uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Folkekirkens historie og teologiske identitet


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Åbent Universitet Teologi 2012/13
ECTS points: 30 ECTS / 15 ECTS
Punkter: 30 ECTS / 15 ECTS
Pris: 6000,- kr. (30 ECTS) / 3000.- kr. (15 ECTS)
Varighed: Efterår 2012 (september - december)
Institutter: Afdeling for Kirkehistorie
Uddannelsesdel: Kandidat niveau
Kontaktpersoner: Lektor Anders Holm m.fl.
Skema- oplysninger: Onsdage kl. 13-17
Indhold: Folkekirken er en varm, politisk kartoffel i disse år. Det skorter ikke på planer om, hvad der kan og bør ændres. Men hvad er der på spil – historisk og ikke mindst teologisk – når man diskuterer forholdet mellem politik og religion i Danmark?

Kurset omhandler folkekirkeordningens historie og teologiske identitet. Da ordningen stadig hænger tæt sammen med Grundloven fra 1849 og er snævert bundet til de forestillinger, der var i omløb på den tid, begynder kurset med et kirkehistorisk tilbageblik og læsningen af tekster fra dengang. På det tidspunkt stod kampen mellem så markante skikkelser som J.P. Mynster, D.G. Monrad, H.N. Clausen, N.F.S. Grundtvig og S.A. Kierkegaard, og holdningsspektret strakte sig ligesom nu fra en statskirkelig konservatisme til kravet om en adskillelse af stat og kirke. Det skal på kurset undersøges, hvor de forskellige aktører stod i forhold til hinanden, og hvilke teologiske begrundelser, der mere eller mindre bevidst lå bag de varierende syn på forholdet mellem stat og kirke. Hvad betød det og hvad har det betydet, at man i Den grundlovgivende Rigsforsamling netop ikke var teologisk enige og derfor heller ikke kunne blive enige om kirkeordningens fremtid?

Herefter drøftes fra forskellige vinkler – og på baggrund af oplæg fra forskellige gæsteforelæsere – udviklingen siden hen. Hvorfor er de såkaldte løfteparagraffer om, at folkekirken og de andre trossamfund skal ordnes ved lov, aldrig blevet ført ud i livet? Hvilken sammenhæng har der været mellem kirkens og teologiens udvikling? Hvad mente Hal Koch-generationen med udtrykket ”et velordnet anarki”? Hvad viste Grosbøll-sagen? Kan man med et sideblik til de andre nordiske lande sige noget om fremtiden?

Deltagere: Kurset udbydes af Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet som et semesterkursus. Det indgår i en række af undervisningsforløb udbudt af fakultetet, der egner sig som efter- og videreuddannelse. Kurset er meritgivende, og deltagere, der absolverer forløbet med eksamen efter universitetets regler, kan få udstedt bevis. For præster gælder, at det normale kursusgebyr på 3.000,- kr. (15 ECTS) kan refunderes af Teologisk Pædagogisk Center Løgumkloster efter endt deltagelse i kurset i København samt opfølgningskurset i Løgumkloster. Opfølgningen i Løgumkloster har form som et studiekursus, hvor deltagerne på egen hånd kan arbejde videre med deres selvvalgte pensum og problemstilling i forlængelse af studieforløbet på fakultetet. Det forventes, at kursisterne - i samråd med faglærerne - har udarbejdet en individuel arbejdsskitse forud for opfølgningsdelen i Løgumkloster, hvor der ud over samtaler med faglærere og medkursister vil blive etableret daglige kollokvier, hvor deltagerne kan fremlægge deres studier. For de præster, der har valgt at udarbejde en eksamensopgave, fungerer studiekurset desuden som skrivekursus med henblik pi opgavens færdiggørelse.

Kursusplan (Onsdage fra 13.00-17.00.)

05.09.12 Introduktion: Kirkens udvikling 1536-1849

12.09.12 J.P. Mynsters statskirke

19.09.12 H.N. Clausen /D.G. Monrad: Forfatningens fædre

26.09.12 N.F.S. Grundtvig: Friheden og den dobbelte sognebåndsløsning

03.10.12 S.A. Kierkegaard: Det er pjat alt sammen!

10.10.12 Grundloven

24.10.12 Kirkeforfatningsspørgsmålet siden 1849
Med gæsteforelæsning af professor Lisbet Christoffersen

31.10.12 Forholdet mellem kirke og teologi siden 1849
Med gæsteforelæsning af professor Kirsten Busch Nielsen

07.11.12 Velfærdsstatens folkekirke: Hal og Bodil Koch og det velordnede anarki
Med gæsteforelæsning af cand.theol. Tine Reeh

14.11.12 Grosbøllsagen og debatten om stat og kirke
Med gæsteforelæsning af cand.theol. Ulla Bjerregaard Salicath og professor emeritus Theodor Jørgensen

21.11.12 Det folkekirkelige i folkekirken – med et sideblik til de andre nordiske lande
Med gæsteforelæsning af lektor Hans Raun Iversen

28.11.12 Opsamling

Tilmelding: ÅU Ansøgningsskema
Ansøgningsfrist for Åbent Universitet: 1. juni 2012
Eksamen: Kravene for emnekursus (15 ECTS) er: a) aktiv deltagelse (75% af afholdte timer dokumenteret ved protokol); b) pensum i et omfang af 1200-1500 sider; c) udarbejdelse af en skriftlig hjemmeopgave, der har et omfang af ca. 12-15 sider og baseres på 500-750 sider litteratur efter aftale med faglæreren. Opgavebesvarelsen bedømmes af læreren. Der gives bedømmelsen Bestået/Ikke bestået.
Kursus hjemmeside:
Sidst redigeret: 24/7-2012



Københavns Universitet