uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Dansk menneskerets- og mindretalsbeskyttelse


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Jura Kandidatuddannelsen 2011/2012
Punkter: 10 ECTS = 1/6 årsværk

Semester:

Efterår 2011
Uddannelsesdel: Kandidat niveau
Andre undervisere: Ekstern lektor dommerfuldmægtig, ph.d. Marianne Nørregaard
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Jurdiske Fakultet (kandidat) Jura Kandidatuddannelsen 2011/2012
Undervisnings- periode: Onsdag kl 15-18
1. undervisningsdag: Onsdag 7.9.2011
Formål: Formålet med kurset er at give de studerende kendskab til og forudsætning for at bearbejde dansk rets regulering af menneskerettigheder og af mindretalsbeskyttelse. Kurset tilsigter i den forbindelse at give de studerende indsigt i og forståelse for de metodiske spørgsmål, der særligt knytter sig til reguleringen af menneskerettigheder og mindretalsbeskyttelse.

Indhold:
1. Afgrænsning
Kurset behandler dansk rets beskyttelse af individernes grundlæggende rettigheder, særligt med henblik på mindretal og særligt udsatte grupper. Denne beskyttelse indebærer ofte et samspil mellem dansk ret og international ret, både på globalt og regionalt niveau. Menneskeretskonventioner fra FN og fra Europarådet gennemgås, men emnet her er nationalt dansk.

2. Retskilder
Menneskeretlig metode og retskildelære vil blive gennemgået. Der vil blive taget udgangspunkt i grundlovens tekst, men da denne ikke er udtømmende, inddrages blandt andet den anvendelse af internationale ret, som sker i praksis, ligesom der skabes et overblik over de internationale menneskeretlige retskilder, der har betydning for beskyttelsen af mindretal og særligt udsatte grupper. De særlige problemer, der knytter sig spørgsmålet om inkorporation af disse internatonale menneskeretlige retskilder mulige konflikter i forbindelse hermed bliver taget op.

3. Eksempler
Som eksempler på relevante menneskeretsspørgsmål skal nævnes:

  • Ytringsfrihed. I forbindelse hermed spørgsmål om pressens rolle og konflikt med den individuelle beskyttelse af individers privatliv eller ære.
  • Foreningsfrihed. Ret til fritagelse for krav om organisering.
  • Registrering og menneskerettigheder. Beskyttelse mod registrering eller mod anvendelse af registrerede data, særligt følsomme data.
  • Regulering af diskrimination efter race, seksuel orientering, køn, politisk overbevisning. Diskriminationsforbud og positiv særbehandling.
  • Beskyttelse mod frihedsberøvelse. Særligt regulering af administrativ frihedsberøvelse. Betydningen af samtykke fra inhabile personer. Indsattes menneskerettigheder.
  • Religionsfrihed, folkekirkens særstilling.
  • Menneskerettigheder i strafferetsplejen.
  • 4. Mindretalsbeskyttelse
  • Nationale mindretal.
  • Børns retsbeskyttelse.
  • Patienters retsbeskyttelse.
    Kursets emner vedrører gældende dansk ret. Også andre emner vedrørende menneskeret og mindretalsbeskyttelse end de ovenfor nævnte kan inddrages efter aftale med deltagerne. Det nyeste materiale vedrørende regulering og praksis vil blive inddraget i kurset, og på mange punkter vil retstilstanden give anledning til diskussion.
  • Kompetence- beskrivelse: Målbeskrivelse for Dansk menneskerettighedsbeskyttelse og mindretalsbeskyttelse:
    Fagets mål er, at den studerende skal kunne:

    - Redegøre for indholdet af den menneskeretlige regulering på de områder, der er omfattet af pensum, herunder selvstændigt forklare de begreber og værdier, der er beskyttet af de forskellige bestemmelser, der er pensum.
    - Redegøre for, hvilke forskellige inkorporeringsmetoder, man har valgt, for så vidt angår de emner, faget omfatter, og forklare hvilken betydning, de forskellige inkorporeringsmetoder har fået eller kan få for anvendelsen af reglerne i dansk ret.
    - Redegøre for de forskellige former for menneskeretlig regulering, der omfattes af faget, med hensyn til niveau og med hensyn til den betydning, de forskellige retskilders karakter har for spørgsmålet om, med hvilken vægt de indgår i dansk ret.
    - Analysere og konkret anvende de menneske- og mindretalsretlige bestemmelser, der er omfattet af pensum.
    - Argumentere klart og præcist for, hvordan en menneske- eller mindretalsretlig problemstilling skal løses, samt træffe et sagligt begrundet valg i tilfælde, hvor flere løsningsmuligheder foreligger
    - Formidle og formulere sin viden og argumentation fagligt og sprogligt korrekt på en struktureret og sammenhængende måde
    Eksamensform: Mundtlig prøve
    Eksamen: 23.-27. januar 2012 (vejl. periode)
    Kursus hjemmeside:
    Bemærkninger: Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og dansk ret og Dansk menneskerets- og mindretalsbeskyttelse udelukker hinanden. Du kan derfor i dit studieforløb kun følge og blive eksamineret i et af disse fag.
    Pensum:
  • Jesper Hjortenberg og Marianne Nørregaard (red): Materialesamling: Dansk menneskerets- og mindretalsbeskyttelse. Hele materialesamlingen er pensum. Pensum omfatter i alt 500 sider.
  • Supplerende litteratur:
  • Henrik Zahle: Dansk forfatningsret, 3. bd, om menneskerettigheder forudsættes bekendt.
  • Domme og lovstof, cirka 200 sider.

  • Sidst redigeret: 2/12-2010



    Københavns Universitet