uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Statistik for Antropologer - og andre med kvalitative spidskompetencer


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Forår 2013 Samf
ECTS points: Der er forskel på ECTS point afhængig af hvilken studieordning, du går på.
  • Studerende indskrevet på bacheloruddannelsen i antropologi får 7,5 ECTS
  • Studerende indskrevet på kandidatstudieordningen af 2008 får 10 ECTS
  • Studerende indskrevet på kandidatstudieordningen af 2012 får 7,5 ECTS
  • Alle merit-, åbenuddannelses og internationalestuderende får 7,5 ECTS
All international students will receive 7,5 ECTS when taking this course.
Omfang: 3 timer x 5 uger, 6 timer x 2 uger (uge 14-20)
Kontaktpersoner: Lars Richard Rasmussen, lars.richard.rasmussen@anthro.ku.dk
Skema- oplysninger: For detaljerede skemaoplysninger vedr. tider og lokaler, tryk på "Vis skema for kurset " nedenfor.

Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Forår 2013 Samf
Undervisnings- form: Hver undervisningsgang består af en forelæsning efterfulgt af praktiske øvelser. De fleste øvelser laves i SPSS og/eller Excel. Forkundskaber til programmerne er ikke nødvendigt, men øvelserne tilrettelægges, så de matcher forskelligt kendskab til SPSS og Excel.
Indhold: Kursets formål er at give studerende fra kvalitativt orienterede fag indføring og praktisk erfaring med kvantitativ metode, herunder brug af statistikprogrammet SPSS. Kurset giver en grundig forståelse af kvantitativ metode fra et kvalitativt perspektiv og udstyrer den studerende med statiske værktøjer, som kan bruges til at belyse antropologiske og andre kvalitative problemstillinger, så de styrkes. Kurset er anvendelsesorienteret og tager den studerende gennem den kvantitative analyseproces. Den studerende vil bl.a. ved at gennemføre sin egen webbaserede spørgeskemaundersøgelse blive i stand til, at

• opstille kvantitative undersøgelsesdesign med hypoteser og kausalmodeller

• diskutere indsamlingsmetoder, stikprøve og bortfald

• opstille spørgeskema ud fra kvantitative spørgsmålskategorier

• udføre deskriptiv, statistisk dataanalyse i SPSS (frekvenser, krydstabeller, gennemsnit, varians og standardafvigelse)

• få kendskab til simple statistiske test i SPSS (repræsentativitets test og chi²)

• formidle kvantitativ data via grafer, tabeller og forklaring

• kritisk reflektere over kvantitative begreber som f.eks. signifikans, repræsentativitet, validitet, pålidelighed og sandsynlighed
Målbeskrivelse: At den studerende bliver i stand til at lave beskrivende statistisk analyse, der kan supplere kvalitative antropologiske- og andre kvalitative undersøgelser.
Tilmelding:
  • Studerende indskrevet på Institut for Antropologi: Tilmelding kan ske fra 15.november til 1. december via Københavns Universitets elektroniske selvbetjening KUnet, læs mere her: Kursustilmelding (kræver login på intranettet). Har du mistet din pinkode kan du få den udleveret ved at kontakte Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.
  • Merit/Tilvalgsstuderende har ansøgningsfrist den 1. december læs mere her
  • Studerende under Åbent Universitet har ansøgningsfrist den 1. december: læs mere her.
Faglige forudsætninger: Kurset bygger oven på kvantitative metoder fra den antropologiske grunduddannelsen, men starter med en grundig opfrisker. Der forudsættes ikke særligt kendskab til SPSS eller Excel. Kurset tager udgangspunkt i antropologien, men studerende fra andre kvalitativt orienterede fag – humaniora – er også velkomne. Grundidéen er, at give studerende fra kvalitativt orienterede fag indføring og praktisk erfaring med kvantitativ metode med henblik på at kunne bruge kvantitative redskaber som supplement til kvalitative undersøgelse. Samt gennem viden om kvantitativ metode at kunne forholde sig kritisk hertil og/eller vurdere, hvornår og hvordan kvantitativ metode, kan belyse antropologiske eller humanistiske problemstillinger.
Eksamensform: Den studerende skal deltage aktivt i undervisningen for at kunne aflægge eksamen i kurset. Parametrene for aktiv deltagelse fastsættes af underviser og kan f. eks. være oplæg.

Læs mere om eksamensformer
Eksamen: For information om eksamens til- og framelding se følgende links:
Kursus hjemmeside:
Pensum: Pensum afhænger af eksamensform og opgaveomfang. Der tages udgangspunkt i følgende modeller:

Model I (27-28 undervisningstimer): BA-, merit-, og åben uddannelsesstuderende 500 siders obligatorisk pensum KA-studerende: 500 sider obligatorisk + 200 sider selvvalgt litteratur.

Model II (20-21 undervisningstimer): BA-, merit-, og åben uddannelsesstuderende 400 siders obligatorisk pensum + 100 siders selvvalgt pensum.
Ka-studerende: 400 sider obligatorisk + 300 sider selvvalgt litteratur.

Model III (15 undervisningstimer): (kun KA-studerende):300 sider obligatorisk + 400 sider selvvalgt litteratur

Selvvalgt litteratur skal være relateret til kursets tema. Selvvalgt litteratur skal tydeligt angives som et underpunkt på den litteraturliste, der afleveres med essayet.
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 15/10-2012



Københavns Universitet