uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Statens økonomiske styring af kommunerne i en sparetid v/ Eva Moll Sørensen


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Forår 2013 Samf
Punkter: 10 ECTS

Semester:

Forår 2013
Uddannelsesdel: Kandidat niveau
Kontaktpersoner: Eva Moll Sørensen (Fagkoordinator: Anders Esmark)

Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Forår 2013 Samf
Undervisnings- form: Undervisningen vil være baseret på en kombination af forelæsning, skriftlige og mundtlige studenteroplæg, diskussion i grupper og i plenum samt besøg af gæsteforelæser(e).

Indhold: Danske kommuner og regioner er ansvarlige for en større andel af de offentlige udgifter end tilsvarende lokale myndigheder i andre lande. Samtidigt har de forholdsvis stor finansiel autonomi og indflydelse på deres økonomiske vilkår gennem aftalesystemet. I de senere år har staten dog taget et fastere greb om styringen, og samtidigt gør den spare-dagsorden, der aktuelt præger den offentlige sektor, sig også gældende i forhold til kommunerne. Vi skal i dette udbud beskæftige os med statens økonomiske styring af danske kommuner i et komparativt og historisk perspektiv og diskutere budgetaftalesystemet og den nye budgetlov ud fra forskellige typer institutionel teori. Herefter skal vi stifte bekendtskab med teoretisk litteratur om besparelser i den offentlige sektor, og vi skal undersøge hvordan sparekravet udmøntes i forhold til den kommunale sektor.

Udbuddet forventes struktureret efter følgende overskrifter:

1. Indledning.

2. Den danske stats økonomiske styring af kommunerne i komparativt perspektiv.

3. Den historiske udvikling af budgetaftalesystemet.

4. Budgetaftalesystemet som institution.

5. Budgetaftalernes lokale forankring og kommunal budgetlægning og økonomistyring.

6. Strukturreformen og ny budgetlov - hvordan påvirkes den økonomiske styring?

7. Økonomisk krise og reform af velfærdsstaten.

8. Besparelsesstrategier i den offentlige sektor.

9. Budgetprocessens interessenter og udmøntningen af besparelser.

10. Besparelser i organisatorisk perspektiv.

11. Forholdet mellem resultatstyring og besparelser.

12. Udviklinger i den kommunale økonomi siden strukturreformen.
13. Praktikeres erfaringer med spare-processer - gæsteforelæsning.

14. Afsluttende diskussion.

Kompetence- beskrivelse: Faget giver indsigt i centrale institutioner og styringspraksisser i den offentlige sektor og er derfor relevant for studerende, der ønsker ansættelse i den danske centraladministration, regioner eller kommuner.

Målbeskrivelse: Udbuddets målsætning er at sætte den studerende i stand til efter endt undervisning at kunne:
  • Beskrive den danske stats økonomiske styring af kommunerne i komparativt og historisk perspektiv.


  • Analysere budgetaftalesystemet ud fra forskellige institutionelle perspektiver.


  • Præsentere og sammenligne begreber og teorier om statens styring af kommunerne og om besparelser i den offentlige sektor.


  • Anvende teorier om økonomisk krise og besparelser på udviklingen af den økonomiske styring af kommunerne og/eller på konkrete case studier af spare-processer i kommunerne.


  • Diskutere og vurdere betydningen af nylige forandringer i statens økonomiske styring for kommunernes position i den offentlige sektor.


Kriterier for målopfyldelse:
  • Karakteren 12 gives for den fremragende præstation, dvs. hvor den studerende med ingen eller få og uvæsentlige mangler og på selvstændig og overbevisende måde er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.


  • Karakteren 7 gives for den gode præstation, dvs. hvor den studerende, om end med adskillige mangler, på sikker vis er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.


  • Karakteren 02 gives for den tilstrækkelige præstation, dvs. den minimalt acceptable præstation, hvor den studerende kun usikkert, mangelfuldt og/eller uselvstændigt er i stand til at indfri målbeskrivelsen for udbuddet.


Lærebøger: Foreløbig liste over relevant litteratur:

Beck-Jørgensen, Torben og Poul-Erik Mouritzen (2001): Udgiftspolitik og budgetlægning, Systime.

Beck-Jørgensen (1981): Når staten skal spare. Ph.D. afhandling.

Blom-Hansen, Jens (1998): Macroeconomic Control of Local Governments in Scandinavia: The Formative Years, Scandinavian Political Studies.

Blom-Hansen, Jens (2002): Den fjerde statsmagt. Kommunernes landsforening i dansk politik, Aarhus Universitetsforlag.

Sørensen, Eva Moll: Hovik, Sissel; Lorentzen, Hilde; Neergaard, Erik og Rieper, Olaf (2007): Konsultationer og aftaler mellem stat og kommuner, AKF.

Blom-Hansen, Jens (1999): Policy-Making in Central-Local Government Relations: Balancing Local Autonomy, Macroeconomic Control, and Sectoral Policy Goal, Journal of Public Policy.

Blom-Hansen, Jens; Ibsen, Marius; Juul, Thorkil og Mouritzen, Poul-Erik (2012): Kommunestyret gennem fire årtier, Syddansk Universitetsforlag.

Dunsire and Hood, Christopher (1989): Cutback Management in public bureaucracies.

Houlberg, Kurt (2011): Administrative stordriftsfordele ved kommunalreformen i Danmark Sandede eller tilsandede. Scandinavian Journal of Public Administration, 15(1):41-61.

Houlberg, Kurt og Eskil Heinesen (2011): Demografiske forskydningers betydning for udgiftsbehovet på området for udsatte børn og unge. AKF Notat, Kbh., AKF.

Mouritzen, Poul-Erik (2003): Kommunestyret i Danmark – bæredygtighed og demokrati, I Kjær og Mouritzen, Kommunestørrelse og lokalt demokrati. Syddansk Universitetsforlag.

Norman Andersen, Vibeke (2010): Denmark, In: Goldsmith, Michael and Edward Page; Changing Government Relations in Europe. From localism to intergovernmentalism, Routledge, pp. 47-67, 21 s.

Page, Edward (1991): Localism and Centralism in Europe, The Political and Legal Bases of Local Self-government, Oxford U.P. pp. 13-68, 56 s.

Panduro (2012) God kommunal økonomistyring, KREVI.

Pierson, Paul (2002): Coping with Permanent Austerity: Welfare State Restructuring in Affluent Democracies. Revue francaise de sociologie.

Pollitt (2010): Public management reform during financial austerity, Statskontoret.

Rieper et al. (2003): Aftaler mellem kommuner og stat, AKF forlaget.

Serritzlew, Søren og Blom-Hansen, Jens (2008): Budgetlægning i kommuner og regioner I Munk Christiansen, Peter, Budgetlægning og offentlige udgifter.

Wildavsky, Aaron (1975) Budgeting: A Comparative Theory of Budgetary Processes. 1975. Little, Brown.

Der vil inden undervisningsstart foreligge et egentligt pensum samt forslag til baggrundslæsning og uddybende litteratur.

Faglige forudsætninger: Kundskaber svarende til grunduddannelsen i statskundskab, især forvaltningsfaget. Interesse for dansk forvaltning og styring i den offentlige sektor.

Eksamensform: Skriftlig eksamen - Fri opgave.
Kursus hjemmeside:
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 6/11-2012



Københavns Universitet