uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Psykiatriret


Semesterangivelse: Forår og Efterår

 


Udgave: Jura Kandidatuddannelsen 2012/2013
Punkter: 10 ECTS

Semester:

Efterår og forår
Uddannelsesdel: Kandidat niveau
Kontaktpersoner: Fagansvarlig: Jørn Vestergaard
Andre undervisere: Ekstern lektor, Natasja Espeløv Balslev Juridsk specialkonsulent i Region Hovedstadens Psykiatri,
Undervisnings- form: Hver mandag 12-15
1. undervisningsdag efterår: Mandag d. 3. september 2013
1. undervisningsdag forår: Mandag d. 4. februar 2013
Formål: De strafferetlige regler om særforanstaltninger samt loven om frihedsberøvelse og tvang i psykiatrien er det centrale i faget. Vægten lægges på såvel de enkelte tvangsindgrebs materielle indhold som på de processuelle sider af praksis. Hensynet til individets retssikkerhed vil være en gennemgående synsvinkel på stoffet.
Rammerne for strafferetsundervisningen på 2. år tillader ikke en fordybning i de teoretiske og praktiske spørgsmål i forbindelse med utilregnelighed og særforanstaltninger. På overbygningskurset vil der blive lejlighed til at gå nærmere ind i dette stof. Hvordan foretages en mentalundersøgelse, hvad indeholder den, og på hvilken måde har den indflydelse på behandlingen af den psykisk abnorme lovovertræder? Hvorledes bedømmer man i strafferetten sindssyge personer og lovovertrædere med intelligensdefekter eller karakterafvigelser? Hvilket indhold har domme til psykiatriske foranstaltninger og tidsubestemte forvaringsdomme, og hvornår anvendes de? Hvordan fordeles opgaverne i fuldbyrdelsen, og hvordan foregår samspillet mellem kriminalforsorgen og behandlingsinstitutionerne? Ofte, men ikke altid, vil sådanne foranstaltninger have en baggrund i lovbrud, og i nogle tilfælde skal der træffes et valg mellem det strafferetlige og det civilretlige regi.
Indgreb efter psykiatriloven forudsætter blandt andet, at en person er farlig eller i øvrigt har et særligt behandlingsbehov. Psykiatriloven indeholder blandt andet bestemmelser om tvangsindlæggelse, tvangstilbageholdelse, tvangsbehandling og fysisk tvang. Klager over afgørelser herom kan indbringes for lokale klagenævn, og desuden for domstolene, hvis det drejer sig om en frihedsberøvelse eller indgreb, der kan have karakter af en frihedsberøvelse. Det offentliges interesser i forbindelse med domstolsprøvelse og klagesager varetages blandt andet af jurister i statsamterne. Loven indebærer en særlig retliggørelse af et område, som dermed har fået væsentlig betydning for mange juridiske praktikere. Psykiatriloven har været til revision i folketingsåret 1997-98 og igen i 2005-06.
I de senere år har man afviklet et stort antal sengepladser på psykiatriske hospitaler og udviklet nye ambulante foranstaltninger. Retsstillingen for patienter i den såkaldte distriktspsykiatri vil blive inddraget i undervisningen.
Kurset omfatter såvel normative som faktiske aspekter af regler og praksis. Menneskeretlige aspekter vil blive belyst, og der vil blive draget sammenligninger med forholdene i andre lande. Vilkårene for de personer, som på retligt grundlag undergives psykiatriske eller andre behandlingsmæssige foranstaltninger, er af grundlæggende betydning i behandlingen af stoffet.
Indhold: Det strafferetlige stof vil omfatte psykosebegrebet, andre abnormtilstande, mentalundersøgelser, anvendelsen af tiltalefrafald, dom til psykiatriske foranstaltninger, forvaring, foranstaltninger over for åndssvage, meddelelse af friheder til domfældte, udskrivning, ændring og ophævelse af retsfølger, tilsyn under den fri kriminalforsorg samt strafnedsættelse og strafbortfald.
Gennemgangen af psykiatriloven vil omfatte de materielle, personelle og processuelle betingelser for frihedsberøvelse og andre tvangsindgreb, reglerne om tvangsprotokol, efterprøvelse, indberetning, vagt ved fiksering, patientrådgivere, reglerne om klageadgang og domstolsprøvelse, psykiatriske foranstaltninger over for mindreårige, samt de såkaldte farlighedsdekreter.
Praktikere fra forskellige grene af straffesystemet vil blive inddraget i undervisningen, som også vil omfatte en række studieture, herunder til et fængsel og til et psykiatrisk hospital.
Kompetence- beskrivelse: Fagets mål er, at den studerende skal kunne:
- Redegøre for og forklare:
- de overordnede principper for anvendelse af tvang efter psykiatriloven
- de materielle og formelle betingelser for anvendelse af tvang
- psykiatriske patienters rettigheder efter psykiatriloven
- sundhedspersoners pligter efter psykiatriloven
- psykiatrilovens bestemmelser om klageadgang og domstolsprøvelse
- betingelserne for straffrihed efter straffelovens § 16
- særforanstaltninger, der efter straffelovens kapitel 9 kan anvendes i forhold til psykiatriske patienter.
- Identificere og analysere relevante juridiske problemstillinger indenfor faget ud fra såvel relevant litteratur som nævns- og domstolsafgørelser.
- Perspektivere psykiatrirettens samfundsmæssige betydning, eventuelle uhensigtsmæssigheder og alternative reguleringsmuligheder
-Diskutere relevante løsninger af identificerede problemstillinger og på baggrund heraf træffe velbegrundede valg.
Faglige forudsætninger: Kapitlerne om utilregnelighed og særforanstaltninger i en af de gængse fremstillingers seneste udgave forudsættes bekendt.
Eksamensform: Mundtlig eksamen uden forberedelse, 20 minutter
Eksamen:
Efterår: 21. - 25. januar 2013 (vejl. periode)
Forår: 17. - 21. juni 2013 (vejl. periode)
Kursus hjemmeside:
Kursus hjemmeside: http://www1.jur.ku.dk/psykiatriret/
Pensum:
  • Susanne Beck Petersen og Sven Erik Bukholt: Kommenteret psykiatrilov. (forventes udgivet i efteråret 2008)
  • Jørn Vestergaard: Materialesamling i Psykiatriret.
  • Forskriftsamling på www1.jur.ku.dk/psykiatriret.
    Pensum omfatter cirka 450 sider.
  • Sidst redigeret: 2/7-2012



    Københavns Universitet