uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Arkitektur, urbanitet og teknologi efter 1945


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Forår 2013 Hum
Institutter: Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, afd. for Kunsthistorie
Undervisere: Gerd Bloxham Zettersten
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Humanistiske Fakultet Forår 2013 Hum
Første undervisningsgang: Uge 6
Undervisnings- form: På kurset undervises der kun på dansk. Til specifik belysning af de arkitektoniske og urbanistiske processer skal arrangeres besøg i 1-2 tegnestuer eller andre relevante institutioner som Dansk Arkitektur Center, evt. i forbindelse med inviterede fremlæggelser af speciale- og/eller designprojekter ved viderekomne kandidat/arkitektstuderende. Evt. udstillingsbesøg kan tilkomme.
Indhold: Kurset tilsigter en undersøgelse af centrale aspekter ved den arkitektur- og urbanitetshistoriske udvikling efter 2. verdenskrig frem til nutiden, og omfatter både orienterende forelæsninger og aktiv studerendedeltagelse ved selvvalgte, kursusrelevante, uddybende projekter der præsenteres i kortere mundtlige oplæg, individuelt eller i gruppe, og som med fordel så fortsættes i den skriftlige eksamensopgave.
Herved skal man kunne indkredse og formidle en forståelse af den arkitektoniske proces bag paradigmatiske bygningsværker og byggede miljøer, alternativt af fornyende byplanmæssige (urbanistiske) tiltag der tænkes bevirke en specifik bymæssig (urban) karakter og livsstil, og i sammenhæng hermed også udvikle evnen til at forstå disse mod en styrende økonomisk, sociopolitisk og teknologisk baggrund i en både international og regional kontekst.
Særlig fokus vil med held kunne blive sat på processuelle, politiske og media-formidlede faktorer; herunder på offentligt (og multifunktionelt/halvoffentligt) byggeri med en høj grad af kompleksitet og i dets forhold til byudvikling, anskuet i offentlighedens (især mediernes) lys.
Vigtigt er, at notere sig at en kortfattet formidlingsdel skal afslutte den skriftlige opgave.
Litteratur: En arkitektonisk/idéhistorisk belysning i Nils-Ole Lund: Arkitekturteorier siden 1945, Kbh: Arkitektens Forlag 2001 (revideret udg., bestilles til Ak. Boghandel, KUA), vil blive benyttet som et udgangs- og referencepunkt for den almene orientering på kronologisk basis, med eksemplificering i specifikke værker og urbane milieuer med henblik på analyse.
For de specifikke præsentationer og projekter, skal analyser forankres eller uddybes i anden, relevant litteratur udover Lunds bog; dette indbefatter også evt. underbyggende teoretisering. Undersøgelser af evt. kildemateriale for et projekt er især velkomne.En grundlæggende indføring i nutidig byplanlægning og urbanitet vil være M Carmona-T Heath – T Oc – S Tiesdel: Public Places—Urban Spaces.
The Dimensions of Urban Design, Architectural Press 2007 (bestilles til Ak. Boghandel, KUA).
Et andet omdrejningspunkt der omhandler økologisk arkitektur, kan være Claus Bech-Danielsen: Ecological Reflections in Architecture. Architectural design of the place, the space and the interface, Arkitektens Forlag 2005 (revideret udg. af Økologien tager form, 1998).
Til evt. aktuel belysning af nyere—socioøkonomiske--aspekter på byudviklingpolitikken anbefales Karina Sehested: Netværksstyring i byer. Hvad med planlægningen og demokratiet? Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2002.
Supplerende litteratur vil selvsagt blive anbefalet, herunder artikler etc til selvkopiering (se Instituttets Semesterhylde).
Tilmelding: Bemærk der er en særlig tilmeldingsprocedure til dette KA-tilvalg. For at blive tilmeldt, skal du følge ansøgningsproceduren, som du finder på denne hjemmeside: www.kunstogkulturvidenskab.ku.dk => Uddannelser (i venstremenuen) => Studiestart => kandidat-tilvalg på IKK
Kursus hjemmeside:
Bemærkninger: Gerd Bloxham Zetterstens e-mail adresse: g.b.zettersten@gmail.com
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 21/11-2012



Københavns Universitet