Tværfagligt kursus 2


Semesterangivelse: Forårs kursus

 


Udgave: Forår 2013 Sund
Punkter: 2,5 ECTS

Semester:

6. semester
Institutter: Odontologisk Institut
Studieordning: 2011-bachelorstudieordningen
Uddannelsesdel: Bachelor niveau
Kontaktpersoner: Lars Bjørndal, e-mail: labj@sund.ku.dk
Skema- oplysninger: Her finder du oplysninger om aktiviteter (undervisning m.m.) ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet fordelt på Moduler (fag), Moduler (delt i aktivitetstyper), Studieplaner for semestre/blokke, Lokaler, Undervisere, Hold på en uddannelse og Bygningszoner tilknyttet fakultetet Skema
Formål: Kurset består af syv delementer:
a) Endodontisk grundkursus Kurset skal give den studerende forståelse for normale forhold, variationer, afvigelser og patologisk tilstande i pulpa og det apikale parodontium, herunder inflammatoriske og degenerative forandringer samt rodresorptioner. Herudover skal den studerende opnå viden om optagelse af smerteanmamnese, udførelse af sensibilitetstest af pulpa samt vurdering af pulpale og periapikale forhold ud fra røntgenoptagelser. Endvidere skal den studerende kunne redegøre for det teoretiske grundlag for forebyggelses- og behandlingindikationer af de nævnte patologiske tilstande.
a) Endodonti, kliniske øvelser Ved afslutningen af øvelsesforløbet skal den studerende kunne undersøge, registrere og diagnosticere patologiske tilstande i pulpa og det apikale parodontium samt under vejledning kunne udføre pulpektomi samt kanalbehandling på tænder med simpel morfologi. Endvidere skal den studerende kunne udføre direkte overkapning på pulpa eksponeret tand, samt kunne gennemføre en pulpabevarende behandling på tænder med profund caries ved behandlingen; gradvis ekskavering.
a) Intern medicin Kurset skal give den studerende forståelse for medicinske sygdommes indflydelse på den orale sundhedstilstand, og hvorledes nogle sygdomme kan influere på behandling af sygdomme i mundhulen. De almindeligste medicinske sygdomme inden for kardiologi, lungemedicin, endokrinologi og gastroenterologi gennemgås i undervisningen. Den studerende skal kunne redegøre for disse områder.
a) Radiologi 2 Kurset skal give den studerende et grundigt kendskab til såvel intra- som ekstraorale røntgenoptagelser herunder gøre den studerende i stand til at vurdere i hvilke kliniske situationer, det er påkrævet at anvende røntgendiagnostik samt valg af relevant optagelse. Den studerende skal kunne analysere, beskrive og fortolke røntgenbilleder fra det dentomaksillofaciale område mht. såvel billedkvalitet og normalanatomi som patologiske afvigelser. Endelig skal kurset sætte den studerende i stand til selv at foretage intraorale røntgenoptagelser med parallelteknik og vinkelhalveringsteknik samt udføre specialoptagelser i form af halv- og helaksiale optagelser samt ekscentriske optagelser i horisontal- og vertikalplanet. Hovedvægten i undervisningen ligger på det teoretiske grundlag for ekstraorale røntgenoptagelser herunder vurdering af billedkvalitet, normalanatomi samt diagnostik. Der er desuden lagt vægt på projektionslære og intraorale specialoptagelser.
a) Patologiski anatomi Kurset skal på basis af den normale celles og det normale vævs struktur give den studerende forståelse for strukturelle, patobiokemiske og patofysiologiske forandringer, som er involveret i patologiske processer. Emnemæssigt indeholder undervisningen følgende emner: cellebeskadigelse, inflammation, nekrose, helingsprocesser, hyperæmi, blødning og ødem samt cirkulationsforstyrrelser, aterosclerose og trombose og neoplasi.
a) Paradontologi 2 Den studerende forventes ved semesterets afslutning at kunne anvende viden om de parodontale sygdommes diagnostik, forebyggelse og behandling samt kunne demonstrere indsatsen over for disse sygdomme på baggrund af biologi, ætiologi, patogenese og patologi. Endvidere skal den studerende kunne forklare det teoretiske grundlag for behandlingsindikationer og prognose ved de parodontale sygdomme. Den studerende forventes ved semestrets slutning at have udformet behandlingsplan og gennemført denne for patienter med parodontitis marginalis chronica gravis (P2-niveau).
a) Klinisk oral fysiologi 2 Kurset skal give den studerende indgående forståelse for samspillet mellem tandsystem, tyggemuskler og kæbeled samt om ætiologi, patogenese, diagnostik, forebyggelse og behandling af temporomandibulære funktionsforstyrrelser, hovedpine og ansigtssmerter. Endvidere skal den studerende kunne redegøre for diagnostik, differentialdiagnostik, behandlingsprincipper og prognose. Hovedindholdet i kurset er temporomandibulære funktionsforstyrrelser, kæbeleddets funktion og patologi, herunder underkæbens mobilitet og diagnostiske metoder, muskler på hoved og hals, herunder funktionel anatomi, klinisk undersøgelse, muskelsmerter og -lidelser, hovedpineformer og kroniske orofaciale smerter, okklusion, muskelaktivitet, bidkraft og kæbebevægelser samt attrition.
Detaljeret kursus- og eksamensbeskrivelse samt information om indtegningsbetingelser kan findes i den aktuelle studieordning
Eksamensform: 6 timers skriftlig eksamen. Bedømmes ved 7 trinsskalaen med ekstern censur.
Kursus hjemmeside:
Undervisnings- sprog: Kun dansk
Sidst redigeret: 5/10-2012



Københavns Universitet