uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Kommunalret - Kommunernes styrelse, opgaver og statens tilsyn


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Jura Kandidatuddannelsen 2011/2012
Punkter: 10 ECTS = 1/6 årsværk

Semester:

Forår 2012
Uddannelsesdel: Kandidat niveau
Kontaktpersoner: Fagansvarlig: Professor, dr. jur. Carsten Henrichsen
Andre undervisere: Chefkonsulent Hanna Ege, Økonomi- og Indenrigsministeriet
Undervisnings- periode: Tirsdag kl. 13-16
1. undervisningsdag tirsdag d. 31.01.12
Formål: Kommunalret er reglerne om kommunernes og regionernes styrelse, de kommunale (og til dels de regionale) opgaver samt tilsynet med kommunerne. Inden for styrelsesretten behandles særligt reglerne om ansvars- og opgavefordelingen mellem kommunalbestyrelsen, de af kommunalbestyrelsen nedsatte udvalg, borgmesteren og administrationen. Der ses endvidere på de enkelte kommunalbestyrelsesmedlemmers rettigheder og pligter.

Under emnet kommunalfuldmagten gennemgås de uskrevne retsgrundsætninger om kommunernes adgang til at udføre opgaver, og forskellige retskildeopfattelser i kommunalretten præsenteres. Endvidere behandles kommunernes adgang til at udlicitere opgavevaretagelsen samt til at deltage i løsning af opgaver i privatretligt organiserede selskaber. Reguleringen af regionernes opgavevaretagelse vil ligeledes blive berørt.

Afslutningsvist indeholder kommunalretten reglerne om tilsynet med kommunerne, herunder hvilke sanktioner tilsynet kan anvende og betingelserne herfor.

Indhold: Kurset gennemgår de tre emnekredse i den ovenfor nævnte rækkefølge.
Kompetence- beskrivelse: Fagets mål er, at de studerende skal kunne:

• Redegøre for reglerne om valgret og valgbarhed til kommuner og regioner.
• Redegøre for de forskellige styreformer for kommuner og regioner, herunder særligt udvalgsstyret. • Beskrive, hvilke hensyn de styrelsesretlige regler tilsigter at sikre.
• Redegøre for de rettigheder og pligter, som påhviler borgmesteren og kommunalbestyrelsens medlemmer, og vurdere reglernes indbyrdes betydning i forhold til at sikre en hensigtsmæssig styring af kommuner og regioner.
• Placere en given opgavevaretagelse i en kommunalretlig sammenhæng, analysere rækkevidden af kommunalfuldmagten og argumentere for, om opgaven lovligt kan udføres af en kommune eller region, samt kritisk vurdere retstilstanden.
• Analysere kommuners og regioners adgang til at delegere opgaver – dels til andre myndigheder, dels til private, herunder selskaber med kommunal/regional deltagelse.
• Redegøre for det kommunale tilsyns funktioner og muligheder for at anvende sanktioner.
• Samlet set præsentere en problemstilling og dens løsning systematisk, dels i en styrelsesretlig sammenhæng, dels i forhold til de lovlige kommunale opgaver og dels i forhold til kommunaltilsynets indgrebsmuligheder.
Eksamensform: Mundtlig prøve med forberedelse
Eksamen: 18.-22. juni 2012(vejl. periode)
Kursus hjemmeside:
Pensum: • Hans B. Thomsen m.fl.: Lov om kommunernes styrelse – Med kommentarer, 2. udgave, Djøf Forlag 2010 (uddrag, ca. 275 sider).
• Karsten Revsbech: Kommunernes opgaver – Kommunalfuldmagten mv., 1. udgave, Djøf Forlag 2010 (uddrag, ca. 240 sider).
• Bent Christensen: Myndighedsopgaver og udlicitering, responsum, Udliciteringsrådet 1997. Absalon (ca. 20 sider).
Pensum omfatter cirka 550 sider.
Sidst redigeret: 15/12-2011



Københavns Universitet