uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Naturvidenskabelig kommunikation og formidling


Semesterangivelse: Efterårs kursus Kurset udbydes i blok 2 Kurset udbydes i skemagruppe C Kurset giver 7,5 ETCS point

 


Udgave: Efterår 2012 NAT
Point: 7,5
Blokstruktur: 2. blok
Skemagruppe: C
Fagområde: andet

Semester:

Efterår
Varighed: 7 uger
Institutter: Institut for Naturfagenes Didaktik
Uddannelsesdel: Bachelor niveau, Kandidat niveau
Kontaktpersoner: Jan Alexis Nielsen, email: janielsen@ind.ku.dk
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Naturvidenskabelige Fakultet Efterår 2012 NAT
Undervisnings- periode: Fra november 2012 til januar 2013.
Undervisnings- form: Undervisningen er bygget op med en vekselvirkning mellem for det første faglige oplæg, og opsamling af temaer og teori, for det andet deltagernes selvstændige arbejde med eksempler og problemer inden for kursets temaer, og for det tredje gruppearbejde og fælles diskussioner på holdet. I løbet af kurset arbejdes med afleveringsopgaver, hvor deltagerne gør erfaringer med at fremstille og reflektere over egne og andres formidlingsprodukter. En afgørende del af kursusudbyttet opnås ved at deltage i undervisningen og i øvelserne.
Formål: Kurset har til formål at deltagerne lærer at formidle naturvidenskabelig viden til en bestemt målgruppe inden for bestemte rammer, og på en sådan måde at målgruppen kan forstå, hvad man vil formidle, og så de bliver fastholdt og engageret i indholdet. Videre er det formålet at deltagerne på et formidlings- og kommunikationsteoretisk grundlag kan reflektere over egne og andres formidlingsprodukter. Kurset retter sig mod formidling som foregår uden for skoler og uddannelsesinstitutioner.
Indhold:
  • Kommunikationsteori; herunder målgrupper, budskab, medier, evaluering, naturvidenskab som genstandsfelt osv.
  • Mundtlig kommunikation og formidling; herunder retorik, narrativitet og præsentationsteknik.
  • Skriftlig formidling; herunder sprog (hverdags/videnskabeligt) og journalistisk metode.
  • Temaforløb, hvor der kan vælges mellem f.eks. museumsformidling eller webbaseret kommunikation
  • Målbeskrivelse: Deltagerne tilegner sig gennem kurset og dets indhold kompetencer til at kunne:
  • udvælge og omforme en naturfaglig viden til en specifik målgruppe på baggrund af indsigt i målgruppens forudsætninger og præferencer.
  • kommunikere en naturfaglig viden til en specifik målgruppe på en måde, der fastholder og engagerer modtagerne, samt giver mening for dem.
  • diskutere og reflektere over egen og andres formidling med afsæt i det teoretiske og erfaringsbaserede tilgang til kommunikation og formidling som indgår i kurset. Disse kompetencer trænes primært inden for skriftlig komminikation og formidling og mundtlig kommunikation og formidling.
  • Lærebøger: Der udarbejdes en elektronisk materialesamling, som suppleres med lærebøger
    Tilmelding: Der er tilmelding til modulerne i Blok 1 og Blok 2 i perioden 15. maj- 1. juni 2012. Tilmelding sker via selvbetjeningssystemet på www.kunet.dk. Der er en øvre deltagergrænse på 60 studerende på kurset. Pladserne fordeles efter antal beståede ECTS-point (højere point har fortrin for lavere).
    Faglige forudsætninger: Ved tilmelding skal man have bestået mindst 90 ECTS-point på en naturvidenskablig bacheloruddannelse.
    Eksamensform: Mundtlig eksamen på baggrund af skriftlig opgave med bedømmelse efter 7-punktsskalaen. Ekstern censur. Bemærk, at det er en betingelse for deltagelse i prøven, at man har fået godkendt deltagelse i tre obligatoriske opgaveforløb.
    Reeksamen: Samme som ordinær.
    Eksamen: Aflevering af opgave den 16. januar 2013 samt mundtlig prøve fra den 21. til den 23. januar 2013. Reeksamen: Aflevering af opgave den 15. april 2013 samt mundtlig prøve den 17. april 2013.
    Kursus hjemmeside:
    Bemærkninger: Dette kursus vil kun blive afholdt på dansk
    Pensum: De tekster som er indgået i materialesamlingen samt skriftlige materialer anvendt i undervisningen
    Undervisnings- sprog: Kun dansk
    Sidst redigeret: 11/9-2012



    Københavns Universitet