (31. marts, 2009,)

Henriksen, Anders & Jens Ringsmose: Hvad fik Danmark ud af det? Irak, Afghanistan og forholdet til Washington, (DIIS: 2011)

Jakobsen, Peter Viggo: Nordic Approaches to Peace Operations – A new Model in the Making?, (Routledge, 2006)

Jakobsen, Peter Viggo & Karsten Møller: “Good News: Libya and the Danish Way of War” i Hvidt, Nanna & Hans Mouritzen (eds.) Danish Foreign Policy Yearbook 2012 (DIIS, 2012)

Kaae, Martin & Jesper Nissen: Vejen til Irak - Hvorfor gik Danmark i krig?, (Gads forlag, 2008)

KU, Institut for Historie: Advarslerne til Danmark forud for 9. april 1940 (dokumentsamling)

KU, Institut for Historie: Atomvåben på Grønland (dokumentsamling)

Lidegaard, Bo, Dansk Udenrigspolitiks Historie bind 4 - Overleveren 1914-1945, (Gyldendal Leksikon, 2003)

Nielsen, Johannes, Da Europa gik af lave¸ (Odense Universitetsforlag, 1987)

Olden-Jørgensen, Sebastian: Til kilderne!: Introduktion til historisk kildekritik (Gads Forlag, 2001)

Olesen, Mikkel Runge: ”1864: Den store fortælling og de små”, Politik, 2, 14, (Jurist og Økonomforbundets Forlag, 2011)

Olesen, Mikkel Runge: Two foreign policy activisms? (DIIS, 2012)

Olesen, Mikkel Runge: “To balance or not to balance as Conceptualized Through the Lens of the Past: A Study of how Denmark Almost Stayed Out of NATO in 1948-49”, artikel-manuskript,

Olesen, Mikkel Runge: Systemic changes in the eye of the decision-maker: A theoretical framework for state reactions to fundamental changes in their external environment tested on Danish foreign policy, (ph.d.-afhandling),

Olesen, Thorsten Borring og Poul Villaume: Dansk Udenrigspolitiks Historie bind 5 – I Blokopdelingens Tegn 1945-1972, (Gyldendal Leksikon, 2005)

Petersen, Nikolaj: Dansk Udenrigspolitiks Historie bind 6 - Europæisk og Globalt Engagement 1973-2003, (Gyldendal Leksikon, 2004)

Rasmussen, Mikkel Vedby: “'What's the Use of It?': Danish Strategic Culture and the Utility of Armed Force”, Cooperation and Conflict, 40 (2005)

Svendsen, Jacob & Lars Halskov: Et land i Krig – hvordan Danmark blev krigsførende – og politikere og generaler famlede i blinde, (Politikens Forlag, 2012)

Villaume, Poul, Allieret med forbehold - Danmark, NATO og den kolde krig. En studie i dansk sikkerhedspolitik 1949-1961 (Eirene, 1995)

Faglige forudsætninger: Der forudsættes kendskab til international politik og til feltets teorier samt interesse for dansk diplomatisk historie og for den udenrigspolitiske beslutningsproces.

Eksamensform: Mundtlig eksamen med synopsis.

Kursus hjemmeside:
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 9/11-2012



Københavns Universitet