Kulturpolitisk emne: EU og kulturpolitik i kulturvidenskabelig belysning - NB starter i uge 37


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Efterår 2012 Hum
Institutter: Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, afd. for Moderne Kultur
Undervisere: Bjarki Valtysson
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Humanistiske Fakultet Efterår 2012 Hum
Undervisnings- form: Kurset gennemføres som to timer undervisningsforløb med forelæsninger og studenteroplæg. Deltagelsen i kurset forudsætter derfor en aktiv indsats af de studerende.
Indhold: Det er kursets antagelse, at Europa´s og EU’s væsentligste udfordringer i begyndelsen af det 21´ århundrede i højere grad er kulturpolitiske end økonomiske. Mens EU samarbejdet bygger på principper om interkulturel dialog og enhed gennem mangfoldighed gennemstrømmer nationalismer og xenofobiske værdier Europa på nationalt og regionalt niveau. I et kulturpolitisk perspektiv løser finanspagten ikke Europas grundliggende problem: at både borgere og den politiske elite føler sig mere kulturelt forpligtet på nationalstater end på Europa og kosmopolisme. Cementerede opfattelser om nation, national identitet og kulturarvens betydning skaber forestillinger om nationalstater som homogene makrosubjekter. Europas rum består i dag ikke af ”indbildte folkefællesskaber” og ”forestillede samfund”, men af fasttømrede nationalstater og kulturpolitisk selvbeskyttelse. Europas nationalstater udgør kernen i EU og ønsker at revitalisere national identitet og samhørighed. I værste fald oplever Europa i disse år en nationalismernes internationalisering, hvor oplevelsesøkonomi, neoliberalisme og national kulturpolitik i symbiose koloniser kunst, kultur og kommunikative handlinger? Den tilsyneladende modsætningsfyldte udvikling på nationalt/regionalt og EU niveau rejser en række presserende kultur- og identitets- og æstetikpolitiske spørgsmål, som kan få afgørende betydning for Europas og det internationale samfunds fremtidige udvikling: • Hvilke re-nationalisering/afnationaliserings initiativer præger i disse år den kulturpolitiske udvikling i EU og i europæiske nationalstater? • Hvordan fortolker moderne kulturvidenskab de forskellige identitetsopfattelser, der implicit eller eksplicit er i spil på nationalt/regionalt og i EU? • Finder der alternativer? Rummer eksempelvis kulturinstitutioner og samtidskunst et subversivt modpotentiale? Kurset er opdelt i tre dele. Der indledes med en introduktion til det kulturpolitiske forskningsfelt. Her bliver der lagt vægt på brede kulturteorier, der egner sig til kulturpolitisk forskning. Dernæst præsenteres og diskuteres forskellige kulturpolitiske cases på makro niveau (primært EU) og mikro niveau (de forskellige nationalstater). Den tredje del sammenstår af et præsentationsseminar, hvor de studerende i arbejdsgrupper fremlægger deres analyser af særskilte emner, dokumenter, eller projekter indenfor kulturpolitik.
Litteratur: Det anbefales inden kursusstart at anskaffe og læse: Smith, Anthony D. 2003. Nationalism. Theory, Ideology, History. Cambridge Polity Press (ISBN 0-7456-2659-9 Paperback). Bogen kan købes i Akademisk boghandel, KUA.
Faglige forudsætninger: Kurset er åbent for alle på såvel bachelor som kandidatniveau. Undervisningen henvender sig til studerende fra både humaniora og samfundsvidenskab med interesse for emnet.
Eksamensform: Kurset er åbent for alle på såvel bachelor som kandidatniveau. Undervisningen henvender sig til studerende fra både humaniora og samfundsvidenskab med interesse for emnet. For studerende på overbygningsuddannelsen i Moderne Kultur og Kulturformidling kan kurset bruges som underlag for aflæggelse i fagmodul 14: Kulturpolitik efter Studieordning for Kandidatuddannelsen i Moderne Kultur & Kulturformidling, 2008-ordningen. Desuden kan kurset bruges som fagligt underlag for emneopgaver og specialeskrivning. Der aflægges skriftlig eksamen efter den gældende studieordning i kulturpolitik.
Kursus hjemmeside:
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 6/9-2012



Københavns Universitet