Indhold: |
I oktober 2009 løb den første af i alt tre internationale salgsmesser for folke- og verdensmusik af stablen i Bella Center i København. Womex trak store dele af branchen til byen og et meget stort antal musikere, arrangører, producere, og pladeselskaber, samt medier og presse var stærkt til stede.
En stor del af de præsentationskoncerter, der bliver betegnet som Showcases, blev præsenteret i Koncerthuset i DR-byen, der igennem 4 dage og aftenen lagde scener til op mod femten forskellige koncerter med et meget varieret musikalsk udtryk. Programmet bød desuden på interviews, præsentationer, møder, workshops og konferencer om verdens-og folkemusik samt en række uafhængige koncerter med folkelig og oplysende appel som optakt til selve begivenheden. Selve Womex styres fra sekretariatet i Berlin, mens de danske arrangører, som står bag arrangement og har vundet værtskabet er Copenhagen Jazz Festival, Danish Centre for Cultural Development (CKU), Global, Roskilde festival, World Music Denmark og Wonderful Copenhagen.
Det blev en interessant og lærerig øvelse både for de professionelle salgsfolk, for de danske arrangører i WorldMusicFair og for de studerende som sammen med mig deltog i begivenhederne enten som gæster eller som frivillige.
Dette efterårs kursus vil adskille sig fra 09-kurset på en række centrale punkter. De konkrete erfaringerne fra sidste år vil virke tilbage på kursets indhold og struktur og der vil som sådan ikke være tale om en gentagelse, selvom anledningen er den sammen – afholdelsen af salgsmessen i København. I år er messen i Forum på Frederiksberg mens showcase-delen stadig foregår i DRbyens store Koncerthus.
Der er etableret ganske tætte samarbejdsrelationer med de danske arrangører og foreninger, og kurset vil være opsøgende i forhold til de berørte miljøer. Der vil være ’virksomhedsbesøg’ og møder udenfor Klerkegade undervejs og gennem frivilligordninger vil deltagende studerende kunne opnå gratis adgang til messe og koncerter. Det betyder at kurset vil være målrettet på de emner og begivenheder som sker og det har derfor et aktualitetsperspektiv, som vil inddrage de deltagende studerende i at strukturere forløbet - i med og modspil med udviklingen af begivenheden.
Men kurset skal også afdække, diskutere og stille kritiske spørgsmål til de videnskabelige og teoretiske perspektiver i en sådan begivenhed og diskussionerne skal i snæver sammenhæng med deltagelse i arrangementet danne empirisk baggrund for de studerendes arbejde.
Musiketnologi og musikantropologiske vinkler er selvskrevne i et sådant arbejde, men også teoridannelse fra populærmusikstudier og fra music arts management og kulturstudier generelt er omfattet af kursets ramme.
Da arbejdet vil kunne indebære en stor grad af feltarbejde og træning i metoder omkring tilstedeværelse i musikmiljøer og på grund af emnets karakter vil kurset samarbejde med bachelorprojektkurset om Musikalsk Antropologi som læses af Tore Tvarnø Lind. |