uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Historisk studium og historisk videnskab - Modul 1A - 25 og 26


Semesterangivelse: Efterårs kursus

 


Udgave: Åbent Universitet 2011/2012
Studie Element Nr: 47270025-E11-1 og 47270026-E11-1
Punkter: 15 ECTS
Pris: 2.400 kr. Efter 1. maj tillægges gebyr på 300 kr
Varighed: September 2011 - januar 2012
Institutter: Saxo-instituttet, Afdeling for Historie, Njalsgade 80, 2300 København S
Studieordning: BA-uddannelsen, 2005-ordningen
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Andre undervisere: Jens Chr. V. Johansen, e-mail: jcvj@hum.ku.dk
Skema- oplysninger: Ma 17-21 i 14 uger (uge 36-41 + 43-50). Første gang 5/9 2011. Lokale 22.1.47
Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Åbent Universitet Humaniora Åbent Universitet 2011/2012
Undervisnings- periode: Første gang 5/9 2011
Undervisnings- form: Holdundervisning
Formål: Modul 1A:
Område A: Historisk studium og historisk videnskab (fagelement 25) (13 ECTS)
og
Opgaveskrivning i historie – argumentation og teknik (fagelement 26) (2 ECTS)
Bacheloruddannelsen, 2005-ordningen.
Indhold: Kirke og stat i Danmark (15.-17. århundrede)
I perioden mellem reformationen og enevældens indflydelse spillede religionen en altoverskyggende rolle. Kirken udgjorde, som både sakramental og statslig arena, en naturlig ramme om menighedernes hverdag – og den lutherske kristendom bød sig til med muligheder og begrænsninger: Forkyndelsen og de efterfølgende formaninger fra prædikestolen (tidens massemedium) var i høj grad bestemmende for, hvad der var rigtigt og forkert, gudfrygtigt og syndigt. Kirkens bud og befalinger rummede dermed også idealet for den kristne menigheds sociale og moralske habitus, og som kirkens overhoved var det den verdslige øvrighed – i praksis kongen – der havde det øverste ansvar for virkeliggørelsen af disse idealer. Menighederne skulle disciplineres, reguleres og overvåges, og dem, som ikke ville give sig ind under kirkens bud, kunne nægtes adgang til nadverens sakramente og i værste fald blive landsforvist. Af den grund har man ofte set kirken som en væsentlig faktor i periodens civiliseringsprocesser, men tilsvarende var kirken også en medspiller i periodens statsdannelser: Den lutherske teologi blev bragt i anvendelse som politisk reference, den legitimerede standssamfundet og lydighedspligten, og sognepræsten blev efter reformationen en statslig embedsmand, der skulle handle på vegne af øvrigheden. Præsten skulle overvåge og indberette alt syndigt, han skulle offentliggøre kgl. forordninger, give besked om skatter, krigsudbrud osv. Via sognepræsten kunne centraladministration flyde ud i lokalsamfundene og ind i de lavloftede stuer.

Der vil på kurset blive gennemgået teorier om overvågning, disciplinering, civilisation og statsdannelse, som også vil kunne overføres på andre lande og perioder. Kurset vil have fokus på de religiøse og i bred forstand kirkelige forhold, men da religion indtog en så central placering i samfundet, vil der kunne dyrkes så forskellige interesser som alt fra folkekultur over forbud mod hor og druk til udenrigspolitik og videnskabshistorie.
Lærebøger: - Gyldendal og Politikens Danmarkshistorie Bind 7: Alex Wittendorff: På Guds og Herskabs nåde - 1500-1600. Seneste udgave.
- Gyldendal og Politikens Danmarkshistorie Bind 8: Benito Scocozza: Ved afgrundens rand - 1600-1700. Seneste udgave.
- På sporet af staten. Dansk statsdannelse mellem middelalder og enevælde. Den jyske historiker, 116 (2007).
Ansøgningsfrist for Åbent Universitet: 1. maj 2011
Eksamensform: Se Studieordningen.
Eksamen: Tilmelding: På Det Humanistiske Fakultet bliver man automatisk tilmeldt eksamen. Det nøjagtige tidspunkt annonceres i Humanist og Universitetsavisen.

Tilmeldingsbekræftelse: På KUnet kan man efter tilmeldingsperioden se hvilke prøver man er tilmeldt.

Afmelding:Man kan afmelde sig eksamen via KUnet eller på instituttet inden en bestemt frist, der annonceres på Histopslag og på SAXO-Instituttets hjemmeside vedr. eksamen. Vær opmærksom på, at det tæller som et eksamensforsøg, hvis man ikke afmelder rettidigt.
Kursus hjemmeside:
Kursus hjemmeside: Når man er tilmeldt kurset knyttes man automatisk til kursusrummet i Absalon op til semesterstart. Log på via KUnet med KU-brugernavn og Password. Hvis man ikke er knyttet til kursusrummet i Absalon, skal henvendelse ske til Åbent Universitet.
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 19/9-2011



Københavns Universitet