uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Strafferetspleje og retssikkerhed


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Jura Kandidatuddannelsen 2011/2012
Punkter: 10 ECTS = 1/6 årsværk

Semester:

Forår 2012
OBS! Forår 2012 er sidste semester faget bliver udbudt
Uddannelsesdel: Kandidat niveau
Kontaktpersoner: Fagansvarlig: Eva Smith
Andre undervisere: Professor, dr.jur. Eva Smith
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Jurdiske Fakultet (kandidat) Jura Kandidatuddannelsen 2011/2012
Undervisnings- periode: Mandag kl 15-18
1. undervisningsdag: Mandag den 30.1.2012
Formål: At give deltagerne i kurset et grundigt kendskab til en række centrale problemstillinger inden for straffeprocessen, der særligt i de senere år har påkaldt sig interesse. Mens undervisningen i overbygningsfaget Straffeproces og på grunduddannelsen beskriver reglerne som de er, lægger dette kursus op til en diskussion og forståelse af, hvorfor reglerne er udformet som de er, og hvilke ændringer der kunne være ønskelige. Der forudsættes, at deltagerne medvirker aktivt. Hovedvægten på kurset er lagt på gennemgang og diskussion af straffeprocessuelle emner, som er af relevans i tilknytning til ønske om ansættelse som advokat eller inden for rets- eller politivæsenet.

Indhold:
Gennemgangen vil særligt fokusere på:
  • Anvendelse af tvangsindgreb med gennemgang af de generelle fællestræk. Præcisering af forskellene mellem de forskellige tvangsindgreb. Er der balance mellem kravene til effektiv efterforskning og kravene til retssikkerhed for den mistænkte/sigtede/tiltalte. Under indtryk af begivenhederne i N.Y. d. 11 september 2001 forrykkes balancen i disse år mod større eftertryk på effektiv efterforskning.
  • Anvendelsesområdet for varetægtsfængsling og isolation. Udviklingen med hensyn til isolation.
  • Politiets anvendelse af agentvirksomhed m.v. Herunder ændringer af reglerne i 2003.
  • Anklagemyndighedens struktur. Politi og statsadvokater. Påtalebeføjelse.
  • Menneskerettighedernes indflydelse på straffeprocessen. Udviklingen i dansk retspraksis. Vurdering af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og Domstolen.
  • Forsvarerens muligheder, rettigheder og pligter under efterforskningsforløbet samt under retsbehandlingen. Aktindsigt og kontradiktion. Egen bevisførelse. Udelukkelse af forsvarere, herunder ændringer af reglerne i 2003.
  • Politiets og rettens anvendelse af diverse bevismidler, særligt vidnebeviset, politirapporter, båndoptagelser, videooptagelser m.v. Bevisprincipperne og deres begrundelse. Pressens virksomhed.
  • Beskyttelsen af offeret i straffeprocessen. Erstatning og advokatbistand.
  • Vidners retsstilling. Strafferetlig beskyttelse. Retspraksis herom. Fordele og ulemper ved anonym vidneførsel. Sager med flere tiltalte (bande- og rockerkriminalitet). Børn som vidner.
  • Anvendelse af lægdommere i straffeprocessen. Herunder de nye regler om nævningesager.
  • Procesbevillinger. Den særlige klagerets virksomhed.
  • Moderniseringstiltag i straffeprocessen, rekruttering af dommere m.v.
  • Aktuelle problemstillinger, der måtte være foranlediget af den offentlige debat (nye lovforslag etc.)
  • Efter den generelle gennemgang, vælger de studerende et enkeltemne med henblik på at udarbejde en mindre synopsis herom. Denne synopsis danner baggrund og udgangspunkt for den mundtlige eksamination. Udarbejdelsen af synopsis kan ske ved, at de studerende arbejder alene eller i mindre grupper.

    Kompetence- beskrivelse: Målbeskrivelse for Strafferetspleje og Retssikkerhed

    Fagets mål er, at den studerende skal kunne:

    - Redegøre for de centrale regler i straffeprocessen og sætte dem ind i en retssikkerhedsmæssig kontekst.
    - Redegøre for anklagers, forsvarers og dommers rolle i en straffesag og den betydning det har for retssikkerheden.
    - Forklare samspillet mellem dommer, anklagemyndighed og forsvarer og diskutere styrker og svagheder ved systemets opbygning.
    - Redegøre for Den Europæiske Menneskerettighedskonvention med tilhørende domstol og den rolle, domstolen spiller i dansk ret.
    - Forklare og analysere væsentlige domme fra EMD eller den danske praksis med særligt henblik på betydningen for retssikkerheden.
    - Identificere det relevante retssikkerhedsmæssige problem i et komplekst materiale.
    - Analysere komplekse retssikkerhedsmæssige problemstillinger og argumentere for fagligt begrundede løsninger under foretagelse af en kritisk afvejning af de retlige argumenter.
    - Formidle og formulere sin viden og argumentation fagligt og sprogligt korrekt på en struktureret og sammenhængende måde.

    Eksamensform: Mundtlig prøve med ikke-karaktergivende synopsis
    Eksamen: 11. - 15. juni 2012
    Kursus hjemmeside:
    Pensum:
    Materialesamling til Strafferetspleje og Retssikkerhed. Materialesamlingen revideres ved hver semesterstart og i første undervisningstime angives, hvilke dele der er egentligt pensum, og hvilke dele der er supplerende litteratur.
    Materialesamlingens omfang er cirka 800 sider, og pensum omfatter i alt cirka 500 sider.

    Sidst redigeret: 22/8-2011



    Københavns Universitet