uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Kulturel afstand og historisk forståelse - Modul 4A - 37


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Åbent Universitet 2012-2013
Studie Element Nr: HHIÅ00371U
Punkter: 15 ECTS
Pris: 3.000 kr. Efter 1. maj tillægges gebyr på 300 kr
Varighed: September 2012 - januar 2013
Institutter: Saxo-instituttet, Afdeling for Historie, Njalsgade 80, 2300 København S
Studieordning: BA-uddannelsen, 2005-ordningen
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Andre undervisere: Leif Littrup, e-mail: littrup@hum.ku.dk
Skema- oplysninger: To 17-20 i 14 uger (uge 36-41 + 43-50) Lokale 22.1.49
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Åbent Universitet Humaniora Åbent Universitet 2012-2013
Undervisnings- periode: 06.09.2012
Undervisnings- form: Holdundervisning
Formål: Modul 4A:Revolutioner i Kina i 1900-tallet
Område C: Kulturel afstand og historisk forståelse (fagelement 37) (15 ECTS)
Bacheloruddannelsen, 2005-ordningen.
Indhold: Revolutioner i Kina i 1900-tallet
Store omvæltninger har præget i Kina i 1900-tallet. Nogle kaldes revolutioner, og det er først og fremmest baggrunden, forløbet og resultaterne af disse revolutioner, vi vil beskæftige os med. Vi starter med xinhai-revolutionen i 1911, der var slutningen på kejserdømmet, og ser på om 4’Maj-bevægelsen 1919 og den nationale samling i 1920erne bør henregnes under revolution. Derefter de kommunistiske revolutioner, først 1949-revolutionen, der førte til oprettelsen af Den Kinesiske Folkerepublik, og det vil være naturligt at gøre meget ud af Kulturrevolutionen 1966-1976 som tillægges stor betydning for den efterfølgende udvikling.

Der vil være fokus på interne og eksterne faktorer - herunder materielle og geografiske forhold - og deres betydning for udviklingen og den historiske forståelse af den.

Som udgangspunkt bliver de 2 temaer opfyldt ved kronologisk definerede temaer, som skitseret ovenfor, men andre muligheder er åbne.

Kurset vil tage fat på de problemer, der i almindelighed knytter sig til at arbejde med kinesisk historie (og dermed formentlig også med anden historie der i mindre grad er baseret på europæisk tradition), på de hjælpemidler der findes hertil og evt. hvilke hjælpemidler vi skal udvikle i fællesskab. Der bliver inddraget brede værker, videnskabelige monografier og tidsskriftslitteratur, ligesom vi vil forsøge at se på, hvorledes det tilgængelige kildemateriale kan bidrage til vores forståelse af perioden.

Faglige mål (ud over de generelle faglige mål i studieordningen og for studieelementet skal den studerende kunne):
• gøre rede for de grundlæggende træk i udviklingen af det kinesiske samfunds politiske, økonomiske, sociale og kulturelle historie ca. 1900-1980.
• vise en grundlæggende forståelse af de internationale forhold, der i perioden havde indflydelse på udviklingen i Kina.
• vise en grundlæggende forståelse af revolutionerne og deres baggrund og betydning.
• vise indsigt i, hvordan geografisk og kulturel afstand til emnet påvirker forståelsen af historiske emner, og hvorledes en globalhistorisk tilgang, med forsøg på at anvende samme forståelsesrammer på alle historiske problemstillinger uanset afstand, kan tilføje dimensioner til denne forståelse.
• demonstrere en grundlæggende evne til at inddrage forskningsdiskussionen i fortolkningen af det opgivne materiale og fortolke tekster - og evt. kort og billeder - fra perioden som kilder i den sammenhæng, hvori de blev fremstillet.
Lærebøger: - Michael Dillon: China: a modern history. London, UK: I.B. Tauris, 2010.
Ansøgningsfrist for Åbent Universitet: 1. maj 2012
Eksamensform: Se Studieordningen.
Eksamen: Tilmelding: På Det Humanistiske Fakultet bliver man automatisk tilmeldt eksamen. Det nøjagtige tidspunkt annonceres i Humanist og Universitetsavisen.

Tilmeldingsbekræftelse: På KUnet kan man efter tilmeldingsperioden se hvilke prøver man er tilmeldt.

Afmelding:Man kan afmelde sig eksamen via KUnet eller på instituttet inden en bestemt frist, der annonceres på Histopslag og på SAXO-Instituttets hjemmeside vedr. eksamen. Vær opmærksom på, at det tæller som et eksamensforsøg, hvis man ikke afmelder rettidigt.
Kursus hjemmeside:
Kursus hjemmeside: Når man er tilmeldt kurset knyttes man automatisk til kursusrummet i Absalon op til semesterstart. Log på via KUnet med KU-brugernavn og Password. Hvis man ikke er knyttet til kursusrummet i Absalon, skal henvendelse ske til Åbent Universitet.
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 6/6-2012



Københavns Universitet