uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Styrketræning


Semesterangivelse: Efterårs kursus Kurset udbydes i blok 2 Kurset udbydes i skemagruppe B Kurset giver 7,5 ETCS point

 


Udgave: Efterår 2012 NAT
Point: 7,5
Blokstruktur: 2. blok
Skemagruppe: B
Fagområde: idr
Institutter: Institut for Idræt
Studieordning: Ad hoc kursus
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Kontaktpersoner:
Jesper Lundbye Jensen, forskergruppen "Motorisk kontrol og biomekanik", Panum Instituttet 33.3.70, Blegdamsvej 3, Tlf: 26 22 86 63, E-mail: jljensen@ifi.ku.dk
Eva Wulff Helge, forskergruppen "Integreret Fysiologi", Nørre Allé 51, tlf. nr.: 35 32 08 03, E-mail: ewhelge@ifi.ku.dk
Andre undervisere: Jesper Sandfeld Melcher og Svend Sparre Geertsen
Skema- oplysninger:
Tid: Mandag og fredag kl. 9.00-12.00
Sted: Aud. 2, August Krogh bygningen (AKB), Universitetsparken 13
1. gang: Mandag d. 19. november 2012
Undervisnings- form: Forelæsninger, gruppediskussioner, praktiske øvelser og træning samt selvstændigt eksperimentelt arbejde.
Formål: At opnå baggrundsviden om morfologiske og fysiologiske mekanismer af betydning for styrke og for udvikling af præstationsevne som resultat af styrketræning. At opnå kompetencer til at designe og gennemføre styrketræning og eksperimentelle forsøg samt analysere og vurdere disse med henblik på konkrete videnskabelige problemstillinger. Hvilken betydning har faktorer som alder, træningsform m.v. for den funktionelle overførbarhed af øget muskelstyrke. Endelig at kunne perspektivere det praktisk- eksperimentelle arbejde i forhold til den eksisterende litteratur og arbejdsfysiologi.
Indhold:
Kurset består af en forelæsningsrække og en praktisk del. I den teoretiske del bliver teorier omkring styrketræning, adaptationer til styrketræning og evaluering af styrke hos forskellige målgrupper gennemgået og diskuteret. Den studerende vil både via forelæsningerne samt de tilhørende øvelser blive introduceret til diverse træningsformer samt metoder til evaluering af styrke.

Den praktiske del: I kurset indgår praktiske øvelser, der fokuserer på såvel træning som evaluering af styrke. Med afsæt i kursets teoretiske indhold og indledende praktiske øvelser arbejder de studerende eksemplarisk i grupper med en selvvalgt problemformulering omkring udarbejdelse af forsøgsdesign og eksperimentelle forsøg, som tester en relevant præstations- eller sundhedsrelateret problemstilling indenfor styrketræning for en valgt målgruppe. På baggrund af dette arbejde skrives en individuel rapport og denne afleveres som eksamensprojekt.
Kompetence- beskrivelse:
Det generelle sigte er indsigt i videnskabelige (fysiologiske) problemstillinger indenfor styrketræning samt ændringer i præstationsevne og sundhedsstatus relateret hertil. Deltagerne skal kunne beskrive og identificere adaptationer til styrketræning, men kurset har ydermere fokus på at den studerende kan omsætte den erhvervede viden til praktisk anvendelse og selvstændig problemløsning.

Specifikt er det målet at deltagere på kurset skal:
  • Opnå generel viden om hvilke fysiologiske og morfologiske adaptationer, der ledsager styrketræning, herunder ændringer i skeletmuskler, knogle- og bindevæv samt neurale adaptationer, herunder ændringer i koordination. Derudover skal deltagerne opnå kendskab til hvordan disse adaptationer kan evalueres.
  • Opnå generel viden om hvilke sundhedsrelaterede effekter styrketræning kan have og hvordan styrketræning kan virke præstationsfremmende såvel i eliteidræt som i rehabilitering. I relation til præstationsfremmende effekter af styrketræning skal deltagerne kunne diskutere udstrækningen og betydningen af funktionel overførbarhed af styrkeændringer.
  • Opnå viden om effekter af styrketræning hos specifikke målgrupper (herunder forskellige aldersgrupper), samt kendskab til hvilken betydning kost kan have på træningsinducerede adaptationer.
  • Opnå teoretisk kendskab til og praktisk evne til at udføre forskellige former for styrketræning, samt kunne udføre funktionelle styrketests og simple laboratorie-tests.
  • Kunne integrere denne viden, for derigennem at kunne forstå årsags-sammenhænge og tilegne sig specifik, detaljeret viden om teorier/mekanismer af betydning for styrke i en specfik sammenhæng.
  • Kunne designe og udføre (simple) eksperimentelle forsøg, der tester en relevant problemstilling relateret til styrketræning og kunne diskutere denne i forhold til den eksisterende fysiologiske viden (udvælge og forholde sig til relevant litteratur).
  • Målbeskrivelse:
    Kriteriebeskrivelse for karakteren 12:
  • Eksaminanden har i eksamensopgaven demonstreret evne til at foretage en velorganiseret og velovervejet analyse af en relevant problemstilling, med overvejelser om målgruppe, træning, adaptationer, forsøgsdesign og praktisk udførelse.
  • Eksaminanden har i sin opgave og i den mundtlige eksamination demonstreret evne til at kunne præsentere, analysere, sammenfatte/konkludere og har desuden taget kritisk stilling til den aktuelle problemstilling og kan diskutere og perspektivere i forhold til den relevante litteratur.
  • Eksaminanden har demonstreret beherskelse af kursets centrale emner, evne og overblik i forhold til den udvalgte problemstilling.
  • Lærebøger: Lærebog suppleret af originale artikler - se kursushjemmesiden for nærmere oplysninger.
    Tilmelding: Fra den 15. maj - 1. juni via KUnet
    Faglige forudsætninger: Arbejdsfysiologi 1 og 2 eller tilsvarende fysiologiske kurser.
    Eksamensform: Individuel mundtlig eksamen med udgangspunkt i det afleverede projekt. Bedømmes efter 7-trinsskalaen. Ekstern censur.
    Samme som ordinær.
    Eksamen: Aflevering af projekt den 18. januar 2013 og mundtlig prøve den 24.-25. januar 2013. Reeksamen: Aflevering af projekt den 15. april 2013 og mundtlig prøve den 19. april 2013.
    Kursus hjemmeside:
    Bemærkninger: Valgfrit modul på bacheloruddannelsen i Idræt.
    Undervisnings- sprog: Kun dansk
    Sidst redigeret: 25/4-2012



    Københavns Universitet