uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Zooarkæologi: Dyreknogler fra arkæologiske udgravninger


Semesterangivelse: Forårs kursus Kurset udbydes i blok 3 Kurset udbydes i skemagruppe B Kurset giver 7,5 ETCS point

 


Udgave: Forår 2013 NAT
Point: 7,5
Blokstruktur: 3. blok
Skemagruppe: B
Fagområde: andet

Semester:

Forår
Varighed: 7 uger
Institutter: Statens Naturhistoriske Museum
Studieordning: Ingen
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Kontaktpersoner: Inge Bødker Enghoff (ibenghoff@snm.ku.dk)
Undervisnings- periode: Uge 6-12 og 14
Undervisnings- form: Undervisningen ved forelæsninger og øvelser.
Undervisningsplan og -omfang fremgår af kursushjemmesiden. Der må påregnes at undervisningen og forberedelse svarer til 20 timers arbejde pr uge.
De beskrevne kompetencemål opnås kun fuldstændigt ved, at den studerende deltager aktivt i undervisningen.
Indhold: Basal og generel indføring i teori, teknik og metode om jordfundne dyreknogler, især knogler fra arkæologiske udgravninger; domesticeringsprocessen samt dens biologiske og sociale konsekvenser; dyrenes indvandringshistorie; introduktion til DNA- og Isotopanalyser; elementær knoglebestemmelse for de mest almindelige vilde arter og tamdyr (fisk, fugle og pattedyr).
Kompetence- beskrivelse: Kurset giver en indføring i faget zooarkæologi, herunder udgravningsmetoder, særlige arkæozoologiske problemstillinger og analysemetoder. Gennem de praktiske øvelser erhverves en basal erfaring i knoglebestemmelse, hvilket bl.a. er en stor fordel i udgravningssituationer. Kurset henvender sig primært til arkæologer (forhistorisk arkæologi, nærorientalsk arkæologi og klassisk arkæologi), men er også relevant for studerende fra fagene biologi, geologi og antropologi.
Målbeskrivelse: Kursets faglige mål er, at den studerende skal/kan/har:

• kendskab til de store linjer i dyrenes indvandringshistorie i Danmark.
• kendskab til udgravningsmetoder, som sikrer, at der erhverves et repræsentativt knoglemateriale som basis for moderne analysemetoder.
• kendskab til sikring og opbevaring af dyreknogler i forbindelse med arkæologiske udgravninger,
• redegøre for traditionelle såvel som moderne metoder til analyser af dyreknoglematerialer fra arkæologiske udgravninger, og for de forskellige metoders anvendelsesmuligheder - f.eks. indenfor subsistensanalyse og rekonstruktion af palæomiljøet.
• forstå potentialet i de forskellige zooarkæologiske analysemuligheder og samtidig få indsigt i begrænsninger og faldgruber.
• erhverve et basalt kendskab til hvirveldyrenes generelle skeletopbygning og anatomi samt disses tilpasninger til forskellig levevis.
• være i stand til at identificere de enkelte skeletdele og artsbestemme de hyppigst påtrufne arter med henblik på at kunne træffe de korrekte beslutninger i felten under udgravningssituationen.
Tilmelding: Via KUnet mellem 15. november og 1. december
Ansøgningsfrist for Åbent Universitet: 1. december
Eksamensform: Skriftlig opgave, intern censur, bedømmelse efter 7-trinsskalaen. Eksamen er en 3 timers skriftlig prøve. Forudsætninger for at gå til eksamen er aflevering og godkendelse af en skriftlig opgave, som har et omfang af 3-5 sider a 2400 anslag inklusive mellemrum. Re-eksamen som ordinær eksamen.
Eksamen: Skriftlig prøve d. 12. april 2013.
Reeksamen: Skriftlig prøve d. 28. juni 2013.
Kursus hjemmeside:
Kursus hjemmeside: Der henvises til Absalon
Bemærkninger: Såfremt der er ikke-dansk talende studerende afholdes undervisningen på engelsk
Pensum: Vær opmærksom på at godkendt pensumliste for indeværende studieår 2012-2013 opdateres og uploades i Absalon 4 uger efter starten af blokken.
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 26/10-2012



Københavns Universitet