uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Samtidsbilleder. Dansk litteratur 1997 - 2012


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Efterår 2012 Hum
Årsværk: 15 ECTS
Institutter: Nordiske Studier og Sprogvidenskab
Undervisere: Mads Bunch
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Humanistiske Fakultet Efterår 2012 Hum
Indhold: Med udgivelsen af debut-novellesamlingen Radiator i 1997 blev Jan Sonnergaards forfatterskab startskuddet til et paradigmeskift i dansk litteratur, der skulle få voldsomme konsekvenser. Bogen blev et eksplicit opgør med forfatterskolen og den dominerende 1990er-minimalisme og indvarslede et skift henimod en socialt orienteret realisme, der blev den dominerende strømning i dansk litteratur i 2000erne. På dette kursus vil vi læse periodens værker ud fra en tematisk-eksistentialistisk indgangsvinkel og undersøge, hvordan værkerne forholder sig til vigtige tendenser i tiden, der kendetegner det globaliserede, postmoderne konkurrencesamfund. Det er temaer som fx forbrug, marginalisering, krop, køn, individualisme, identitet og det private som det universelle. Vi vil desuden undersøge periodens vigtigste genrer såsom hverdagsrealisme og slægtsroman, samt fortælleteknikker som dobbeltkontrakt og autonarration.
Litteratur: Vi læser værker af bl.a. Jan Sonnergaard, Jakob Ejersbo, Martin Kongstad, Katrine Marie Guldager, Kirsten Hammann, Henriette E. Møller og Karl Ove Knausgård (uddrag). Herudover vil der forelægge et kompendium med teoretiske tekster af bl.a. Zygmunt Bauman, Richard Walsh, Ove Kaj Pedersen og Poul Behrendt. Det tilstræbes endvidere at vi får min. ét forfatterbesøg på kurset.
Eksamensform: Undervisningen tilrettelægges med henblik på aflevering af fri skriftlig hjemmeopgave, 15-18 sider; alternativt bunden mundtlig prøve 30 min. med 30 min. forberedelse.
Censurform: Ekstern censur.
Bedømmelsesform: 7-trins-skalaen.
Kursus hjemmeside:
Sidst redigeret: 18/6-2012



Københavns Universitet