uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Retshistorie (2006)


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Jura Bacheloruddannelsen 2012/2013
ECTS points: Med et af de valgfrie moduler Dansk Retshistorie, Komparativ ret i retshistorisk belysning eller Romerret udgør faget 7,5 ECTS-point.
Omfang: De studerende tilbydes undervisning svarende til 36 timer.
Studieordning: 2006-studieordning
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Kontaktpersoner: Lektor Helle Vogt
Uddannelsessekretær Mette Delfs Nørring
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Juridiske Fakultet (bachelor) Jura Bacheloruddannelsen 2012/2013
Indhold:
Forelæsninger Retshistorie består af to dele: fællesforløb i dansk og europæisk retshistorie (18 timer) og valgforløb (16 timer). På fællesforløbet får man den grundlæggende viden om dansk og europæisk retshistorie, som enhver jurist forventes at besidde.

Tilvalgsfag: Dansk Retshistorie og vestlig forfatningsudvikling:
I dansk retshistorie vil man gennem læsning af domme, love og juridiske skrifter gå i dybden med udviklingen af en række centrale retsområder forklaret blandt andet ud fra ændringer i religiøse, politiske og filosofiske strømninger. Undervisningen vil være bygget op omkring den forfatningsretlige udvikling, og centrale moderne frihedsrettigheder som f.eks. ejendomsrettens beskyttelse. Her ses på, hvordan synet på det at eje ændrede sig gennem tiden.
Komparativ ret:
I komparativ ret præsenteres med udgangspunkt i de vestlige retssystemer, civil og common law, de store retssystemer i verden i dag, og de udfordringer, der opstår, når vestlig ret møder retstraditioner, der bygger på en helt anden kulturel og religiøs forståelse end den vestlige.
Undervisningen vil udover en gennemgang af de vestlige systemer blandt andet give en introduktion til islamisk ret og til retsforholdene i Indien og Kina.
Romerret:
Romerretten, som den udvikledes i antikken og senere ved universitetet i Bologna, kom til at danne grundstenen for den videnskabelige udvikling af juraen, og selv i dag, navnlig inden for formueretten, er arven efter romerretten tydelig. Det er vigtigt for jurister, der vil fordybe sig i formueretlige studier eller gøre karriere på den europæiske scene at kende romerretten, så de kan forstår deres europæiske kollegaers begrebsapparat, og baggrunden for den juridiske terminologi.
Derfor tilbydes et forløb, hvor udgangspunktet tages i den grundlæggende romerret og den påvirkning, som romerretten gennem tiden har haft og stadig har på europæisk ret.
Eksamen: Mundtlig eksamen
Kursus hjemmeside:
Kursus hjemmeside: Retshistorie
Bemærkninger:
OBS!Undervisningen starter i uge 37
Undervisningssprog: Kun dansk, men dele af pensum på valgfagene er på engelsk.
Pensum: Fællesforløb (grundpensum):
Ditlev Tamm: Retshistorie - Danmark - Europa - Globale perspektiver. DJØF 2005/2009, og dels af supplerende materiale på Absalon.
Dansk retshistorie:
Ditlev Tamm & Helle Vogt, Dansk Retshistorie og vestlig forfatningsudvikling. Studieudgave. DJØF 2009 samt materiale på Absalon.
Komparativ ret:
Ditlev Tamm: Global retskultur. en indføring i komparativ ret på historisk grundlag, 2009, samt materiale på Absalon.
Romeret:
Ditlev Tamm: Romerret 2. udg., DJØF 2009, samt materiale på Absalon.
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 10/4-2013



Københavns Universitet