Historisk øvelsesrække: ”Utopierne i Henrik Pontoppidans tre store romaner: Det Forjættede Land, LykkePer og De Dødes Rige”


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Forår 2013 Hum
Institutter: Institut for Kunst- og Kulturvidenskab
Undervisere: Søren Blak Hjortshøj
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Humanistiske Fakultet Forår 2013 Hum
Indhold: Henrik Pontoppidans tre store romaner Det Forjættede Land (1891- Lykke Per (1898-1904) De Dødes Rige (1912-16) er stadig i dag fascinerende læsning. På kurset vil vi fokusere på utopierne, som Pontoppidan fremskriver i alle tre værker. Kurset vil tage udgangspunkt i en litterær analyse, hvor vi skal se på hovedkarakterernes udvikling og motiver til at ville skabe utopierne. Vi vil også diskutere, hvorvidt utopierne er uopnåelige idealer eller reelle alternativer til det borgerligt-kapitaliske demokrati, der er under udvikling i tiden, da romanerne bliver skrevet. Et af de interessante aspekter er, at utopierne i de tre romaner spænder vidt ideologisk set. Fra kristen bondesocialistisk fællesskabsdrøm i Det Forjættede Land til heltinden i LykkePer Jakobes progressive børnehjem, hvor der bevidst brydes med den patriarkalske arv. Det fælles ved utopierne er en kritisk kulturpessimistisk tone, der er typisk for tiden. Vi skal derfor udover romanerne læse uddrag fra samtidige kulturpessimistiske værker, f.eks. Oswald Spenglers Untergang des Abendlandes (1918-22) og Otto Weiningers antisemitisk baserede kulturpessimisme. Fra Pontoppidan-forskningen skal vi også inddrage perspektiver, f.eks. spørgsmålet om ”Tvesyn” hos Pontoppidan. Et kompendium vil ved studiestart være tilgængeligt, og det skal deltagerne på kurset erhverve sig foruden de tre romaner. Der vil heri være en række relevante kulturpessimistiske skrifter samtidige med romanerne - disse tekster vil ligge cirka i perioden fra 1870-1920. Desuden er der heri indspark fra Pontoppidanforskningen. Sekundærlitteraturen i kompendiet vil også indeholde perspektiver fra den nutidige modernitetsforskning, bl.a. med tekster af Zygmunt Bauman og Ulrich Beck. Sidstnævnte med hans skel mellem det første og andet moderne. Der vil være mulighed for at holde oplæg. Her kunne der inddrages andre værker, som kan give spændende perspektiver på tematikken i romanerne, fx Henry Thoreau´s ”Livet i skovene” eller Michael Haneke´s ”Das Weisse Band.”
Litteratur: Den første gang vil de fremmødte få en mere udførlig kursusplan med tematik og læsning gang til gang. Her i dette forum vil jeg dog gøre opmærksom på de tekster i kompendiet, man gerne skal læse til første gang, nemlig teksterne af: Mads P. Sørensen & Allan Christiansen (om Ulrich Beck), Karen Conrad, Klaus P. Mortensen, Vagn Dybdahl, og evt.: Jonathan Israel. Jeg vil så i øvrigt den første gang foruden overblikket over kurset fortælle om Pontoppidans tidlige forfatterskab, specielt ud fra tematikker og teknikker i Sandinge Menighed (1883) og Mimoser (1886) - det forventes ikke man har læst disse romaner. Gangen efter tager vi så fat på "Det Forjættede Land", som vi bruger to undervisningsgange på; vi bruger efterfølgende tre gange på både "Lykke-Per" og "De Dødes Rige." Man kan altså læse romanerne stykvist gang til gang i den litterært analytiske del af kurset, men ved nogle af de teoretiske tekster skal vi også forholde os til hele værket, selvom det så fx er første gang med pågældende roman. Mht. udgaverne af romanerne er det naturligvis en rigtig god ide, at vi læser de samme udgaver - og Pontoppidan var notorisk kendt for at om- og bearbejde sine værker. Derfor angiver jeg her hvilke udgaver af de tre romaner, vi bruger: Henrik Pontoppidan: Det forjættede land: Muld 1. del (209 sider) , Gyldendal, 1993, ISBN: 87-00-14346-4. Henrik Pontoppidan: Det forjættede land: (2. Del) (163 sider) og Dommens Dag (3. del) (135 sider), Gyldendal, 1993, ISBN: 87-00-14338-3 Vi bruger altså IKKE udgaven som Det Danske Sprog og Litteraturselskab stod for udarbejdelsen af i 1998 i henhold til artiklen af Flemming Behrendt: "Den Pontoppidanske Grundtekst." Henrik Pontoppidan: Lykke-Per: 1. hardbackudgave (703 sider), Gyldendal, 2006, ISBN: 87-02-04687-3, eller andre udgaver der optrykt i overensstemmelse med 4. udgave 1918 senest gennemgået af Esther og Thorkild Skjerbæk 1984 (fx den nyeste: fra 2012 med forord af Ida Jessen). Henrik Pontoppidan: De Dødes Rige bind 1 (265 sider) og bind 2 (244 sider), Gyldendal 1986 - er her optrykt ligesom 6. Udgave 1965, i overensstemmelse med De Dødes Rige, 4. Udgave 1922, efter gennemgang ved Esther og Thorkild Skjerbæk), del: ISBN: 87-01-59484-2 , del 2: ISBN: 87-01-59484-2"
Kursus hjemmeside:
Bemærkninger: Der er tilmelding til øvelsesrækken i undervisningstilmeldingen på KUnet. Der er et begrænset antal pladser, max. 20 deltagere. Kurset er på 10 uv-gange
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 8/1-2013



Københavns Universitet