uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Kvartærgeologi


Semesterangivelse: Forårs kursus Kurset udbydes i blok 4 Kurset udbydes i skemagruppe C Kurset giver 7,5 ETCS point

 


Udgave: Forår 2013 NAT
Point: 7,5
Blokstruktur: 4. blok
Skemagruppe: C
Fagområde: geol
Varighed: 7 uger
Institutter: Statens Naturhistoriske Museum
Studieordning: 2012 studieordningen
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Kontaktpersoner: Michael Houmark-Nielsen, michaelhn@snm.ku.dk, tlf. 35 32 43 44 og Kurt H. Kjær, kurtk@snm.ku.dk, tlf. 35 32 23 74
Undervisnings- periode: Uge 17-24
Undervisnings- form: 10 timer om ugen fordelt på forelæsninger og øvelser samt to heldagsekskursioner de første 7 uger. Sidste uge er forbeholdt eksamensforberedelse og tilhørende vejledning. En kerne af lærere fra SNM varetager den centrale undervisning, men suppleres af gæsteforelæsere, der behandler tilgrænsende fagområder.
Indhold: Kvartærtidens isskjolde, miljøforandringer og livsbetingelser belyst gennem sedimentologiske, geokemiske; biologiske og glacialmorfologiske arbejdsmetoder; korrelationsværktøjer og dateringsmetoder; danske og skandinaviske kvartære nøglelokaliteter; den senkvartære udvikling på det Nordvesteuropæiske kontinent og i Nordatlanten; fremtidens naturforhold og klimaændringer.
Kompetence- beskrivelse: Ved kursets afslutning forventes den studerende at have erhvervet grundlæggende forståelse for udviklingen af det fysiske og biologiske miljø under istider og mellemistider herunder fremkomsten af mennesket med baggrund i vekselvirkningen mellem landskabsudvikling, isskjoldenes pulserende vækst og afsmeltning samt havniveauændringer under hurtige klimabetingede miljøforandringer.
Målbeskrivelse: Kursets faglige mål er, at den studerende kan/skal/har:
• redegøre for kvartærtidens profil herunder optakten til istiderne, de orbitale kræfters indflydelse på klimaudvikling, atmosfære- og oceancirkulation.
• redegøre for istiders og mellemistiders skiftende naturforhold og livsbetingelser herunder de overordnede faktorer der styrer klima, havniveau, biologisk diversitet og evolution.
• redegøre for glaciale, interstadiale og interglaciale sedimenter, deres dannelse, rumlige udbredelse, litologi og fossilindhold.
• redegøre for dannelse og udvikling af landskaber skabt af gletsjere og i det isfrie land.
• udrede den kvartære miljøhistorie eksemplificeret ved udvalgte nøglelokaliteter.i Skandinavien.
• kendskab til en række danske kvartærgeologiske nøglelokaliteter, der hver sætter fokus på specielle problemstillinger.
• redegøre for det globale klimasystems indflydelse på naturens udvikling i Eurasien og det Skandinaviske isskjold i de seneste 150.000 år.
• kendskab til istidernes megafauna i Danmark og det nordlige Europa samt menneskets ankomst på den naturhistoriske scene og den efterfølgende befolkningseksplosion eksemplificeret ved moderne DNA-studier af de store pattedyrs endeligt og menneskets udvikling fra udvandring fra Afrika til overgangen fra jæger kulturer til landbrugere.
Tilmelding: Via KUnet mellem den 15. november og 1. december.
Faglige forudsætninger: Områdespecifikke adgangskrav til bacheloruddannelsen i geologi-geoscience Matematik A, Fysik B og Kemi B
Eksamensform: Mundtlig prøve, intern censur, bedømmelse efter 7-trinsskalaen. Den mundtlige prøve varer 20 minutter. Ved eksamen trækker den studerende et spørgsmål, hvorefter der er 20 minutters forberedelse, hvor alle hjælpemidler er tilladt. Forudsætninger for at gå til eksamen er godkendelse af skriftligt arbejde og/eller mundtligt oplæg ved undervisningen; nærmere oplysninger ved første undervisningsgang.
Re-eksamen som ordinær eksamen.
Eksamen: Mundtlig prøve d. 17-19. juni 2013.
Reeksamen: Mundtlig prøve d. 21. august 2013.
Kursus hjemmeside:
Kursus hjemmeside: Der henvises til Absalon
Bemærkninger: Der må påregnes et gebyr på 100 kr. pr. ekskursions-/feltdag. Skal være betalt inden hver enkelt ekskursionsgang.
Pensum: Der henvises til Absalon
Vær opmærksom på at godkendt pensumliste for indeværende studieår 2012-2013 opdateres og uploades i Absalon 4 uger efter starten af blokken.
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 25/4-2013



Københavns Universitet