Øvelsesrække: Kunst i det offentlige rum: Konflikt og forhandling som rumlige praksisformer


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Efterår 2012 Hum

Semester:

1 semester
Institutter: Institut for Kunst- og Kulturvidenskab
Undervisere: Sabine Nielsen
Skema- oplysninger: Undervisningen foregår i lokale 21.1.18.
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Humanistiske Fakultet Efterår 2012 Hum
Indhold: Samtidskunsten er inden for de senere år kommet til at spille en stadig større rolle i udformningen af nutidens storbyområder. Betragter man den internationale kunstscene er det tydeligt, at mange kunstnere arbejder med projekter, der beskæftiger sig med storbyens objekter, materialer, koder, tegnsystemer, erfaringsformer og kommunikationskanaler. Samtidig kan man spore en øget tendens til at rykke kunsten ud i det offentlige rum. Kunsten træder i stadig stigende grad ind på byens scene, forlader galleriets og museets konventionelle udstillingslokaler og lader sig integrere i storbyens hverdagsliv. Denne tendens til at ophæve grænserne mellem kunsten, hverdagslivet og byen har resulteret i en stadig større variation i brugen af medier: Det er ikke længere nødvendigvis den klassiske dekorationsopgave eller det traditionelle monument, som fungerer som forbillede. I stedet har samtidskunstens praksisformer medvirket til at udvide det æstetiske felt og til at redefinere kunstens rolle i det offentlige rum. Vi skal på øvelsesrækken se nærmere på, hvem samtidskunsten i det offentlige rum retter sig mod, og hvilke effekter det medfører. Formålet vil dels være at undersøge det udvidede spektrum af kunstneriske strategier. Dels vil det være at problematisere selve begrebet om det offentlige rum, eftersom det ikke udgør en homogen størrelse, men derimod et heterogent felt af forskellige – og ofte modstridende – interesser, der konstant er til forhandling. Hvordan kunsten tager del i denne konfliktfyldte genforhandling, og på præcis hvilken måde dens nye praksisformer indvirker på den aktuelle byudvikling, vil derfor udgøre et centralt omdrejningspunkt for vores diskussioner.
Litteratur: Øvelsesrækken vil dels basere sig på film og artikler, der kaster et analytisk blik på en række udvalgte samtidskunstprojekter af Thomas Hirschhorn, Antony Gormley, Jean-Pascal Flavien og Marjetica Potrc m.fl. Dels vil den basere sig på teoretiske tekster af bl.a. Chantal Mouffe, Ernesto Laclau, Jaques Rancière, Jean-Luc Nancy, Bruno Latour, Doreen Massey og Irit Rogoff.
Tilmelding: Tilmelding til kurset er obligatorisk. Blanketten hentes på afdelingens hjemmeside, under fag, dernæst under undervisning. Tilmeldingsfristen er den 20. august 2012 og blanketten afleveres på sekretariatet på Karen Blixensvej 1. Der er 8 øvelsesgange á 2 timer. Denne undervisningstype er ikke åben for tilvalgsstuderende.
Kursus hjemmeside:
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 4/6-2012



Københavns Universitet