Historisk emne: “Der er ikke noget at komme efter?: Samtidskunst, politik og historicitet i en desorienteret tid”


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Forår 2013 Hum

Semester:

1 semester
Institutter: Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, afd. for Litteraturvidenskab og Moderne Kultur
Undervisere: Kathrine Bolt Rasmussen og Mathias Danbolt
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Humanistiske Fakultet Forår 2013 Hum
Skema link: Kathrine Bolt Rasmussen: kathrinebolt@hotmail.com Mathias Danbolt: danbolt@hum.ku.dk
Undervisnings- form: Undervisningsforløbet er inddelt i elleve gange á tre timer med forelæsninger, oplæg, diskussion, filmvisning og udstillingsbesøg. Hver undervisningsgang vil tage udgangspunkt i specifikke værkpraksisser som vil fungerer som “samtalepartnere” i kursets undersøgelse af, hvordan kunst kan respondere på nutidens problemstillinger. Ved at placere værket i centrum vil kurset lægge vægt på kuratoriske og analytiske arbejdsprocesser, og styrke de studerendes evner til at tænke og teoretisere med og gennem kunstneriske praksisser.
Indhold: “Activism is fake, when no horizon can be seen,” skriver den italienske filosof Franco ‘Bifo’ Berardi i After the Future (2011). Der er ikke stor optimisme at spore for fremtiden i samtidens kulturpolitiske debatter, og der synes at være meget langt mellem diskussioner af alternativer til situationen i disse vedvarende krisetider. Hvad er kunstens rolle i denne "desorienterede tidsalder", som kritikere hævder vi lever i? Hvad sker der med forestillingen om aktivisme, modstand og protest i en tid præget af stress og politisk og intellektuel udmattelse? Dette er nogen af de spørgsmål som kurset vil arbejde med gennem nærlæsninger af kunstneriske og aktivistiske strategier som søger at opstille alternativer til status quo.
“Depressed? It might be political!” Slagordet stammer fra et banner båret under den queerfeministiske aktivistgruppe Feel Tank Chicagos årlige “Parade of the Politically Depressed”, hvor aktivister klædt i badekåber søgte at rette fokus på, hvordan uhåndterlige størrelser som finanskrise, strukturel racisme og sexisme præger vores hverdagsliv. Feel Tank Chicagos parade for politisk deprimerede viser, hvordan følelsen af udmattelse og stress kan danne grobund for nye politiske og kreative fællesskaber, og gruppen er et af mange eksempler, som kurset vil se nærmere på i undersøgelsen af kunstneriske strategier, der forsøger at navigere politisk i en forvirrende tid.
Litteratur: Kurset vil bl.a. se nærmere på kunstprojekter af Det Fri Universitet, Group Material, ACT UP, Feel Tank Chicago, Lise Harlev, Henriette Heise, Emma Hedditch, Sharon Hayes, Sarah Pierce, Oliver Ressler og Emily Roysdon, og læseplanen vil bl.a. indeholde tekster af Franco ‘Bifo’ Berardi, Lauren Berlant, Ann Cvetkovich, Jodi Dean, Gregory Sholette, Claire Bishop, Brian Holmes, Audre Lorde, Wendy Brown, Lucy R. Lippard, Grant Kester, Shannon Jackson og Judith Jack Halberstam.
Eksamensform: Man kan aflægge eksamen efter studieordninger både på Moderne Kultur og Kunsthistorie, herunder frie skriftlige opgaver eller mundtlig eksamen med synopsis.
Kursus hjemmeside:
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 26/11-2012



Københavns Universitet