uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Eksistens, etik, religion: Kierkegaards 'Efterskrift'


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Åbent Universitet Teologi 2012/13
Punkter: 15 ECTS
Pris: 3000,- kr.
Varighed: Februar - maj 2013
Institutter: Afdeling for Systematisk Teologi
Studieordning: 2012-ordningen
Kontaktpersoner: Professor Arne Grøn, ag@teol.ku.dk
Skema- oplysninger: Tirsdage kl. 15-17, Auditorium 11
Første undervisningsdag er tirsdag den 5. februar 2013
Indhold: Hvis man skal pege på ét værk, hvor eksistensfilosofien tager sin begyndelse, er det Søren Kierkegaards 'Afsluttende uvidenskabelig Efterskrift' fra 1846. Her rendyrkes begrebet eksistens som menneskets måde at være til på. At eksistere er at være ’i vorden’, men således at den, der eksisterer, er undervejs med sig selv. Som et subjekt, der handler og lider, er et menneske stillet med den opgave at blive sig selv. Nøglebegreber i forsøget på at forstå en menneskelig eksistens bliver derfor subjektivitet, lidenskab og lidelse, inderlighed og tilegnelse. Samtidig fører Efterskriften etik og religion tilbage til måder, et menneske selv er bestemt på. Kun det etiske og den ”ethisk-religieuse Erkjenden” forholder sig væsentlig til, at den erkendende eksisterer, siges det. - Gennem nærlæsning af udvalgte dele af 'Afsluttende uvidenskabelig Efterskrift' skal vi undersøge og genoverveje grundmotiver i en eksistenstænkning, først og fremmest: 1. Hvorfor er en sådan tænkning nødvendig, og hvilken karakter har den? 2. Hvad indebærer en eksistentiel bestemmelse af etik og religion? 3. Hvordan er et menneske et subjekt, når det selv er ’i vorden’? Centrale spørgsmål bliver: tid og historie, selv (den enkelte) og socialitet, paradoks og forståelse.

Udgave: Afsluttende uvidenskabelig Efterskrift. Søren Kierkegaards Skrifter Bind 7. Red. Niels Jørgen Cappelørn et al., København 2002. – Teksten er tilgængelig på www.sks.dk

Tilmelding: ÅU-ansøgningsskema
Ansøgningsfrist for Åbent Universitet: 15. januar 2013
Eksamensform: Kravene for emnekursus er: a) aktiv deltagelse (75% af afholdte timer dokumenteret ved protokol); b) pensum i et omfang af 1200-1500 sider; c) udarbejdelse af en skriftlig hjemmeopgave, der har et omfang af ca. 12-15 sider og baseres på 500-750 sider litteratur efter aftale med faglæreren. Opgavebesvarelsen bedømmes af læreren. Der gives bedømmelsen Bestået/Ikke bestået.
Kursus hjemmeside:
Sidst redigeret: 14/1-2013



Københavns Universitet