Ydelse og ansvar i længerevarende kontraktforhold


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Jura Bacheloruddannelsen 2012/2013
Punkter: 7,5 ECTS

Semester:

Forår
Studieordning: 2006-studieordning
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Kontaktpersoner: Professor, dr. Jur. Vibe Ulfbeck og professor Ole Hansen
Skema- oplysninger: Oplysninger om bl.a. læseplaner, undervisningsopgaver m.v. findes på modulets hjemmeside.
Undervisnings- periode: Hver onsdag kl. 10-12 og mandag ulige uger 8-10
Formål: Formålet med faget er at identificere almene retlige kendetegn ved længerevarende kontrakter som grundlag for en (mere) nuanceret forståelse af centrale retsregler i konkrete længerevarende kontraktforhold. Længerevarende kontrakter tjener som grundlag for regulering af en bred vifte af transaktioner af stor samfundsmæssig betydning. Dette gælder for eksempel transportaftaler, entreprise-, it- og skibsbygningsaftaler, forsyningsaftaler samt boligleje-, pleje- og pasningsaftaler. Netop det tidsmæssige aspekt af de længevarende kontrakter samt den omstændighed, at der ofte kontraheres om komplekse, og ressourcekrævende ydelser, udgør imidlertid en udfordring for den almindelige aftale- og obligationsret, der i vid udstrækning er etableret med dag-til-dag transaktioner for øje og uden det element af fleksibilitet, der ofte vil være behov for i længerevarende kontraktforhold.
Indhold: Under kursets almene del, vil der især blive fokuseret på de gennemgående problemer, der synes at bestå i forbindelse med fastlæggelse af ydelse og ansvar i kontraktforholdet og i forholdet til omverdenen. Forskellige praktiske løsningsmodeller som prisreguleringsklausuler, optioner og ændringsklausuler og genforhandlingsklausuler hentet fra en række forskellige kontrakttyper vil blive præsenteret. Under kursets konkrete del gås i dybden med enkelte, udvalgte kontrakttyper, herunder entrepriseaftalen og transportaftalen. Det undersøges, hvordan man inden for disse kontrakttyper håndterer de særlige problemer, som det længerevarende kontraktforhold giver anledning til.
Kompetence- beskrivelse:
Generel målbeskrivelse for valgfag.
For at opnå karakteren 12 skal den studerende - i det omfang det er relevant for besvarelse af prøven - kunne:

- Redegøre for og forklare valgfagets teoretiske og praktiske problemstillinger
- Identificere tværgående juridiske problemer.
- Analysere tværgående problemstillinger indenfor valgfaget ud fra forskellige, relevante fagligt begrundede indfaldsvinkler.
- Argumentere for forskellige fagligt begrundede løsninger, foretage en kritisk afvejning af de relevante argumenter og træffe et sagligt begrundet valg for teoretiske og praktiske løsninger.
- Perspektivere valgfagets konkrete problemstillinger på en måde, der viser overblik og indsigt i valgfaget.
- Formidle og formulere sin viden og argumentation fagligt og sprogligt korrekt på en struktureret og sammenhængende måde.

Eksamen: Mundtlig eksamen.
Kursus hjemmeside:
Bemærkninger: Undervisningen vil i vid udstrækning være baseret på de studerendes aktive deltagelse og involvere bl.a. processpil og øvelser med folus på kontraktsskrivning.
Pensum: Materialesamling kan købes på www.materialesamling.dk
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 8/11-2012



Københavns Universitet