Indhold: |
Grundtvig havde mange ansigter. Gennem sit liv optrådte han som forfatter, digter, oversætter, salmedigter, politiker, præst, historiker, pædagogisk tænker og meget mere. Men før han påbegyndte hele dette alsidige virke havde han læst teologi, og det er næppe helt forkert at sige, at det fra begyndelsen til enden var teologien, der samlede trådene for ham.
På kurset læses en række af forfatterskabets hovedtekster (nogle dog kun i uddrag). Hensigten er dels at få indsigt Grundtvigs teologi og dels at opnå fortrolighed med studiet af de forskellige kontekster og genrer, hvori Grundtvig formulerede sine teologiske anliggender. Undervejs skal vi drøfte temaer som synd, gudbilledlighed, skabelse, opstandelse, genløsning, ånd, ekklesiologi, treenighed, efterfølgelse og vækst. Desuden skal vi diskutere Grundtvigs anvendelse af mytologi, billedsprog og retorik og komme ind på hans forhold til oldkirken, Luther og Kierkegaard.
Arbejdsform:
Arbejdsformen vil være en kombination af forelæsninger, mindre studenteroplæg, summegrupper og diskussion. Udkast til skriftlige opgaver kan efter nærmere aftale inddrages i forbindelse med tekstlæsningerne. Kursusplan, tekst til første gang, såvel som øvrige kursustekster og forslag til sekundærlitteratur vil være tilgængeligt i løbet af januar i det elektroniske kursusrum Absalon.
Teologistuderende, der ønsker at bruge kurset som afsæt for prøve i det obligatoriske fag Dogmatik med Økumenisk Teologi (15 ECTS), opgiver 1200-1500 sider.
Eksamenstilmelding finder sted 1.-15. marts 2011. Prøveformer og bedømmelse i henhold til studieordningens pkt. 2.2.3.
Studerende under Åben Uddannelse og teologistuderende, der ønsker at bruge kurset som afsæt for KAN-valgfagsopgave (15 ECTS), er underlagt præsenskrav (aktiv deltagelse i mindst 75 % af afholdte timer dokumenteret ved protokol), opgiver 1200-1500 sider og udarbejder en skriftlig hjemmeopgave, der har et omfang af ca. 12-15 sider og baseres på 500-750 sider af det samlede, opgivne kursuspensum. Opgavebesvarelsen bedømmes af læreren. Der gives bedømmelsen Bestået/Ikke bestået.
Evaluering:
Kurset midtvejsevalueres tirsdag den 14. marts. Slutevaluering finder sted, såfremt Studienævnet udvælger kurset dertil.
Litteratur:
Der oprettes en semesterhylde med relevant litteratur på Det Teologiske Fakultets bibliotek (3. sal).
|