uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Må Gud bevare Danmark!? Nation, religion og nationalisme i Danmark fra 1848 til i dag


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Åbent Universitet Teologi 2013/14
Punkter: 15 ECTS
Pris: 3000,- kr.
Varighed: Efterår 2013 (september - december)
Institutter: Afdeling for Kirkehistorie
Uddannelsesdel: Kandidat niveau
Kontaktpersoner: Ph.d.-studerende Michael Perlt, mip@teol.ku.dk
Skema- oplysninger: Mandage kl. 15-17
Første undervisningsdag: Mandag den 2. september 2013
Indhold: Vores verden er i forandring. Her ved starten af det 21. århundrede reaktiveres og forhandles vores fælles identitet som danskere i stigende grad i mødet med andre kulturer, religioner og tanker. Nation, religion og nationalisme er tre tydelige og bestemmende elementer i dansk, såvel som i vesteuropæisk identitet og historie. Ingen af disse elementer syntes derfor at kunne udelukkes, hvis man skal forsøge at danne sig et billede af Danmark som nation fra grundlovens vedtagelse i 1849 og til i dag. Kurset sigter mod at give deltagerne basale kundskaber og viden om: civil religion i Danmark, den danske folkekirke og dennes præster som sociale aktører i konflikter og kriser, dansk teologis indvirkning på konstruktionen af dansk identitet, fælles narrativ og nationale symboler. Således at deltagerne kan reflektere over den vedvarende konstruktion af kulturel identitet og orientere sig i dansk historie i brændpunkterne mellem nation, religion og nationalisme.

Materialet:

Kurset er lagt an som forskningsbaseret undervisning, primærlitteraturen vil derfor ikke kun være officielle tilkendegivelser fra den danske stat eller fra folkekirkens højere niveauer, men også ord og tanker fra mindre officielle planer: såsom feltprædikener, soldaterbreve, dagbøger, avisartikler osv. Af sekundærlitteratur vil der blive gjort brug af en bred vifte af kirkehistorie og sociologi grundbøger og tidsskriftsartikler.

Arbejdsformen:

Vil være en kombination af gennemgang af primærtekster, arbejdsspørgsmål til sekundærlitteratur, korte forelæsninger og fælles diskussioner over metode, materiale og teori. Der vil i løbet af undervisningen være bidrag fra gæsteforelæsere og der er i kurset planlagt en walk-and-talk session på Kastellet i København (november måned). Ved kursets start vil der foreligge et digitalt kompendium.
Tilmelding: ÅU Ansøgningsskema
Ansøgningsfrist for Åbent Universitet: 1. juni 2013
Eksamen: Kravene for specialiseringskursus er: a) aktiv deltagelse (75% af afholdte timer dokumenteret ved protokol); b) pensum i et omfang af 1200-1500 sider; c) udarbejdelse af en skriftlig hjemmeopgave, der har et omfang af ca. 12-15 sider og baseres på 500-750 sider litteratur efter aftale med faglæreren. Opgavebesvarelsen bedømmes af læreren. Der gives bedømmelsen Bestået/Ikke bestået.
Kursus hjemmeside:
Sidst redigeret: 4/3-2013



Københavns Universitet