Indhold: |
Forestillingen om en særlig auditiv kulturform får fra 1950’erne udtryk hos medieteoretikere som Marshall McLuhan og Walter J. Ong, hvor det auditive repræsenterer et alternativ til modernitetens fremherskende visualitet. Men moderniteten byder også på specifikt auditive medier som radioen og båndoptageren, og en række æstetiske projekter udspringer heraf: Rudolf Arnheims tidlige forestillinger om en radiofonisk hørekunst, Walter Ruttmans hørefilm, Pierre Schaeffers musique concrète og R. Murray Schafers World Soundscape Project – for at nævne nogle få. I dag, hvor lydteknologier for alvor er blevet tilgængelige, er der kommet fornyet fokus på de måder hvorpå det auditive indgår i det moderne liv fra iPod-lytning til lydkunst, og et forskningsfelt inden for auditiv kultur er under udvikling.
Kurset præsenterer et indblik i den auditive kultur forstået som en række udtryks- og refleksionsformer, der udvikles og forfines i kraft af auditive teknologier. Vi skal læse en række tekster, der søger at indkredse det auditives bidrag til den moderne kultur, vi skal lytte til og analysere lydproduktioner, og ikke mindst skal deltagerne i løbet af semestret udforme en lydproduktion med P1 morgen som aftager (og DR journalisterne Tore Leifer/Claus Vittus som sparringspartnere). Det er hensigten med kurset at kombinere indsigten i den teoretiske og praktiske udformning af auditive kulturformer med deltagernes selvstændige erfaringer med auditive medier og med de rammer, auditive teknologier stiller for formidling. Der lægges i kursets opbygning særligt vægt på processuelle arbejdsformer samt på gruppearbejde.
Temaet for det kommende semester er ”Radioens rumlighed”. Undervisningen er struktureret omkring en række laboratorier, hvor vi undersøger og eksperimenterer med forskellige måder at beskrive, analysere og producere radioens auditive henvendelsesform. Genrer, stemmebrug,tid, sted- og rumdannelse bliver centrale begreber i undervisningen. Kurset byder endvidere på en række workshops, hvor der skal arbejdes med lydfortællingens praktiske dimensioner. I forbindelse med kurset arrangeres et seminar med indbudte gæster. Seminaret har titlen ”Stemmebilleder” og er tilknyttet et nyt forskningsprojekt på instituttet (LARM). Her vil vi gå bag om ideen om den naturlige stemme, den sunde stemme og pluraliteten af stemmer i det enkelte menneske.
|