Privatlivsbeskyttelse og teknologi


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Jura Bacheloruddannelsen 2012/2013
ECTS points: 7,5 ETCS
Punkter: 7.5

Semester:

Forår
Studieordning: 2006-studieordning
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Kontaktpersoner: Professor, dr. ju. Peter Blume
Andre undervisere: Professor, dr. jur. Peter Blume, lektor, ph.d. Janne Rothmar Hermann
Skema- oplysninger: Oplysninger om bl.a. læseplaner, undervisningsopgaver m.v. findes på modulets hjemmeside.
Undervisnings- periode: Tirsdag kl. 13-16
Formål: Dette tværjuridiske fag behandler sam- og modspillet mellem teknologi og menneskets private sfære. Faget bygger videre på den viden den studerende har erhvervet i løbet af bacheloruddannelsen og introducerer retlige figurer, problemstillinger og grundprincipper, som den studerende kan stifte nærmere bekendtskab med på kandidatuddannelsen, bl.a. persondatabeskyttelsesret, bioret og bioetik, sundhedsret, arbejdsret, medieret, de menneskeretlige fag m.v.
Faget inddrager både den aktuelt gældende ret og retspolitiske spørgsmål, der tager deres udgangspunkt i en række grundhensyn, som har betydning både i den private og den offentlige sektor.

Den studerende bliver i stand til at:
-Identificere tværgående juridiske problemer Forklare hvilke grundhensyn, der er afvejet og lagt til grund i de forskellige regler
-Analysere komplekse problemstillinger vedrørende privatliv og teknologi ud fra forskellige, fagligt begrundede indfaldsvinkler
-Argumentere for forskellige fagligt begrundede løsninger, foretage en kritisk afvejning af de relevante argumenter og mulige teoretiske og praktiske løsninger
-Perspektivere fagets konkrete problemstillinger på en måde, der viser overblik og indsigt
-Formidle og formulere sin viden og argumentation fagligt og sprogligt korrekt på en struktureret og sammenhængende måde
Indhold: Moderne teknologi sætter privatlivet under pres. Ud fra forskellige juridiske indfaldsvinkler og forskellige teoretiske opfattelser af det private sætter faget fokus på en række af de retlige spørgsmål, der hermed bliver aktualiseret. Blandt hovedemnerne er: 1) spørgsmål der relaterer til, at mennesket i informationssamfundet bliver mere åbent, herunder internettet, spam,Facebook, YouTube, dating, Arto, shopping på nettet 2) det sporbare menneske : DNA-profilering og biometri, herunder brug af fingeraftryk og genkendelse af øjets iris 3) spørgsmål, der relaterer sig til offentliggørelse af det private, herunder forholdet til ytringsfrihed og presseret, beskyttelse af personlighed, kendtes privatliv, reality-tv, blogs 4) det biologiske menneske: Gener og væv, herunder brug af genetiske oplysninger i forsikrings-, pensions- og arbejdsforhold 5) Det overvågelige menneske : TV-overvågning og terrorbekæmpelse Udviklingen af den moderne informationsteknologi har på mange forskellige måder sat fokus på spørgsmålet om hvorledes privatlivet i dets forskellige afskygninger er og bør være retligt reguleret. Teknologien har bl.a. medført, at meget store mængder af personoplysninger bliver gjort tilgængelige og spredt. Dette sker i særlig grad på internettet. Teknologien har ført til, at der er opstået nye former for overvågning samtidig med, at mennesket selv er blevet mere overvågeligt. Teknologien har ligeledes skabt et øget fokus på mennesket som et biologisk væsen og udfordrer vores opfattelse af hvad det i denne henseende vil sige at være et menneske.
Kompetence- beskrivelse:
Generel målbeskrivelse for valgfag.
For at opnå karakteren 12 skal den studerende - i det omfang det er relevant for besvarelse af prøven - kunne:

- Redegøre for og forklare valgfagets teoretiske og praktiske problemstillinger
- Identificere tværgående juridiske problemer.
- Analysere tværgående problemstillinger indenfor valgfaget ud fra forskellige, relevante fagligt begrundede indfaldsvinkler.
- Argumentere for forskellige fagligt begrundede løsninger, foretage en kritisk afvejning af de relevante argumenter og træffe et sagligt begrundet valg for teoretiske og praktiske løsninger.
- Perspektivere valgfagets konkrete problemstillinger på en måde, der viser overblik og indsigt i valgfaget.
- Formidle og formulere sin viden og argumentation fagligt og sprogligt korrekt på en struktureret og sammenhængende måde.

Eksamen: Skriftlig hjemmeopgave på 2 døgn der afholdes tæt på afslutningen af undervisningen. Besvarelsen må max fylde 10 sider, en side er 2340 tegn, dvs. i alt 23400 tegn. De studerende må tale/samarbejde, men skal individuelt besvare. Hjemmeopgaven tager udgangspunkt i en case.
Kursus hjemmeside:
Pensum: Peter Blume & Janne Rothmar Herrmann: Ret, privatliv og teknologi, 3. udgave, DJØF, 2013

Sidst redigeret: 8/11-2012



Københavns Universitet