uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Museumsformidler


Semesterangivelse: Forårs kursus Kurset udbydes i blok 4 Kurset udbydes i skemagruppe C Kurset giver 7,5 ETCS point

 


Udgave: Forår 2013 NAT
Point: 7,5
Blokstruktur: 4. blok
Skemagruppe: C
Fagområde: andet

Semester:

Forår
Varighed: 8 ugers undervisning
Institutter: Institut for Naturfagenes Didaktik
Uddannelsesdel: Bachelor niveau, Kandidat niveau
Kontaktpersoner: Marianne Achiam; achiam@ind.ku.dk
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Naturvidenskabelige Fakultet Forår 2013 NAT
Undervisnings- periode: Blok 4
Undervisnings- form: Kurset gennemføres i samarbejde med Experimentarium. Undervisningen er bygget op med en vekselvirkning mellem faglige oplæg og gruppearbejde/individuelt arbejde med eksempler og problemer inden for kursets temaer. Undervisningen foregår dels på universitetet og dels i zoologiske anlæg, science centre samt naturhistoriske museer. I løbet af kurset arbejdes med afleveringsopgaver, hvor deltagerne gør erfaringer med at planlægge og implementere formidling og reflektere over egen og andres formidling. En afgørende del af kursusudbyttet opnås ved at deltage i undervisningen og i øvelserne.
Formål: Kursets formål er at give deltagerne indføring i og praktisk erfaring med at formidle videnskabeligt stof til forskellige målgrupper gennem forskellige typer formidlingskanaler – herunder mundtlig formidling, men også udstillingsmediet. Kurset retter sig især mod studerende, som ønsker at arbejde på ovennævnte typer museer, men studerende inden for de kulturhistoriske fag også følge kurset.
Indhold: Kurset vil koncentrere sig om tre overordnede problemfelter: didaktisk teori, målgruppeanalyse og interaktionen mellem formidlingsmediet og publikum. Inden for didaktisk teori vil der blive arbejdet med det videnskabelige indhold for formidlingen; herunder identifikation af nøgleelementer inden for det pågældende fagområde, fagets egenart og formål med formidlingen. Inden for målgruppeanalyse vil der blandt andet blive arbejdet med forhåndsviden, udviklingspsykologi, den sociale kontekst og hverdagsviden. Der vil blive arbejdet med kontakten mellem formidlingsmedium og publikum blandt andet gennem dialogiske tilgange (herunder ligeværdig samtale), retorik og dramaturgi. Disse tre problemfelter hænger sammen og vil være gennemgående elementer i undervisningen.
Målbeskrivelse: Deltagerne tilegner sig gennem kurset kompetencer til at kunne:
  • Udvælge og omforme et fagligt indhold til forskellige formidlingssituationer i forhold til de genstande, opstillinger mv. som indgår i situationen.
  • Vurdere forskellige formidlingsredskaber i relation til målgruppens forhåndsviden, udviklingstrin, hverdagsviden m.m.
  • Planlægge, udføre og reflektere over egen og andres formidling i forskellige situationer med brug af de på kurset præsenterede redskaber.
  • Lærebøger: Der udarbejdes en elektronisk materialesamling.
    Tilmelding: Der er tilmelding til modulerne i Blok 3 og Blok 4 i perioden 15. november -1. december 2012. Tilmelding foregår på Selvbetjeningen.
    Faglige forudsætninger: Ved tilmelding skal man have bestået mindst 60 ECTS-point på en bacheloruddannelse. Kurset henvender sig til studerende på naturvidenskab, biovidenskab og ved de humanistiske fag. Det vil være en fordel forinden at have gennemført ”Kursus i naturvidenskabelig formidling og kommunikation” som IND også udbyder, men det er ingen forudsætning.
    Eksamensform: Der gennemføres en mundtlig eksamen på baggrund af skriftlig opgave med bedømmelse efter 7-trinssskalaen. Ekstern censur. Bemærk, at det er en betingelse for deltagelse i eksamen, at mindst 2 obligatoriske opgaver er afleveret rettidigt.
    Reevaluering: Samme som ordinær. De obligatoriske opgaver skal genafleveres senest en uge før reeksamen.
    Eksamen: Aflevering af opgave den 12. juni 2013 samt undtlig prøve d. 18-19. juni 2013.
    Reeksamen: Mundtlig prøve på baggrund af opgave. Aflevering af opgave d. 19. august og mundtlig prøve d. 21. august 2013.
    Kursus hjemmeside:
    Bemærkninger: Der er en øvre deltagergrænse på 30 studerende på kurset. Pladserne fordeles efter antal beståede ECTS-point (højere point har fortrin for lavere).
    Pensum: De tekster som er indgået i materialesamlingen.
    Sidst redigeret: 12/1-2013



    Københavns Universitet