uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Danmarks fauna - Hvirveldyr (DanFauna)


Semesterangivelse: Forårs kursus Kurset udbydes i blok 4 Kurset udbydes i skemagruppe B Kurset giver 7,5 ETCS point

 


Udgave: Forår 2013 NAT
Point: 7,5
Blokstruktur: 4. blok
Skemagruppe: B
Fagområde: bio
Institutter: Statens Naturhistoriske Museum (SNM)
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Kontaktpersoner: Kasper Thorup, tlf. 3532 1051, e-mail: kthorup@snm.ku.dk
Andre undervisere: Peter Rask Møller (SNM), Hans Baagøe (SNM), Peter Gravlund (SNM) og Kim Aaris-Sørensen (SNM)
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Naturvidenskabelige Fakultet Forår 2013 NAT
Undervisnings- periode: Uge 17-24
Undervisnings- form: Forelæsninger og øvelser. Afleveringsopgaver under kurset.
Formål: Kursets formål er at give den studerende et grundlæggende kendskab til den danske hvirveldyrfaunas diversitet (fisk, padder, krybdyr, pattedyr og fugle). Der lægges primært vægt på artskendskab og arternes biologi.
Indhold: Kurset består af forelæsninger og en række praktiske øvelser i identifikation og artskendskab på baggrund af friskt materiale, samt præparater fra Statens Naturhistoriske Museums samlinger og Biologisk Instituts studiesamling. Obligatoriske feltekskursioner (fugletur, fiskeri ferskvand, dyrehaven). Planerne for disse oplyses ved kursusstart.
Kompetence- beskrivelse: Der vil blive lagt vægt på, at den studerende får et indblik i den danske hvirveldyrfaunas diversitet. Den studerende vil på kurset tilegne sig viden om den danske dyreverdens forhistorie, et stort udvalg af danske hvirveldyrs biologi, metoder til dataindsamling, faunastrukturen for den pågældende dyregruppe, samt at kunne identificere dem (gennem introduktion i brugen af identifikationsnøgler til dyregrupperne). En række temaforelæsninger vil uddybe emner på tværs af dyregrupperne (Eksempler: overvintring, DNA i hvirveldyrforskning, mærkning af hvirveldyr m. m. ).

De studerende skal efter kurset:
  • Kunne bestemme alle danske hvirveldyr til art ved brug af diverse identifikationsnøgler og felthåndbøger.
  • Kunne forklare og fremlægge mundtligt, general biologi (f.eks habitatvalg, livs-/års-/yngle-cyclus og fødevalg) og udbredelse i Danmark for et udvalg af fersk/saltvandsfisk, alle padder/krybdyr, de fleste pattedyr, samt udvalgte fugle.
  • Kunne forklare og fremlægge mundtligt de i kurset præsenterede indsamlings- og forskningsmetoder, der anvendes inden for hvirveldyrforskning.
  • Kunne beskrive i grove træk Danmarks forhistoriske hvirveldyrverden, samt de aktuelle tidszoner og naturtyper.
  • Kunne præsentere hvirveldyrenes overordnede systematik og kunne placere de i kurset gennemgåede danske hvirveldyr deri.
Lærebøger: Atlas over danske ferskvandsfisk (red. Carl & Møller, SNM 2012), Havfisk og fiskeri (Muus og Nielsen, Gyldendal 2006), Nordens padder og krybdyr (Fog, GAD/Gyldendal 2001), Dansk Pattedyratlas (Gyldendal 2007), Fugle i felten (Svensson 2012, Lindhardt og Ringhoff) og Politikens store fuglebog (Dybbro 2008; dækker fuglenes biologi).
Tilmelding: Der er tilmelding til modulerne i Blok 3 og Blok 4 i perioden 15. november - 1. december. Tilmelding sker via selvbetjeningssystemet på KUnet.
Eksamensform: Mundtlig eksamen (detaljer oplyses ved kursusstart). 7-trins skala karakter og intern censur.
Reeksamen er identisk med hovedeksamen.
Eksamen: Mundtlig prøve d. 17-21. juni 2013.
Reeksamen: Mundtlig prøve d. 23. august 2013.
Kursus hjemmeside:
Bemærkninger: Der vil blive afkrævet positiv tilbagemelding samt oversigt over andre kurser den studerende følger i blokken kort inden kursusstart.
Kursushjemmeside oprettes ved kursusstart.
Pensum: Der henvises til Absalon Vær opmærksom på at godkendt pensumliste for indeværende studieår 2012-2013 opdateres og uploades i Absalon 4 uger efter starten af blokken.
Sidst redigeret: 26/10-2012



Københavns Universitet