Samtidslitterært emne: TYRKISKE SAMTIDSROMANER


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Forår 2013 Hum
Institutter: Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, afd. for Litteraturvidenskab
Undervisere: Marie-Louise Svane
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Humanistiske Fakultet Forår 2013 Hum
Indhold: Hvad foregår der i tyrkisk litteratur i disse år? Hvad tænker generationen i 30’erne og 40’erne, som er vokset op i et land med militærkup, økonomisk liberalisme, EU-tilnærmelser og de sidste års konservative populisme hos det regerende AKP-parti? Historien er mange ting og det globaliserede liv i Istanbul eller Ankara tager mange former, men den unge generations betingelser er helt sikkert anderledes end forældrenes.
Orhan Pamuk, som er den ubetinget store samtidsfigur i tyrkisk litteratur, skriver om disse ting i sine bøger med et dobbelt perspektiv, der krydser mellem Øst og Vest, mellem historie og modernitet, mellem kulturer og identiteter. Ikke mindst interessant i de seneste udgivelser, i romanen Uskyldens museum 2008 (Gyldendal 2011 eller engelsk ovs.) og de to essaysamlinger, The Naive and the Sentimental Novelist (engelsk ovs.), der handler om at skrive romaner og Andre farver (Gyldendal 2009 og engelsk ovs.), der handler om at være en tyrkisk forfatter i en på en gang før-nutidig og hypermoderne verden. Der er stof til et helt kursus i en diskussion af disse bøger.
Men det er forkert at tro, at der ikke foregår noget i tyrkisk litteratur og film etc. hinsides Pamuks Nobelpris-skikkelse. Der er en yngre generation på scenen, og kurset sigter også på at gøre sig et begreb om tyrkisk nutidskultur via læsning af (uddrag af) de af den yngre generations forfattere, der er oversat til engelsk, tysk og fransk. Her er planlægningen i nogen grad afhængig af deltagernes læsefærdigheder, og jeg forestiller mig at vi fastlægger en ramme med uddelegering af præsentationer af forfattere og tendenser ved kursusstart. Der forudsættes aktiv deltagelse og der vil kunne skrives opgaver i og på tværs af udvalgte værker og forfatterskaber.
Litteratur: Blandt de yngre forfattere skal vi kigge på Elif Shafak, Murat Gülsoy, Ihsan Oktay Anar, Shebnem Isigüzel Ahmet Ümit. Se evt. som videre introduktion min artikel i Politiken 21.8.2011 http://politiken.dk/kultur/boger/ECE1366385/tyrkisk-litteratur-eksporthitter/
Der er ikke så meget oversat moderne tyrkisk itteraturhistorie, men vi vil supplere Azada Seyhans Tales of Crossed Destnies. The Modern Turkish Novel in a Comparative Context (MLA 2008) med nyere artikler fra diverse artikelbaser. Den kulturhistoriske kontekstualisering, der er mindst lige så vigtig, skal vi inddrage fx med afsnit fra Kerem Öktem: Angry Nation. Turkey since 1989, 2011, Deniz Kandiyoti og Ayse Saktanber: Fragments of Culture. The Everyday of Modern Turkey, 2002.
Da bøgerne ikke uden videre er nemme at få fat på, vil jeg et par uger før semesterstart lægge baggrundstekster og links ud på absalon I kursusrummet.
Kursus hjemmeside:
Bemærkninger: Hvis I har spørgsmål vedrørende kurset er i velkomne til at sende mig en mail på mlsvane@hum.ku.dk
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 26/11-2012



Københavns Universitet