uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

3.1. Generelt om eksamen


Sidst redigeret: 5/7-2006   grafik   Udgave: 2005/2006 Samf 

 


3.1. Generelt om eksamen
Det er vigtigt at overholde procedurerne omkring eksamen. Tidspunkterne for eksamenstilmeldingen, der normalt falder i marts og oktober, offentliggøres på studiets og fakultetets hjemmeside, i Lektionsplanen og i Universitetsavisen.

Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at de studerende selv er ansvarlige for at planlægge deres eksamensforløb, så der ikke er sammenfaldende eksamensdatoer.

Tilmelding til eksamen foregår på Internettet www.punkt.ku.dk eller alternativt via blanket hos Ekspeditionen på Studie- og Eksamenskontoret, Øster Farimagsgade 5, opgang B. 1353 Københvan K. Fristen for tilmelding findes under generelle oplysninger til samtlige studerende i Lektionsplanen og skal overholdes nøje. Hertil skal du benytte din personlige PIN-kode, som kan udleveres hos Ekspeditionen. PIN-koden bliver tilsendt i forbindelse med indskrivningen på Københavns Universitet.
Bemærk!
Dispensationsansøgninger til eksamen skal være Studienævnet i hænde ugen før sidste dag for eksamenstilmelding i det pågældende semester. Dispensationsansøgninger, der overskrider denne frist, behandles ikke, med mindre usædvanlige forhold foreligger.

Det er vigtigt at huske at afmelde sig eksamen, hvis man ikke ønsker at gå op. Eventuel afmelding skal ske senest 7 dage, før eksamen starter. En for sent indgiven afmelding medfører, at man bliver anset for at være eksaminand og som følge heraf bruger et eksamensforsøg.
Der afholdes eksamen på de tre årsprøver og på kandidatdelen efter afslutningen af hvert semester, dvs. i januar og juni måned.

Inden udgangen af første studieår skal den studerende, for at kunne fortsætte uddannelsen, deltage i de prøver, der ifølge studieordningen er en del af førsteårsprøven, jf. § 22 i Eksamensbekendtgørelsen. Prøverne efter første studieår, jf. § 22, skal være bestået senest inden udgangen af andet studieår efter studiestart, for at den studerende kan fortsætte på uddannelsen, jf. § 23, stk. 1, i Eksamensbekendtgørelsen. Består den studerende ikke prøverne bortfalder adgangen til nyt eksamensforsøg, jf. § 23, stk. 2, i Eksamensbekendtgørelsen.

Det er en forudsætning for at kunne indstille sig til eksamen er, at man har fået godkendt sine obligatoriske opgaver. Bestås semestret ikke ved denne lejlighed, er der mulighed for reeksamination i rækkefølgen juni, august og januar for vinteroptaget samt august, januar og juni for sommeroptaget. Det skal bemærkes, at for at studerende kan deltage i reeksamen i august måned, skal de have deltaget i juni eksamen (januar/juni for vinteroptag). Studienævnet har mulighed for at dispensere for dette, hvis der foreligger særlige forhold.

Man kan normalt højst tre gange indstille sig til den samme eksamen, men Økonomisk Studienævn kan, når der foreligger særlige forhold, dispensere til et fjerde og femte forsøg. Universitetet kan undtagelsesvis give dispensation til mere end fem eksamensforsøg, især når den studerende alene mangler at bestå en enkelt prøve for at have gennemført uddannelsen. Jf. Eksamensbekendtgørelsen, § 26, stk. 5.
Man har adgang til at blive eksamineret ved de tre første efterfølgende eksamensterminer i det pensum, som undervisningen i et fag har været tilrettelagt efter ved først aflagte forsøg. Man bør bemærke, at pensum i de enkelte fag skifter relativt hurtigt.

Henvendelse vedrørende eksamen kan rettes til Studie- og Eksamenskontoret, Øster Farimagsgade 5, opgang B, 1353 København K, Bente Andersen tlf.: 35 32 35 41 eller mail: bad @ samf.ku.dk

Sygeeksamen og reeksamen
Afholdes en prøve kun en gang årligt, skal der gives studerende, der har været forhindret i at deltage i prøven på grund af sygdom, mulighed for at deltage i prøven i samme eller i næste eksamenstermin, jf. § 18, stk. 1, i Eksamensbekendtgørelsen.

Studerende, der alene mangler at bestå en enkelt af de prøver, der ifølge studieordningen er placeret i den afsluttende eksamenstermin, skal have mulighed for at gå prøven om i samme eksamenstermin eller i umiddelbar forlængelse heraf jf. Eksamensbekendtgørelsen § 18, stk. 2.

