EU-retssager i praksis


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Jura Bacheloruddannelsen 2012/2013
Punkter: 7.5 ECTS

Semester:

Forår
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Kontaktpersoner: Professor, ph.d. Ulla Neergaard
Andre undervisere: Ekstern lektor Christian Holger Vang
Undervisnings- periode: Torsdag kl. 17-20
Formål: "EU-retssager i praksis" har til formål at styrke den studerendes viden om, hvordan EU-retten anvendes ved EU-Domstolen og danske domstole i praksis.
Indhold: Faget fokuserer på processen og håndteringen af sager med et EU-retligt indhold. Det er den praktiske side af EU-retten, som er fagets kerneområde. Fagets praktiske og problemorienterede tilgang indebærer, at de studerende i forbindelse med cases m.v. vil kunne komme i berøring med forskellige materielle EU-retlige problemstillinger, f.eks. reglerne om fri bevægelighed, konkurrence, statsstøtte mv. Faget vil i første række behandle processen ved EU-Domstolen, herunder navnlig reglerne om traktatbrudssøgsmål, annullationssøgsmål og præjudicielle forelæggelser. En forståelse for, hvordan man bedst anvender EU-retten i praksis kræver imidlertid også en bredere forståelse for EF-Domstolens placering som en af de grundlæggende institutioner i EU-samarbejdet. Endvidere vil faget inddrage et nationalt perspektiv, herunder navnlig de krav, som EU-retten stiller til national procesret, såvel som medlemsstaternes mulighed for påvirkning af retstilstanden ved regeringsindlæg for EU-Domstolen. Faget er en udbygning af bacheloruddannelsens obligatoriske undervisning i EU-ret og forudsætter således en grundlæggende viden om generel EU-ret, herunder navnlig om traktaterne, institutionerne og de almindelige retsprincipper. Faget og undervisningsformen lægger op til en høj grad af cases og præsentationer fra de studerende. Faget vil med fordel kunne søges af de, der ønsker at deltage i EU-processpillet efterfølgende. Underviserne vil undersøge mulighederne for at arrangere en studietur til Domstolen i Luxembourg.
Kompetence- beskrivelse:
Generel målbeskrivelse for valgfag.
For at opnå karakteren 12 skal den studerende - i det omfang det er relevant for besvarelse af prøven - kunne:

- Redegøre for og forklare valgfagets teoretiske og praktiske problemstillinger
- Identificere tværgående juridiske problemer.
- Analysere tværgående problemstillinger indenfor valgfaget ud fra forskellige, relevante fagligt begrundede indfaldsvinkler.
- Argumentere for forskellige fagligt begrundede løsninger, foretage en kritisk afvejning af de relevante argumenter og træffe et sagligt begrundet valg for teoretiske og praktiske løsninger.
- Perspektivere valgfagets konkrete problemstillinger på en måde, der viser overblik og indsigt i valgfaget.
- Formidle og formulere sin viden og argumentation fagligt og sprogligt korrekt på en struktureret og sammenhængende måde.

Eksamen: Eksamen er mundtlig, hvorfor undervisningen i første række vil være rettet mod en korrekt mundtlig behandling af de EU-retlige problemstillinger.
Kursus hjemmeside:
Pensum: Pensum er på ca. 370 sider. Størstedelen udgøres af Paul Craig & Gráinne de Búrca, EU Law: Text, Cases and Materials, 5. udgave, OUP, 2011. Hovedparten af pensumlitteratur er på engelsk.
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 4/2-2013



Københavns Universitet