Øvelsesrække: Slumfortællinger


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Efterår 2011 Hum

Semester:

1 semester
Institutter: Institut for Kunst- og Kulturvidenskab
Undervisere: Gregers Andersen
Skema- oplysninger: I lokale 21.1.18
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Humanistiske Fakultet Efterår 2011 Hum
Undervisnings- form: Øvelsesrække. 8 x 2 timer.
Formål: Øvelsesrække KA Moderne Kultur
Indhold: Velkommen til nogle af verdens største byer og deres spirende periferi: Slummen! På dette kursus vil vi arbejde med romaner (oplæg om andre kulturelle former er også velkomne) om den sydamerikanske, afrikanske og asiatiske slum. For hvad gør den ekstreme befolkningstilvækst, urbanisering og slumvækst i verdens fattigste lande ved byen som rum, og hvilke veje åbner kulturvidenskaben i forhold til at forstå de globale betydninger af slumvæksten? Skal vi f.eks. med Slavoj Zizek se de eksplosivt voksende slummasser, som et nyt, gryende ”proletariat” og slummen, som det sted, der i dag rummer det største potentiale for en omvending mod en friere verden? Eller er det ikke åbenlyst, at den peruvianske økonom Hernand de Soto Polar har ret, når han beskriver verdens slumkvarterer som summende bistader, hvis uformelle økonomier blot længes efter at blive inkluderet i den formelle globale økonomi? Med det faktum in mente, at op mod en fjerdel af verdens befolkning (cirka to milliarder) i 2030 med stor sandsynlighed vil leve i slummen, vil vi søge svarene på disse spørgsmål i litteraturen, ligesom vi vil søge hjælp i tekster om overbefolkning, spatial filosofi og globalisering af bl.a. Mike Davis, Edward W. Soja, Saskia Sassen og Arjun Appadurai.
Litteratur: Gennem fire romaner vil vi tage til Sao Paulo i Brasilien, Lagos i Nigeria, Kairo i Egypten og Mumbai og Bangalore i Indien. Vi starter med at læse James Scudamores Heliopolis om et Sao Paulo, hvor de rige ikke tør at sætte fod på jorden, men flyver rundt i helikoptere højt over byens slum. Derefter vil vi læse Chris Abanis Graceland om Elvis-impersonator fra Lagos, Hamdi Abu Golayels: Thieves in Retirement om Kairos marginaliserede, og Aravind Adigas The White Tiger, om den kriminelle skyggeside af Mumbai og Bangalore. Som introduktion til kurset anbefales man at have læst Mike Davis’ Planet of Slums (2006) og David Damroschs lille, men vigtige litteraturteoretiske bog: How to Read World Literature om at læse litteratur på tværs af tid og kulturer.
Tilmelding: Kurset er kun for overbygningsstuderende; forhåndstilmelding er obligatorisk (max. 15 deltagere). Tilmelding på blanketten ”Kursustilmelding” som findes på www.modernekultur.ku.dk. Blanketten afleveres i sekretariatet 21.2.26. Tilmeldingsfrist: 16. august.
Eksamensform: .
Kursus hjemmeside:
Bemærkninger: På KA-studieordningen 2008 dækker dette kursus både historisk og teoretisk emne i Moderne Kultur.
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 8/7-2011



Københavns Universitet