uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Kønsforskningens teori og praksis


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Efterår 2012 Hum
Årsværk: 15 ECTS
Institutter: Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab. Center for Kønsforskning
Undervisere: Maja Bissenbakker og Bente Rosenbeck
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Humanistiske Fakultet Efterår 2012 Hum
Formål: Konkrete kompetencemål for kurset:
· Den studerende opnår kendskab til forskelle og ligheder mellem kønsteoretiske positioner inspireret af blandt andre psykoanalyse, fænomenologi og poststrukturalisme.
· Den studerende opnår kendskab til historiske forskelle og ligheder i synet på kønnets ontologi og betydninger.
· Den studerende kan omsætte de nævnte positioners tænkning i konkrete analyser af udvalgte kulturprodukter af forskellig art.
Se desuden de generelle kompetencemål i de respektive studieordninger på: http://koensstudier.ku.dk/studieordninger/
Indhold: Kurset introducerer væsentlige teorier og diskussioner inden for moderne kønsforskning. Vi ser på centrale kønsforskningsmæssige temaer: Hvad henviser begrebet ”køn” egentlig til? Hvordan kan ’kønnet’ som fænomen underkastes analyse? Er køn noget, man har eller noget, man gør – eller noget helt tredje? Findes der noget sådant som ’det specifikt mandlige’ og ’det specifikt kvindelige’? Og hvad kan man i givet fald forstå ved det? Hvilken rolle spiller kroppen og sproget for den måde, vi forstår og kønner verden på? Hvilken betydning har opfattelser af køn for opfattelser af andre sociale fænomener? Kan køn overhovedet undersøges isoleret eller interagerer det per definition med klasse, race og seksualitet?

Vi skal se på forskellige typer af feministisk teori – specielt med henblik på deres mange indbyrdes uenigheder og stridigheder, men også de produktive diskussioner, som forskellene mellem de forskellige typer af feministisk teori, har medført. Kurset illustrer nogle de mange grunde til at kvindeforskning er blevet til kønsforskning, og der gives et vue over den historisk-politiske baggrund for kvinde- og kønsforskning, herunder kvindekamp og ligestillingsteorier før og nu

Nogle af overskrifterne vil være: Feministiske empiricisme, intersektionalitet, postkolonial feminisme, kvindebevægelsen, maskulinitetsstudier, forskelsfeminisme, kropsfænomenologi, doing gender og queer teori.

Der vil blive tilknyttet et e-læringsrum til kurset (Absalon) i uge 31, som den studerende må kunne betjene sig af. Der gives en kort introduktion til dette på kursets første gang.
Litteratur: På kurset læses en række udvalgte primær- og sekundærtekster og vi giver os i kast med konkrete analyser af politiske debatter, populærkultur, litteratur, historiske kilder, didaktiske tekster og meget mere.
Eksamensform: Eksamen afvikles ved en mundtlig eksamen med synops.
Kursus hjemmeside:
Bemærkninger: Se studieordningen: http://koensstudier.ku.dk/studieordninger/uploads/koensstudier_BAT07.pdf/
Sidst redigeret: 14/5-2012



Københavns Universitet