uc:sendtilenven runat server id uc_sendtilenven
Ændre størrelse på tekst Print

Brush-up kursus i statistik


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Forår 2013 Samf
Punkter: 5 ECTS

Semester:

Forår 2013
Institutter: Sociologisk Institut
Studieordning: Valgfag BA+MA
Uddannelsesdel: Bachelor niveau, Kandidat niveau
Kontaktpersoner: Undervisere: Malene Damgaard, email: malene.damgaard@gmail.com
Skema- oplysninger: Forår

For detaljerede skemaoplysninger vedr. tider og lokaler, tryk på "Vis skema for kurset " nedenfor.

Skema- oplysninger:  Vis skema for kurset
Samlet oversigt over tid og sted for alle kurser inden for Lektionsplan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Forår 2013 Samf
Formål:
Kursets formål er at gøre statistik til et praktisk og relevant værktøj for sociologer. Derfor omfatter kurset en gennemgang og opfriskning af de teoretiske og praktiske statistiske færdigheder, som fagene Kvantitative Metoder og Videregående Kvantitative Metoder på bachelordelen er baseret på. Målet med kurset er, at den studerende kan udarbejde både simple og avancerede statistiske analyser i STATA. Derfor vil den praktiske anvendelse af de statistiske værktøjer være i fokus.

For kandidatstuderende der skriver, eller snart skal skrive speciale, ligger kurserne i statistik fra bachelordelen langt tilbage i tiden. Dette kursus har til formål at genopfriske de praktiske statistiske færdigheder, som kommende specialestuderende kan anvende til enten mere simple eller mere avancerede statistiske analyser i deres speciale. Kurset vil således fokuserer på hvordan en analyse opbygges og udføres.

Bachelorstuderende, der skal til at skrive bachelorprojekt eller andre større opgaver, er også velkomne. Kurset er altså ikke kun forbeholdt kandidatstuderende, men alle, der har brug for et statistisk ”brush-up” samt en introduktion til STATA.

Kurset omfatter en introduktion til statistikpakken STATA og vil foregå i STATA, men på et niveau og i et tempo, hvor alle kan være med.
Indhold: Første session:

a) Introduktion til STATA: Overgang fra en anden statistikpakke til STATA, datamanipulation i STATA (omkodning mv.).
b) En indføring i statistik som værktøj til sociologiske analyser (survey, registerdata, datakvalitet). Gennemgang af grundlæggende statistiske begreber og hypotesetest.

Anden session:
a) Gennemsnit: Sammenligning af to gennemsnit (z-test, t-test)

Tredje session:

a) Krydstabeller: Uafhængighedshypotese, homogenitetshypotese, chi2-størrelse, gamma-størrelse.

Fjerde session:

a) OLS – logikken og teknikken b) Modelkonstruktion, operationalisering og kausalitet.

Femte session:
a) Forudsætninger, teknik, tolkning og test af antagelser.

Sjette session:
a) Logistisk regression. Teknik, tolkning og test af antagelser.
b) Formidling og præsentation af estimationsresultater, således at de centrale resultater i forhold til problemstillingen synliggøres.

Syvende session med gæsteforlæser:
a) Gennemgang af instrumentvariable

b) Spørgsmål og perspektiver. De sidste afklaringer og ”Hvad kan man gå videre med?” (F.eks. multilevelmodeller, fixed effects modeller, instrumentregression, matching, robuste standardfejl, faktoranalyse, korrespondanceanalyse og hvad disse teknikker mere generelt er velegnede til at analysere).

EVT:

Bemærk: Dette kursus er hverken et Statakursus, eller et kursus der går i dybden med metoder, som ikke er introduceret på de obligatoriske metodekurser på bachelordelen. Fokus lægges i stedet på opbyggelse af en sociologisk analyse bygget på kvantitativ empiri samt den praktiske brug af statistikken.

Undervisningsform: Oplæg af undervisere med brug af empiriske eksempler. Desuden skal de studerende ud fra et givent eller eget datasæt lave øvelser med udgangspunkt i selvvalgte problemstillinger. Vi modtager gerne forslag til eksempler eller emner, som kan indgå i undervisningen. Kursets formål er at gøre statistik til et praktisk og relevant værktøj for sociologer.

Forudsætning for kurset: Kendskab til en statistikpakke (f.eks. SPSS). Det er altså en forudsætning, at du tidligere har arbejdet med grundlæggende statistik og har prøvet at omkode variable, aflæst tabeller og simple outputs mm.. Undervisningen vil foregå i STATA, men underviserne kan også assistere i SPSS/SAS og måske R, hvis det bliver relevant.
Lærebøger:
Kurset har som sådan ikke noget pensum, men vi vil anbefale at man op til og under kurset orienterer sig i pensum fra de kvantitative metodefag på bacheloruddannelsen.

For den mere grundlæggende statistik:

Malchow-Møller & Würtz: Indblik i Statistik, samt: Agresti & Finlay: Statistical Methods for the Social Sciences, eller Gujarati & Porter: Essentials of Econometrics.
Kreiner: Statistisk problemløsning - Præmisser, teknik og analyse (Kapitel 16).
(Udgaverne af bøgerne er underordnede)
Tilmelding:
Kursustilmelding finder sted på selvbetjeningen på KUnet i periode 15. november - 1. december 2012 – ved kursustilmeldingen bliver man automatisk tilmeldt eksamen.

Tilmelding som meritstuderende: læs mere her
Eksamensform:
Efter tilmelding til kurset er man automatisk tilmeldt eksamen. Er der flere eksamensformer skal man selv vælge eksamensform på selvbetjeningen på KUnet.

Til dette kursus er knyttet følgende eksamensformer:

• Aktiv deltagelse (fremmøde og udarbejdelse af øvelserne)

Bedømmelse: Bestået/ikke bestået.


Aflevering af eksamensopgaver:

Kl. 12.00 i sekretariatet (16.1.26) – For at se listen med afleveringsdatoer, klik venligst på nedenstående link.

Deadline for aflevering af skriftlige opgaver/handing in papers


Kursus hjemmeside:
Bemærkninger: BA-Level og MA-Level
Kan søges af Bachelorstuderende og Kandidatstuderende

Deltagerbegrænsning på max 25 studerende

Kurset fungerer også som liniefag for specialiseringsretningen: Metode
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 19/3-2013



Københavns Universitet