uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Grundlæggende Geografiske Informations Systemer & kartografi


Semesterangivelse: Forårs kursus Kurset giver 7,5 ETCS point

 


Udgave: Forår 2013 NAT
Point: 7,5
Fagområde: geog

Semester:

Før blok 1
Varighed: 2 uger
Studieordning: 2012 - studieordningen
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Kontaktpersoner: Bjarne Fog, e-mail: bf@geo.ku.dk, tlf. 35 32 25 39
Undervisnings- periode: Uge 34-35
Undervisnings- form: Undervisningen foregår ved forelæsninger og øvelser. Undervisningsplan og -omfang fremgår af kursushjemmesiden. Der undervises ca. 8 timer pr. dag i ugerne 34 og 35. Det må påregnes at undervisningen, forberedelse til denne, udarbejdelse af opgave samt læsning af pensum svarer til 206 timer, svarende til ca. 25 dage a 8 timer (fra kursusstart til eksamen). De beskrevne kompetencemål opnås kun fuldstændigt ved at den studerende deltager aktivt i undervisningen, fx gennem diskussion og oplæg.
Indhold: ArcGIS, digitale geodata, kartografiske grundbegreber, projektioner, koordinatsystemer, datamodeller, vektor GIS, overlay-analyser, digitalisering, databaser, layouts, netværksanalyser, bufferanalyser, tematisk kartografi, geodatabaser, raster GIS, map algebra, multikriterieanalyse, digitale højdemodeller, georeferering, ortofoto.
Kompetence- beskrivelse: Elementær indføring i teori og begreber for geografiske informationssystemer (GIS) og kartografi samt praktisk anvendelse af PC-baseret GIS software. Ved kursets afslutning bør den studerende være i stand til at forstå begreberne geografiske informationssystemer (GIS) og digitale geodata. På kurset lægges der specielt vægt på, hvorledes man via abstraktioner kan repræsentere fænomener fra den virkelige verden i et GIS vha. vektor-, raster- og trekantsbaserede GIS-datamodeller, og hvorledes observationer af disse fænomener på den runde Jord kan projiceres til 2-dimensionale (plane) afbildninger. Der opbygges et elementært kendskab til dataopsamlingsudstyr med henblik på konstruktion, lagring og redigering af digitale kort, som er tematiseringer af den virkelige verden. Endelig opbygges kompetencer til analyse af digital geografisk information og formidling heraf ved brug af basale kartografiske principper og metoder.
Målbeskrivelse: Kursets faglige mål er, at den studerende skal/kan/har:
• vælge i blandt og anvende en specifik datamodel til at repræsentere en abstraktion af den virkelige verden i et GIS i form af rumlige enheder eller helheder. Der lægges specielt vægt på forståelsen og brugen af de vektor-, raster- og trekantsbaserede GIS- datamodeller.
• definere en rumlig reference for indsamlede observationer på den runde Jord, så disse kan koordinatsættes med henblik på lagring i et GIS. Desuden at forstå og anvende målforholds-begrebet.
• forstå vigtigheden af dataorganisering og metadata i forhold til at gore data tilgængelige og brugbare for andre personer.
• forklare opbygningen af og anvende en relationsdatabase for egenskabsdata til registrerede fænomener. Hermed menes at kunne skelne mellem forskellige datatyper og forstå begreberne tabeller, poster, felter og nøgler og sammenkæde tabeller ud fra fælles nøgle-felter.
• forstå og anvende generiske GIS-analyseværktøjer til beregninger af rumlige egenskaber for geografisk information. Hermed menes:
- Beregninger af deskriptive forhold for enheder (som fx arealer for flader).
- Rumlige overlap, sammenkoblinger, aggregeringer og overførsel af egenskabsværdier fra rumlige egenskaber mellem enheder.
- Beregninger af afstandszoner og afstande mellem enheder.
• forstå og anvende mulighederne i basale kartografiske principper og metoder, som kan benyttes ved en grafisk formidling af tematiseret geografisk information.
• forstå begreber vedr. datakvalitet og hvilke væsentlige dataleverandører der er aktører på det danske marked for geodata.
Tilmelding: Via KUnet mellem den 15. maj og 1. juni.
Faglige forudsætninger: Områdespecifikke adgangskrav til bacheloruddannelsen i geografi & geoinformatik: Dansk A, Engelsk B, Matematik A
Eksamensform: Skriftlig opgave med tilknyttet mundtlig prøve, ekstern censur, bedømmelse efter 7-trins-skalaen. Den mundtlige prøve varer 20 minutter og er uden forberedelse og hjælpemidler. Reeksamen: som ordinær.
Opgave afleveres den 6. september 2013, kl. 11.00 i tre identiske eksemplarer til eksamensadministrationen i lokale 04.1.411 og mundtlig prøve den 12-13. september 2013. Re-eksamen: Opgave afleveres den 7. november 2013, kl. 11.00 i tre identiske eksemplarer til eksamensadministratoren i lokale 04.1.411 og mundtlig prøve den 14. november 2013.
Kursus hjemmeside:
Kursus hjemmeside: Der henvises til Absalon
Bemærkninger: Deltagelse i dette kursus som enkeltfagsstuderende (meritstuderende eller under Åben uddannelse) kræver ikke, at du opfylder de områdespecifikke adgangskrav Dansk A, Engelsk B, Matematik A, der gælder for optagelse som bachelorstuderende.
Pensum: Godkendt pensumliste vil være tilgængelig i Absalon ved kursets start.
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 20/3-2013



Københavns Universitet