6.5 Økonomi


Sidst redigeret: 20/7-2006   grafik   Udgave: 2006/2007 Samf 

 


6.5 Økonomi
Fagelement: samfundsvidenskabeligt fagelement

Mål
Fagets formål er at give de studerende indsigt i følgende elementer:
Mikroteori: teorien om husholdningers, virksomheders og offentlige institutioners adfærd. Prisdannelsen på vare- og faktormarkeder under forskellige markedsformer. Generel ligevægtsteori, velfærdsteori samt de centrale dele af teorien om markedssvigt.
Makroteori: Nationalregnskaberne. Teorier om bestemmelse af produktion, indkomst og beskæftigelse i et åbent samfund med en offentlig sektor, en centralbank og en privat banksektor. Teorier om aggregeret efterspørgsel og udbud med variabelt prisniveau. De makroøkonomiske instrumenters virkninger på kort og langt sigt. Valutakursregimer, international handel og andre faktorer, der bestemmer det internationale økonomiske system og det enkelte lands økonomiske forhold til udlandet.

Kompetenceprofil
Økonomi giver de studerende
  • en grundlæggende viden om udvalgte dele af økonomisk teori og økonomisk samfundsbeskrivelse
  • kompetence til at anvende økonomiske begreber og modeller
  • kompetence til at forstå og analysere aspekter af positiv og normativ økonomi på mikro- og makroniveau herunder særlige problemstillinger i økonomisk politik
  • indblik i, hvorledes en argumentation kan opbygges ud fra et økonomisk teoretisk grundlag
  • kompetence til at fortolke velafgrænsede økonomiske problemstillinger

Omfang
Faget udgør 15 ECTS.

Litteratur
Pensum udgør 1100 sider og er fælles for alle studerende. Pensum fastsættes af studienævnet.

Undervisnings- og arbejdsform
Undervisningen finder sted i efterårs- og forårssemestre og udgør i alt 112 timer. Der afholdes eksamen efter forårssemestre. Undervisningen består af en kombination af holdundervisning og årgangsforelæsninger.

Eksamensform
Faget bestås gennem et antal opgaver og en individuel 6-timers universitetsopgave med hjælpemidler. Der stilles 4 opgaver i løbet af hvert semester, dvs. i alt 8 opgaver. Mindst 6 af opgaverne skal bestås for at kunne gå til eksamen. Opgaverne bedømmes bestået/ikke-bestået og kan genindleveres 1 gang.
Den 6-timers universitetsopgave bedømmes efter 13-skalaen med ekstern censur.



Københavns Universitet