Indhold: |
Guldager, Ejersbo, Hammann, Jungersen, Tygesen & Thorup er blot nogle af de danske forfattere, der de sidste år har skrevet om Afrika og om kontinentets betydning for os i Vesten. På dette kursus skal vi beskæftige os med Afrika som et sted i den danske samtidslitteratur ved at spørge til, dels hvilke billeder af det afrikanske kontinent, der toner frem hos ovenstående og andre forfattere, og dels hvilke funktioner Afrika-motivet har i samtidslitteraturen og -kulturen. Det vil her være en tese, at Afrika-motivet typisk fungerer som katalysator for en række spørgsmål om samvittighed, ansvar, lighed, menneskelighed og global retfærdighed. Det vil sige nogle spørgsmål, som er centrale for vores opfattelse af at være en del af et globalt samfund eller af ikke at være en del af et sådant samfund.
Kurset vægter danske samtidslitterære værker, men undervejs vil der være afstikkere såvel til andre medier – fx er Susanne Biers Hævnen oplagt at inddrage – som til europæisk litteratur. Vi skal desuden orientere os i den litteraturhistoriske behandling af Afrika-motivet og diskutere blandt andet, hvorvidt det er meningsfuldt at anskue den nye litteratur som ”postkolonial” eller som ”verdenslitteratur”.
Inden kursusstart er det en god idé at gøre sig bekendt med modtagelsen af henholdsvis Kirsten Thorups roman Tilfældets gud og Jakob Ejersbos Afrika-trilogi. Overvej i den forbindelse, om vi som vestlige læsere har særlige forventninger til den litterære fremstilling af Afrika. Er det fx en kvalitet i sig selv, hvis litteraturen gør kontinentets kriser nærværende og vedkommende – eller er det tværtimod at foretrække, at litteraturen formidler positive billeder af Afrika?
|