Formålet med praktikopholdet er at opnå viden om og erfaringer med at udføre opgaver og projekter, der kan give indblik i “politologi i praksis”, hvor man kan gøre brug af teoretiske indsigter fra studiet i relation til praksis eller reflektere teoretisk over det udførte arbejde i praktikken. Da praktikopholdet kommer til at erstatte en del af kandidatuddannelsen, er det vigtigt, at der indgår et uddannelseselement i opholdet, at arbejdsopgaverne har et politologisk sigte og at der er medarbejdere på praktikstedet med tilstrækkelig akademisk kompetence til at kunne tilbyde støtte i forbindelse med arbejdsopgaverne. Det fordrer et særligt tilrettelagt forløb, hvor krav om en kontaktperson på praktikstedet og en praktikvejleder på Instituttet skal være opfyldt med henblik på at sikre det faglige indhold af forløbet. Et fastlønnet arbejde kan ikke godskrives som praktikophold.
Det er muligt ved praktikophold at få afløst studiedele af et omfang op til 30 ECTS på kandidatuddannelsen i statskundskab.
Under gennemførelse af et praktikophold må årsvægtsnormeringen ikke overskrides. Det betyder, at man ikke kan gå til eksamen under et praktikophold, såfremt årsvægtsnormeringen derved overskrides.
Praktikopholdet afsluttes med, at der skrives en praktikopgave på baggrund af et petitum på 1200 sider. Praktikopgaven skal omfatte teoretiske overvejelser i forbindelse med det under praktikopholdet udførte arbejde. Praktikopgaven bedømmes efter 13-skalaen med intern censur.
Der skal i forbindelse med praktikophold og udarbejdelse af praktikopgave være tilknyttet en praktikvejleder. Praktikvejledning kan varetages af fastansatte adjunkter, lektorer og professorer. Det er den studerendes eget ansvar at finde en praktikvejleder.
Forhåndsgodkendelse
Der skal søges om forhåndsgodkendelse af praktikopholdet hos studienævnet, og forhåndsgodkendelsen skal være bevilget af studienævnet, før et praktikophold påbegyndes.
En ansøgning om forhåndsgodkendelse skal vedlægges
- en beskrivelse af praktikstedet, arbejdsopgaver, opholdets længde og ugentlige timetal. Denne beskrivelse skal underskrives af kontaktperson på praktikstedet.
- en redegørelse for foreløbige tanker og idéer om emnet for praktikopgaven.
- navnet på praktikvejlederen valgt blandt Institut for Statskundskabs fastansatte vip’er.
Studienævnet vil på baggrund af de oplysninger, der ligger om praktikopholdet på ansøgningstidspunktet, vurdere, hvorvidt praktikopholdet på forhånd forventes at kunne afløse studiedele på ansøgerens uddannelse. Praktikopholdet skal erstatte mindst én karaktergivende eksamen.
Forhåndsgodkendelsen har vejledende status. Studienævnet kan, hvis praktikopholdet viser sig ikke at leve op til de ved forhåndsgodkendelsen opstillede forventninger, ændre sin vurdering ved den endelige meritoverførsel.
Endelig meritoverførsel
Endelig meritoverførsel af praktikophold bevilges af studienævnet. Studienævnet træffer sin afgørelse på baggrund af en individuel faglig vurdering af hver enkelt ansøgning.
Endelig meritoverførsel af praktikophold gives kun, når der foreligger dokumentation for, at praktikopgaven er bedømt til ikke under 6, og at praktikopholdet opfylder de krav, som er forudsat ved forhåndsgodkendelsen. Praktikopholdet skal herunder have et politologisk sigte og et tilfredsstillende omfang, idet der normalt kun meritoverføres praktikforløb med mindst 30 timers dokumenteret arbejde pr. uge i en sammenhængende praktikperiode.
Praktikopholdet skal erstatte mindst én karaktergivende eksamen.