uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

BA-projektforløb: Litteratur og ret, BA-projektforløb 2


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Efterår 2011 Hum
ECTS points: 15
Årsværk: 1/4

Semester:

1. semester af 1
Institutter: Institut for Kunst- og Kulturvidenskab
Undervisere: Maria Jørgensen
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Humanistiske Fakultet Efterår 2011 Hum
Indhold: ”At ret og poesi i fællesskab er steget op af en og samme seng, er ikke svært at tro,” mente sprogforskeren og juristen Jacob Grimm i 1816 og pegede dermed på rettens og litteraturens slægtskab som sproglige og kulturelle fænomener. Forholdet mellem de to umage sengekammerater har været stærkt omdebatteret, lige siden det tværdisciplinære felt ”Law and Literature” tog sin begyndelse i halvfjerdsernes USA. Ret og litteratur-forskningen har dog en tendens til at blive domineret af diskussionen om tværfaglighedens berettigelse og potentielle udkomme. I stedet vil dette kursus opsøge litteraturen selv og dens fremstillinger af retten, hvor de er allermest foruroligende, forunderlige og kritiske. I kurset vil vi derfor diskutere, hvad litteraturen kan fortælle os om retsbegreber: Hvilken rolle spiller forestillinger om ret og retfærdighed i litterære værker? Har litteraturen som genre et særligt kritisk potentiale – og hvis ja, hvordan kan dette potentiale beskrives? Kurset indledes med en bred introduktion til ret og litteratur-forskningens historie og vigtigste debatter, men hovedvægten vil her blive lagt på den yngste forskning. Gennem fælles nærlæsninger af centrale værker samt diskussioner af teoretiske tekster vil kurset præsentere en række nyere tilgange til ret og litteratur-forskningen. Vi vil på den ene side diskutere forestillinger om og fremstillinger af ret og retfærdighed i værker af forfattere som Franz Kafka, Herman Melville og Heinrich von Kleist. På den anden side vil vi tage udgangspunkt i en række teoretiske tendenser inden for feltet, herunder nyhistoriske, (queer-)feministiske og performativitetsteoretiske tilgange.
Litteratur: Deltagerne opfordres til at anskaffe sig og læse (i) antologien Lov og litteratur (Aarhus Universitetsforlag 2007) inden kursusstart. Det vil være en fordel for deltagerne at kunne læse tysk, men det er ikke et krav. Følgende værker fra kursets læseplan, der vil være oplagte som udgangspunkt for et BA-projekt, kan til inspiration medbringes på sommerens strandture: Franz Kafka: ”In der Strafkolonie”, Herman Melville: ”Bartleby, the Scrivener”, Heinrich von Kleist: ”Michael Kohlhaas”, Georg Büchner: Woyzeck, Ingeborg Bachmann: ”Ein Wildermuth”, Aischylos: Eumeniderne, Mara Lee: Ladies, Das Beckwerk: Suverænen (især med henblik på bogens juridiske efterspil).
Kursus hjemmeside:
Bemærkninger: Kurset vil løbe over 8 undervisningsgange, hvoraf første gang vil være en introduktionsgang på 1 time. Undervisningen vil bestå dels af fælles nærlæsninger af litterære værker og diskussioner af teoretiske tekster, dels af studenteroplæg og præsentationer af BA-projektudkast.
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 20/6-2011



Københavns Universitet