uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Hernnhuternes historie


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Åbent Universitet Teologi 2012/13
Punkter: 15 ECTS
Pris: 3000,- kr.
Varighed: Februar - maj 2013
Institutter: Afdeling for Kirkehistorie
Studieordning: 2012-ordningen
Kontaktpersoner: Ph.d.-stud. Anne Katrine Giversen, agi@teol.ku.dk
Skema- oplysninger: Tirsdage kl. 15-17, Auditorium 2
Første undervisningsdag er tirsdag den 5. februar 2013

Indhold: Hvad fik herrnhuterne til at rejse ud i hele verden og missionere? Hvorfor har de egentlig ikke nogen dogmatik? Hvad fik Zinzendorf, en tysk greve, til at opgive en god karriere som jurist ved hoffet og bruge hele sin formue på at skabe en menighed på fundamentet af nogle bøhmiske religiøse flygtninge?

Herrnhuternes historie udspringer fra den lille by Herrnhut i det sydøstlige Tyskland: Historien er spændende, dramatisk og global. Den strækker sig over 600 år og ud over alle kontinenter. Dens missionshistorie er tæt forbundet med dansk historie. Vi kommer til Grønland, Dansk Vest Indiske Øer, Labrador, Holland, England, Sverige, Finland, Pennsylvania, Sydafrika, Sydamerika, Australien og Asien.

Det var sætningen: ”Derpå skal alle kende, at I er mine Disciple, om I har indbyrdes kærlighed” (Joh 13,35; 15,12.17), som blev fundamentet i den herrnhutiske kirke. Der har gennem kirkehistorien været talt om en johannæisk fremtidens kirke, og en sådan kunne tænkes forberedt ved vore dages økumeniske bevægelse. Den herrnhutiske kirke er økumenisk - lang tid før det blev et ord, der var moderne at bruge. Herrnhuternes menighedsopbygning ses i dag af nogle som en økumenisk inspiration. Herrnhuternes virkningshistorie analyseres bl.a. ved at betragte Zinzendorf og Schleiermacher og den herrnhutiske kirke i dag.

Tilmelding: ÅU-ansøgningsskema
Ansøgningsfrist for Åbent Universitet: 15. januar 2013
Eksamensform: Kravene for emnekursus er: a) aktiv deltagelse (75% af afholdte timer dokumenteret ved protokol); b) pensum i et omfang af 1200-1500 sider; c) udarbejdelse af en skriftlig hjemmeopgave, der har et omfang af ca. 12-15 sider og baseres på 500-750 sider litteratur efter aftale med faglæreren. Opgavebesvarelsen bedømmes af læreren. Der gives bedømmelsen Bestået/Ikke bestået.
Kursus hjemmeside:
Sidst redigeret: 14/1-2013



Københavns Universitet