Indhold: |
Kurset sætter ”musiklytteren” i fokus og tager endvidere sigte på at give den studerende indblik i forskellige tilgange til studiet af lytteren og musiklytningens historie.
Lytteren repræsenterer i denne sammenhæng alt der befinder sig på musikreceptionens side, i modsætning til produktionssiden. Studiet af lytteren favner derfor både sociale receptionspraksisser (knyttet til forskellige lyttearenaer som koncertsalen, diskoteket, hjemmestereoen osv.), de mentale processer hvorigennem musikken ”bearbejdes” (auditiv og musikalsk perception), og de erfaringer og meningssammenhænge der optræder i forlængelse af de nævnte processer.
Aktuelle spørgsmål kan f.eks. være: På hvilke måder har mennesker lyttet til musik op gennem historien, og findes der metoder, hvormed musikvidenskaben kan undersøge dette spørgsmål? Hvordan er vores måde at lytte til musik på, påvirket af teknologiske nyvindinger, som for eksempel grammofonen, radioen og MP3-afspilleren? Findes der bestemte måder at lytte til musik på, der må betragtes som bedre (æstetisk mere forsvarlige/tilfredsstillende) end andre?
Kurset vil tage fat på disse og andre spørgsmål ud fra kulturhistoriske, filosofiske, psykoakustiske, værkanalytiske og andre synsvinkler. Eksamensopgaver vil tilsvarende kunne tænkes ud fra et antal perspektiver, som præsenteres og diskuteres på kurset.
Undervisningen vil foregå i form af 11 forelæsninger, men de studerende tilbydes undervejs i kursusrækken at præsentere og diskutere udkast og ideer til eksamensopgaven i plenum.
|