Indhold: |
Hold A:
BA-6. semester: Kirke- og Teologihistorie, område 2 (efter 1300): Martin Luther og reformationen i Tyskland
Underviser: Ninna Jørgensen, nj@teol.ku.dk
Skema: Mandage og onsdage kl. 15-17, Aud 9
Første undervisningsdag: Mandag den 31. januar 2011
Modtageligheden for Luthers lære var stor i alle dele af det tyske samfund. Der havde længe været et udtalt ønske om reformer inden for kirke og samfund, men Luthers særlige angrebsvinkel var åbenbart i stand til at mobilisere flere end hidtil set. I de store tyske byer formulerede borgere tidligt deres støtte til Luther, og reformationen er ofte blevet tolket som en særlig ”urban event”. Men også fyrster og adelige blev overbeviste lutheranere, og bøndernes talsmænd påberåbte sig evangeliet. Selv (adelige og borgerlige) kvinder stod offentligt frem og forsvarede Luthers sag med offentlige publikationer.
Hvad var det nærmere bestemt ved Luthers skrifter, der fængede i hans samtid? Hvilke spørgsmål var man optaget af? Kurset vil forsøge at tegne et billede af den historiske skikkelse Martin Luther og af hans tid. Lutherteksterne (som der er flest af på pensumlisten) er især valgt ud fra den appel, de kan påvises at have haft til omverdenen. Men også reformationens modstandere kommer til orde. Det gælder både katolske agitatorers forsøg på at dæmonisere lægfolks bibelstudier som farlige for samfundets stabilitet – og oppositionen i Luthers eget bagland, herunder støtte til billedknusning og bondeoprør.
Pensumliste og semesterplan vil foreligge på Absalon i god tid før semesterstart.
--------------
Hold B:
BA-6. semester: Kirke- og Teologihistorie, område 2 (efter 1300): Munke- og nonneordner - fra reform til reform
Underviser: Eva Louise Lillie, ell@teol.ku.dk
Skema: Mandage og onsdage kl. 10-12, Aud 9
Første undervisningsdag: Onsdag den 2. februar 2011
Forestillingen om, at et liv i afsondrethed fra det ”almindelige” samfund ville bringe mennesket nærmere Gud, har stort set eksisteret siden kirkens tidligste tid. I begyndelsen ses idealet oftest udlevet hos eremitter, senere samler man sig i mindre samfund under fælles tag, i munke- og nonneordner.
I kurset vil udviklingen, gennem studiet af udvalgte ordner, blive fulgt over en 1000-årig periode, fra oprettelsen af Benediktinerordenen i 6. århundrede til Jesuiternes etablering i det 16. århundrede. Der vil i undervisningen blive fokuseret på, hvorledes såvel indre reformkrav, drevet af ønsket om at vende tilbage til de oprindelige idealer, som forandringer i samfundet udenfor klostrets mure førte til oprettelsen af nye ordner.
|