På bacheloruddannelsen i økonomi afholdes sygeeksamen i samme semester, som de pågældende fag har været udbudt i. Studienævnet kan dog tage det forbehold, at administrative årsager kan umuliggøre, at der afholdes sygeeksamener, idet der dog altid afholdes sygeeksamener i de situationer, der er omfattet af § 18, stk. 1. Som udgangspunkt holdes ikke sygeeksamen, når fagene ikke har været udbudt, jf. dog § 18, stk. 1.
Studienævnet kan dog bestemme, at der skal afholdes sygeeksamen efter en reeksamen, selvom faget ikke har været udbudt i semestrets løb. Når der holdes reeksamen i et fag, fordi det ikke har været udbudt det pågældende semester, kan studienævnet bestemme – hvis kun få studerende melder sig til et sådan eksamen – at reeksamenen skal være mundtlig, selvom eksamensformen efter denne studieordning er skriftlig. I sådanne situationer skal eksaminanderne indsende en synopsis senest på en af universitetet fastlagt dato, der ligger ca. 14 dage før afholdelsen af første mundtlige eksamen. En synopsis skal være på 2 – 3 normalsider og beskrive centrale problemstillinger i det pensum, hvori den studerende skal eksamineres.Den efterfølgende mundtlige eksamen tager ikke udgangspunkt i synopsens indhold, men kan berøre de emner, der er beskrevet i synopsen.
Der afholdes ikke sygeeksamen efter august-eksamen på 1. år i samme termin, men først i januar året efter.

Indtræder sygdommen under selve eksamenen, skal eksamensvagten underrettes, inden lokalet forlades, så denne kan afgive erklæring om sygdommens indtræden. Der tænkes her kun på akut opstået sygdom, besvimelse og lignende. Lægeattest skal udstedes samme dag, som eksamen afholdes.

Senest 3 dage efter eksamenens afholdelse, skal lægeattesten være Eksamenskontoret i hænde ledsaget af tilhørende blanket vedrørende sygeeksamen, som findes på fakultetets hjemmeside www.samf.ku.dk/eks. På blanketten skal angives, hvorvidt der ønskes sygeeksamen, eller om eksamen ønskes afmeldt og dermed evt. udskudt til næste eksamenstermin. Besked om datoerne for sygeeksamener vil blive sendt direkte til de tilmeldte studerende senest 5 dage før den pågældende sygeeksamen. Vær opmærksom på, at tilmelding til sygeeksamen er bindende og ikke kan afmeldes! Tilmelding til sygeeksamen tæller derfor altid som et brugt eksamensforsøg.

Hvis en eksamen gennemføres trods sygdom, kan der som hovedregel ikke gives tilladelse til deltagelse i sygeeksamen.

Retskrivning og evne til skriftlig formidling:
Under den gældende eksamensbekendtgørelse tillægges den skriftlige fremstilling og retskrivning en vis vægt ved bedømmelsen af henholdsvis BA-projektet og det afsluttende speciale på kandidatstudiet.

Til eksamen kan man medbringe sprogordbøger. Man kan f.eks. medtage engelsk-dansk og dansk-engelsk ordbøger, men man er også velkommen til at medbringe ordbøger til og fra andre sprog. Det gælder dog for ordbøgerne at disse ikke må indeholde forklaringer af økonomisk faglige ord og begreber. Dette gælder både ved skriftlige eksamener, hvor opgaverne er forfattet på dansk og på engelsk.

Den studerende kan foretage lydoptagelse af sin egen mundtlige prøve, jf. § 21 i Eksamensbekendtgørelsen.

Fakultetet har fastsat følgende retningslinier for lydoptagelse:

  • Den studerende skal selv foretage lydoptagelsen og selv fremskaffe det nødvendige udstyr.
  • Lydoptagelsen må ikke forstyrre eller forlænge eksamen.
  • Eksaminator og censor skal notere det nøjagtige start- og sluttidspunkt for eksamen (i minutter).
  • Hvis en studerende i forbindelse med eksamensklage ønsker, at lydoptagelsen skal indgå ved behandlingen af klagen, skal lydoptagelsen/kopi af denne medsendes.

Hvis en studerende i forbindelse med eksamensklage ønsker, at lydoptagelsen skal indgå ved behandlingen af klagen, skal lydoptagelsen/kopi af denne medsendes.

I forhold til eksamensklager betragtes lydoptagelsen som et partsindlæg i lighed med den skriftlige klage. Om lydoptagelsen kan lægges til grund i forbindelse med en eksamensklage må afgøres, ligesom man vurderer indsendt skriftligt materiale, bl.a. ved at høre eksaminator og censors bemærkninger. Hvis der er redigeret i optagelsen kan det betyde, at den ikke kan anvendes.



Københavns Universitet