uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

REL, Den danske religionsmodel under forandring


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Forår 2013 Hum
Årsværk: 15 ECTS

Semester:

1 semester
Institutter: Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier
Undervisere: Margit Warburg, , Lisbet Christoffersen, Niels Kærgård, Hans Raun Iversen m.fl.
Skema- oplysninger: Fredag fra 10 - 12, aud. 11, Købmagergade 46, 3. sal)
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Humanistiske Fakultet Forår 2013 Hum
Første undervisningsgang: Uge 6
Formål: KA 2008-studieordning, Formidling/Særligt studeret område: Regional religionssociologi/Særligt studeret område 2, fagelementkode, HRSK0347 1E/HRSK0348 1E/HRSK0349 1E, Særligt studeret område 1 (tilvalg), fagelementkode, HRSK0343 1E
Indhold: I Danmark og i flere andre europæiske lande bygger forholdet mellem stat og kirke på en religionsmodel, hvor én majoritetskirke har en historisk fortrinsstilling i forhold til statsmagten. Grundlaget for denne fortrinsstilling er i dag under erosion som følge af blandt andet globaliseringen, og religionspolitiske reformer er gennemført eller er sat i gang i de øvrige nordiske lande. Ændringer i den danske religionsmodel drejer sig imidlertid ikke bare om lovgivning, men vil påvirke brede dele af kulturen og samfundet. Kursets formål er på et tværfagligt og tværinstitutionelt grundlag at belyse den danske religionsmodel i dens konkrete historiske og aktuelle udformning i komparativ europæisk sammenhæng. Der fokuseres særligt på den danske religionsmodels kulturelle kerne i det folkekirkelige liv, modellens grænseflader, hvor man blandt andet finder danske udlandskirker og religiøse mindretal i Danmark, modellens samspil med den danske samfundsmodel i øvrigt samt den danske religionspolitik og dens forbindelse med andre landes religionspolitiske strømninger. Kursets slutter med en tværfaglig drøftelse af den danske religionsmodels status: Er den på vej mod et tippepunkt, hvor der skal større ændringer til for at finde en ny balance i modellen?
Litteratur: Som grundbog henvises til Christoffersen, Iversen, Kærgård og Warburg (red.): Fremtidens danske religionsmodel, København: Forlaget Anis 2012. Der findes her udførlige litteraturhenvisninger til de forskellige delemner.
Faglige forudsætninger: BA eller tilvalgsfag i Religionsvidenskab
Eksamensform: Se relevant studieordning på: http://religionsvidenskab.ku.dk
Kursus hjemmeside:
Kursus hjemmeside: Absalon via KUnet
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 30/1-2013



Københavns Universitet